Ortopedul Gheorghe Burnei, acuzat că a făcut experimente pe copii. Coşmarul unei simple operaţii de luxaţie la şold

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gheorghe Burnei, acuzat că a realizat implanturi neomologate. FOTO Eduard Enea
Medicul Gheorghe Burnei, acuzat că a realizat implanturi neomologate. FOTO Eduard Enea

Ortopedul Gheroghe Burnei este acuzat, într-un articol semnat de jurnalista Luiza Vasiliu, în Casa Jurnalistului, că a experimentat implanturi neomologate în cazul mai mutor copii. Asta, după ce familia unei fetiţe a dezvăluit cum doctorul a efectuat 11 intervenţii chirurgicale pentru o luxaţie congenitală, operaţii care au lăsat-o la pat.

Potrivit unei investigaţii realizate de jurnalista Luiza Vasiliu, doctorul a hotărât acum 18 ani să realizeze mai multe implanturi neomologate asupra unei fetiţe, Amira, care avea luxaţie congenitală, adică osul piciorului nu era bine fixat în şold.

Potrivit surselor jurnalistei, operaţia pentru luxaţie congenitală de şold este una simplă, respectiv trebuie doar să i se potrivească osul la loc şi să se pună piciorul în ghips. Nu asta a făcut şi doctorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie. Acesta ar fi încercat o inovaţie, i-a crăpat fetiţei bazinul şi i-a pus un implant de ceramică.

Implantul nu este, potrivit medicilor consultaţi de jurnalişti, în nicio carte de ortopedie şi nici nu este omologat de Agenţia Naţională a Medicamentului.  

Totodată, doctorii au spus că biovitroceramica nu se foloseşte la luxaţia de şold, ci doar pentru tumori pentru a fi umplute cavităţile osoase restante. În orice caz, înainte de a fi folosite în acest scop, au fost făcute studii pe animale. 

“Nu ai voie să încerci pe pacient pînă n-ai încercat pe animale. Trebuie să fii sigur că nu e toxic, că se integrează. Ceramica asta făcută de inginerul Negreanu nu se absorbea”, a explicat profesorul Dinu Antonescu, potrivit Casei Jurnalistului.

Bucăţile de ceramică necesare implanturilor ar fi ajuns în pungi, fără lor şi serie de fabricaţie, fără etichetă şi contraindicaţii.

Rezultatul experimentului este o fată în vârstă de 19 ani care, după atâtea intervenţii, abia se mai poate ridica din pat. 

„Piciorul ei stîng a devenit un membru străin, care, după atîtea operaţii, nu o mai ascultă, iar coloana i s-a deformat într-o scolioză supărătoare”, arată Casa Jurnalistului.

Totodată, potrivit sursei, experimentul pe Amira nu a fost o excepţie, iar mai mulţi copii ar fi murit în urma inovaţiilor medicale realizate de acest.

Rugat să dea o replică, Burnei spune, potrivit Luizei Vasiliu, că nu vede vreo problemă în practicile sale. Întrebat de jurnalistă dacă a avut vreun caz de malpraxis în întreaga sa carieră, el a răspuns: „Nu. N-a fost, pentru că în general atunci când… lucrurile acestea sunt vizibile. Adică în momentul în care umblă chirurgul este vizibil ce se face acolo”.

Ulterior, Emilia Iliescu, mama Amirei, a primit confirmare de la 11 medici că întregul proces prin care a purtat-o medicul Burnei pe fiica sa reprezintă „operaţii nereuşite, implant neomologat, sechele nenumărate”.

În faţa acestei afirmaţii, Burnei a spus, defensiv, într-o convorbire înregistrată cu telefonul de Amira: „Acea operaţie a fost o… o… o… operaţie, a fost o necroză… după ce a fost operaţia, a apărut o necroză (…) Această substanţă [biovitroceramică, n.m.] a fost autorizată de Ministerul Sănătăţii şi a fost făcută la Spitalul Foişor de profesorul Antonescu. N-a fost în nici un caz… nici unul n-a avut reacţii adverse, au fost puse cu acte şi documente”.

Burnei a mai spus că „A făcut luxaţie nu din cauza mea. L-am tratat aşa cum am putut eu şi n-au putut alţii. Eu am făcut tot ce a trebuit să fac ca să fie bine”. El a repetat, potrivit jurnalistei, că „Eu am făcut tot ce-a fost omeneşte posibil. Atîta am putut eu pentru ea”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite