Norma de hrană a deţinuţilor ar putea creşte de la 3,5 lei la 5 lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, norma de hrană a deţinuţilor este de 3,6 lei pe zi FOTO Arhivă Adevărul
În prezent, norma de hrană a deţinuţilor este de 3,6 lei pe zi FOTO Arhivă Adevărul

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) propune majorarea normei de hrană a deţinuţilor de la 3,6 lei la 5 lei pe zi, propunerea fiind analizată de Ministerul Justiţiei. Asta a declarat joi directporul ANP, Marius Vulpe, care a adăugat că principala problemă din închisori rămâne supraaglomerarea. În acest sens, el a adăugat că Ministerul Apărării pune la dispoziţia ANP zece terenuri pentru amenajarea de noi spaţii de detenţie

Directorul ANP, Marius Vulpe, a precizat joi că supraaglomerarea rămâne principala problemă a sistemului penitenciar din România, arătând că ANP a propus mai multe proiecte, inclusiv privind reintegrarea socială a deţinuţilor şi majorarea normei de hrană la 5 lei.

„Ne dorim, de asemenea, să creştem valoarea normei de hrană, pentru că şi acolo avem o problemă de ani de zile. Ne dorim să creştem acea sumă de 3,60 lei. (...) Am propus un ordin de ministru, e la minister şi, în funcţie de detalii, va fi aprobat”, a spus Marius Vulpe, potrivit news.ro.

Întrebat dacă suma de 5 lei este suficientă, Vulpe a răspuns: „Nu contează ce cred eu, e o creştere şi, dacă bugetul îşi va permite mai mult, vor fi creşteri spre îmbunătăţirea şi acestei direcţii”.

Totodată, Vulpe a mai precizat că a fost înaintat şi un proiect pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi materialelor care se cuvin deţinuţilor pentru îngrijirea proprie, fiind vizaţi în special deţinuţii care nu au posibilităţi financiare, pentru că ceilalţi deţinuţi îşi pot cumpăra din chioşcurile din penitenciare bunurile strict necesare.

„Ne dorim ca pe viitor să îmbunătăţim inclusiv asistenţa medicală. Sunt penitenciare în care nu există un medic generalist. Anul trecut nu s-au făcut angajări, dar acum suntem în plin proces de angajare şi, în funcţie de medicii care vor dori să lucreze într-un astfel de mediu, închis, cu oameni care au afecţiuni destul de grave, unii dintre ei şi potenţial agresiv şi cu boli psihice, noi aşteptăm să întregim echipa medicală din penitenciare şi să reuşim măcar să acordăm o asistenţă minimă medicală”, a explicat şeful ANP.

MApN pune la dispoziţia ANP zece terenuri

Marius Vulpe a adăugat faptul că Ministerul Apărării Naţionale a pus la dispoziţia ANP zece terenuri pentru amenajarea de noi spaţii de detenţie, unele dintre acestea fiind terenuri, altele cu imbile.

„Pe masa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este o ofertă pentru zece noi imobile oferite de către Ministerul Apărării Naţionale. (..) Nu toate sunt clădiri. Unele dintre ele sunt terenuri , altele sunt cu imobile. Nu e clar dacă ele vor deveni penitenciare de sine stătătoare sau secţii exterioare ale penitenciarelor deja existente. (...) Am dispus directorilor de penitenciare care se află în zonele respective să meargă în spaţiile respective, să facă evaluări, să vedem dacă se pretează pentru construcţia de noi penitenciare, cu ce costuri. Dacă spaţiile acelea permit folosirea lor, cu reparaţii minime, curente, e clar că există posibilitatea de amenajarea de noi spaţii de detenţie. Dar dacă locurile respective nu au construcţii pe ele, e vorba de construirea de noi spaţii de detenţie, şi atunci nu mai depinde doar de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În momentul acesta fonduri la buget pentru investiţii suplimentare în sistemul penitenciar. Avem disponibili bani doar pentru reparaţii curente, bani să-i folosim pentru îmbunătăţirea spaţiilor în care deja deţinuţii sunt cazaţi”, a declarat directorul general al ANP, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite