Newsweek: Documente privind relaţia cu Securitatea a lui Ion Cristoiu. Ziaristul a negat că ar fi fost colaborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristoiu FOTO David Muntean
Ion Cristoiu FOTO David Muntean

Mai multe documente din arhiva fostei Securităţi au fost depuse, joi, de CNSAS la instanţa care judecă procesul intentat de Ion Cristoiu istoricului Mădălin Hodor. Potrivit Newsweek, în documente ziaristul e menţionat atât ca „sursă”, cât şi ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”. Cristoiu a negat colaborarea cu fosta securitate, susţinând că nu există denunţuri.

Istoricul şi cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foşti colaboratori ai Securităţii în care apărea şi numele ziaristului, a cerut instanţei să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituţiei. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informaţii Externe) 41448, cât şi în Indexul de urmăriţi, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, şi ca redactor-şef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenţia SMB (Securitatea Municipiului Bucureşti), anii 1983, 1984, relatează publicaţia Newsweek România.

Printre documentele depus în instanţă de CNSAS se numără extrase din dosarul „Artă-Cultură”. În antet apare menţiunea „122/ ON”. Sunt iniţialele lui Oprişor Oniţiu, fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, care se ocupa de domeniul „Artă-Cultură”. La capitolul „Sursa”, apare numele Ion Cristoiu, cu menţiunea „Sc. Tim” (prescurtarea a titlului „Scînteia Tineretului”, ziarul editat de UTC, la care acesta a lucrat în perioada comunistă). Un alt document depus de CNSAS în instanţă este tabelul publicat deja de istoricul Mădălin Hodor, anul trecut, în revista „22”. Este vorba despre o listă cu „colaboratori care au fost în cartoteca UM 0503” (fosta arhivă a Direcţiei de Informaţii Externe), printre care apare şi numele lui Ion Cristoiu.

„Alte documente oferite instanţei de CNSAS sunt din dosarul denumit „Presa”, care cuprinde o notă informativă a sursei „Costin” dată locotenentului major Creţa Stana (fost ofiţer al Securităţii Municipiului Bucureşti – n.r.). În această notă, datată 27.07.1983, Ion Cristoiu apare cu numele lui real. Documentul conţine informaţii despre activitatea unor redactori ai publicaţiei „Scînteia tineretului”, cu menţiuni ale articolelor scrise de ei, dar şi referiri la Ion Cristoiu. Un document similar, dat de sursa „Monica” în faţa aceluiaşi ofiţer de Securitate, Creţa Stana, este datat 25.08.1983”, au scris cei de la Newsweek.

Ziaristul a negat in faţa instanţei faptul că ar fi colaborat cu fosta securitate, susţinând în plus că nu există nicio probă scrisă care să dovedească acest fapt, documentele aratând doar că cineva din securitate îl considera sursă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite