Mihai Moldoveanu, românul care a învins statul român la CEDO, condamnat definitiv la 23 ani închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Moldoveanu, fost ofiţer MApN, care a dat statul român în judecată la CEDO pe motiv că nu a avut parte de un proces echitabil, a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la 23 ani închisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind găsit vinovat de uciderea unui taximetrist în anul 1995.

În decizia dată vineri de ÎCCJ, judecătorii au admis recursul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi au modificat pedeapsa de 25 de ani dată lui Mihai Moldoveanu de Tribunalul Bihor în anul 1998, urmând ca el să execute 20 de ani închisoare la care se adaugă un spor de trei ani, plus 10 ani interzicerea exercitării unor drepturi civile.

Din cei 23 de ani închisoare se vor scădea perioadele cât Mihai Moldoveanu a stat în detenţie, respectiv de la 12 ianuarie 1996 la 8 mai 1999 şi de la 27 ianuarie 2001 la 6 noiembrie 2012. Astfel, Moldovanu va sta în închisoare doar nouă ani, se arată în decizie.

Condamnat la 25 de ani de închisoare

Pe 11 ianuarie 1996, Mihai Moldoveanu a fost arestat şi acuzat de complicitate la o tentativă de tâlhărie. Cinci luni mai târziu a fost acuzat şi de omor în cazul taximetristului, tâlhărie şi deţinere de spary lacrimogen. În urma procesului, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani de închisoare. A atacat decizia la Curtea de Apel Oradea care a decis achitarea lui. Recursul la Curtea Supermă a menţinut sentinţaTribunalului Bihor, respectiv condamnarea la 25 de ani de închisoare.

Nineta Anghelina, Ioan Griga şi Nicolae Ionescu sunt cei trei magistraţi care l-au condamnat pe Mihai Modoveanu la 25 de ani de închisoare, dar niciunul dintre aceştia nu mai activează astăzi la Curtea Supremă.

Şi-a pus speranţa în CEDO

Mihai Moldoveanu a ales să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi, după 11 ani, judecătorii CEDO au decis că acesta nu a avut dreptul la un proces echitabil, nu a fost audiat, nu s-au administrat niciun fel de probe directe şi nu a avut avocat la recurs.

„CEDO a reţinut că instanţa supremă a încălcat dreptul la apărare şi nu a administrat niciun fel de probe directe în apărarea acuzatului", se arată în hotărârea din 19 iunie 2012.

Această sentinţă va fi definitivă peste trei luni, timp în care reprezentantul Guvernului României poate depune recurs. „CEDO a admis plângerea clientului meu Mihai Moldoveanu şi a apreciat că această condamnare de către Curtea Supremă s-a făcut cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, iar contradicţia dintre soluţiile instanţelor Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea şi Curtea Supremă denotă faptul că Mihai Moldoveanu nu a avut parte de un proces echitabil", ne-a spus Alina Cojocaru, avocata lui Moldoveanu.

Potrivit avocatei lui Moldoveanu, singura probă pe care s-au bazat anchetatorii în momentul când l-au acuzat de crimă a fost o pată de sânge găsită pe o haină a acestuia. În urma expertizei s-a stabilit că sângele nu-i aparţinea victimei şi nici dacă este vorba despre sânge uman sau animal. „S-au descoperit amprente, care nu-i aparţineau clientului meu, fire de păr şi mucuri de ţigară, care în urma unor analize ar fi putut indica ADN-ul făptaşului, dar nu s-a ţinut cont de ele", ne-a spus Alina Cojocaru.

Cazul lui Mihai Moldoveanu a fost intens mediatizat, fiind considerat cea mai mare eroare judiciară. Criminalistul Traian Tandim inserează cazul Moldoveanu Mihai în cartea sa „Erori judiciare" şi îl prezintă ca fiind o altă eroare comisă de sistemul juridic din România.

Povestea lui Moldoveanu

Mihai Moldoveanu s-a aflat la Oradea, în data de 20 octombrie 1995 împreună cu doi amici: Gabriela Rotariu şi George Honciuc. Deoarece nu mai aveau bani, cei trei nu s-au mai putut întoarce acasă, la Sfântu Gheorghe. Potrivit rechizitoriului, prietenilor săi le-a venit ideea jafului. Astfel, cei doi amici s-au decis să-l tâlhărească pe taximetristul Vajna Tibor, care a reuşit să fugă, refugiindu-se într-un bar, de unde a anunţat dispeceratul şi politia. Odată ajunşi la locul indicat, poliţiştii au găsit în aceeaşi zonă cadavrul unui alt taximetrist, Nagy Adalbert, aruncat în spatele unui gard. La începutul anchetei, Mihai Moldoveanu a fost un simplu martor, care a povestit anchetatorilor cum a ajuns în Oradea şi faptul că a cunoscut intenţia amicilor săi de a-l tâlhări pe Vajna Tibor. Ulterior, din poziţia de martor ajuns în cea de inculpat, acuzat de tăinuire şi asasinare.

Luptător în trupele speciale ale Armatei

Moldoveanu a fost luptător în trupele speciale ale Armatei. Sentinţa dată de CEDO îi dădea speranţe că nu peste mult poate fi liber. „După ce hotărârea CEDO rămâne definitivă, clientul meu are dreptul să declanşeze o revizuire, instanţa va analiza hotărârea de comun acord şi va dispune punerea clientului meu în libertate, precum şi rejudecarea recusului de la Curtea Supremă", conchidea avocata Alina Cojocaru după decizia CEDO.

La rejudecare, însă, instanţa supremă l-a găsit tot vinovat şi l-a condamnat la 23 de ani de puşcărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite