Majoritatea documentelor privind protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, declasificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte din cele opt documente referitoare la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei au fost declasificate, potrivit Agerpres, care citează surse oficiale.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunţa la Parlament anul trecut că Parchetul a solicitat declasificarea raportului ce priveşte evenimentele de la protest.

"Nu cred că poate să spună cineva vreodată că în mod public se poate prezenta o notă de informare. Dacă o informaţie din raport are un caracter clasificat, atunci întregul material trebuie să fie clasificat. La acest moment, avem o solicitare de declasificare din partea Parchetului, aşa că Ministerul Afacerilor Interne va urma procedurile legale în astfel de situaţii, iar rezultatul va fi fie declasificarea, fie declasificarea parţială, fie menţinerea caracterului clasificat actual al documentului. Suntem la începutul acestui proces", a precizat Carmen Dan la dezbaterea moţiunii simple depusă împotriva sa de PNL în Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că a primit, de asemenea, şi o solicitare de declasificare a raportului din partea Comisiei de apărare din Senat. „Am răspuns că toţi parlamentarii au acces la informaţii secret de serviciu şi că există o lege în acest sens, că odată ce au depus jurământul, au acces la acest nivel de secretizare", a arătat ministrul Carmen Dan.

La sfârşitul lunii septembrie Parchetul general cerea, pentru a a treia oară, declasificarea mai multor documente cu privire la modul în care autorităţile au pregătit intervenţia forţelor de ordine la protestul diasporei. 

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, transmitea Parchetul General.

Parchetul General anunţa, în 21 septembrie, că şeful Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituţiei, Sebastian Cucoş, dar şi şeful Jandarmeriei Capitalei şi coordonatorul intervenţiei forţelor de ordine în Piaţa Victoriei pe 10 august, Laurenţiu Cazan, sunt urmăriţi penal în dosarul violenţelor de la miting. Procurorii au mai transmis că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal, şi că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite