Justiţia l-a pus la punct  pe premierul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii l-a înfierat pe prim-ministrul Victor Ponta pentru atacurile asupra judecătorilor după condamnarea lui Adrian Năstase. În cătarea magistraţilor a intrat şi Dan Şova, iar următoarea ţintă este circarul de la Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la închisoare a stârnit furia politicienilor la adresa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie. Premierul Victor Ponta a fost vârf de lance, dând tonul la atacuri directe la adresa Justiţiei, urmat îndeaproape de Dan Şova, dar şi de alţi membri ai PSD. Ieri a venit rândul Consiliului Superior al Magistraturii să îi pună la colţ pe politicienii care au încercat, prin declaraţiile lor iresponsabile, să decredibilizeze Justiţia din România. Ieri, CSM şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, care a concluzionat că prim-ministrul Victor Ponta a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat şi a afectat independenţa justiţiei.

Inspecţia Judiciară a avut de analizat declaraţiile făcute de premierul Ponta într-o emisiune televizată. „Deşi în cadrul interviului, primul ministru al României se referă în mod expres la activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se poate aprecia că afirmaţiile la adresa instanţei supreme afectează în mod direct întreg sistemului judiciar, dată fiind poziţia Curţii Supreme în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti”, se concluzionează în raport. 

Mai mult, inspectorii au ajuns la concluzia că afirmaţiile premierului despre cazul Năstase acreditează ideea că dosarele penale sut înregistrate la comanda unor persoane politice. „Declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate  la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată, deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. 

De asemenea, plenul CSM a decis să conexeze raportului şi declaraţiile făcute de ministrul Dan Şova prin care afirma că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase, dar şi cele făcute de Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, care susţinea că „deşi în motivare, arăta foarte clar că nu au existat probe directe care să-l acuze pe Năstase de ceva şi totuşi a făcut puşcărie”. Totodată, Consiliul a stabilit ca şi scrisoarea trimisă de judecătorul Ionuţ Matei, preşedintele completului de judecată care l-a condamnat pe Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian”, prin care acesta din urmă solicită apărarea reputaţiei să fie conexată, având legătură cu acelaşi caz.

Dosarele lui Ponta de la Turceni şi Rovinari

Raportul Inspecţiei Judiciare a dezvăluit mai multe anchete în care premierul  Victor Ponta este vizat. Două dintre acestea se află în faza actelor premergătoare pe masa procurorilor DNA, iar alte cinci urmează să fie soluţionate de procurorii Parchetului General. Primul ministru a avut în total 19 plângeri înregistrate la Parchetul Instanţei Supreme, însă pentru 14 dintre acestea anchetatorii au decis netrimiterea în judecată. Acuzaţiile care apar în acest raport se referă la perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obţinut ilegal contracte cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. În cadrul aceluiaşi document apar informaţii şi despre celelalte anchete derulate de procurorii anticorupţie în care sunt implicaţi funcţionari ai statului.

Atacul dur al şefei ÎCCJ: „Este extrem de grav“

Livia Stanciu , preşedinta  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a reacţionat foarte dur împotriva lui Victor Ponta, cel care a atacat magistraţii din subordinea ei. 

Stanciu a declarat joi că este extrem de grav că oameni politici care deţin funcţii în stat fac afirmaţii ce urmăresc decredibilizarea sistemului. Declaraţiile şefei ÎCCJ au fost făcute la intrarea în sediul CSM, înainte ca Plenul să îşi însuşească raportul Inspecţiei Judiciare.

Livia Stanciu a spus că atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni. „Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat – şi cu atât mai grav este pentru aceştia – fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilizarea sistemului judiciar“, a spus preşedintele ICCJ. 

„Faptul că premierul României – şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat –, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la ÎCCJ, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor este extrem de grav“, a adăugat Livia Stanciu. „Cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politicieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri, dar constat că, în ultima perioadă, ele se amplifică”, a mai declarat Stanciu.

Circarul de la Constanţa vrea să desfiinţeze DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, să sesizeze Inspecţia Judiciară şi în cazul afirmaţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (foto), cu privire la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe care a numit-o „poliţie politică“, susţinând că ar trebui desfiinţată. Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează atât declaraţiile făcute de Nicuşor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat şi dus la sediul DNA Constanţa, cât şi poziţia Consiliului Judeţean Constanţa, expusă într-un comunicat de presă. Inspecţia Judiciară va decide dacă declaraţiile preşedintelui CJ Constanţa şi poziţia oficială a instituţiei pe care o conduce au afectat sau nu independenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat miercuri, la ieşirea din sediul DNA, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal“, de către procurorii DNA. „Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău“, a spus Constantinescu.

Amintim, în momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina procurorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât nu a fost citat să se prezinte.

Consiliul Judeţean îşi apără şeful

„Acţiunea de azi este abuzivă, nelegală şi face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Basescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept“, se arată în comunicatul emis de Consiliul Judeţean Constanţa.

Antonescu: „Eu nu sunt de acord”

Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a delimitat de poziţia exprimată de PSD Constanţa şi de Consiliul judeţean. „E o declaraţie a PSD Constanţa, nu a USL sau a PNL. Eu nu sunt de acord cu ea, e dreptul lor să o facă, dar eu cred că e o declaraţie care nu face bine PSD, e o declaraţie dată aşa în împrejurări mai tulburate şi categoric PNL dezavuează o asemenea formulă. Presupun că şi conducerea centrală a PSD o va dezavua“, a afirmat Antonescu.

Ministrul Justiţiei, între funcţie şi cumetrie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ieşit rar cu declaraţii prin care să apere magistraţii. A făcut o excepţie ieri, dar a călcat pe vârfuri, să nu deranjeze pe nimeni. Funcţia de ministru al Justiţiei îl obligă pe Robert Cazanciuc să apere independenţa Justiţiei, dar prietenia şi relaţia de rudenie (ministrul este căsătorit cu o verişoară a premierului) cu Victor Ponta îl îndreaptă într-o altă direcţie. Aşa, prins între două obligaţii, s-a făcut că dă dreptate magistraţilor atacaţi, dar fără să îl deranjeze pe atacator, pe prietenul său Victor Ponta.

„Eu aş judeca faptele şi deciziile premierului, care arată un sprijin necondiţionat pentru independenţa sistemului. Sunt anumite declaraţii care puteau fi cel puţin nuanţate”, a declarat ministrul Cazanciuc. „Discutând de independenţă, nu cred că simple declaraţii, chiar dacă trebuiau nuanţate, pot afecta independenţa şi m-aş referi la perioada de la preluarea mandatului, când cred că deciziile Guvernului au arătat în mod constant sprijin pentru independenţa justiţiei, fie că vorbim de acte normative elaborate, fie că vorbim de suport financiar pentru buna funcţionare a sistemului”, a explicat Robert Cazanciuc. „Sunt în cursul unei dezbateri cu magistraţii, cu societatea civilă despre necesitatea sau nu a unui cod de conduită politică cu privire la justiţie. Trebuie să stabilim jaloane pe care să le respectăm toţi”, a spus Cazanciuc.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Premierul Victor Ponta, vizat în două dosare DNA privind afacerile Rovinari şi Turceni. Alte cinci sesizări, în lucru la Parchetul General

VIDEO CSM şi-a însuşit raportul privind declaraţiile făcute de premier după condamnarea lui Adrian Năstase. Victor Ponta: nu comentez decizia CSM

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite