UPDATE Hexi Pharma, urmărită penal. Dacian Cioloş: „Săptămâna viitoare modificăm contractele managerilor de spital”. ANAF s-a autosesizat în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hexi Pharma are datorii de 23,5 milioane lei FOTO Hotnews
Hexi Pharma are datorii de 23,5 milioane lei FOTO Hotnews

Hexi Pharma a fost pusă sub învinuire de procurorii Parchetului General în dosarul „Scandalul dezinfectanţilor”. De altfel, Corpul de control al Guvernului a făcut vineri verificări la Ministerul Sănătăţii şi la patru spitale din Capitală. Scandalul din Sănătate a ajuns şi pe masa preşedintelui României. Inclusiv Fiscul s-a autosesizat în acest caz.

UPDATE Managerii de spitale care achiziţionează produse de calitate sunt "puşcăriabili", astfel că sunt nevoiţi să cumpere "numai gunoaie", iar în spitale ajung "detergenţi infecţi, mănuşi de cea mai prostă calitate, seringi care nu funcţionează", a declarat, vineri, managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, Narcis Copcă. El a mai spus că încă din 2013 a reclamat SRI şi Ministerului Sănătăţii calitatea unor ace folosite pentru anestezii, iar Ministerul Sănătăţii a transmis că a făcut probe, iar "unele au ieşit bune".

Managerul Spitalului "Sfânta Maria" din Capitală a lansat acuzaţii grave legate de achiziţiile făcute în sistemul medical, atât în ceea ce priveşte criteriile de adjudecare a unei licitaţii, respectiv preţul cel mai mic, cât şi în ceea ce priveşte calitatea produselor astfel achiziţionate.

"Încă din 2013 am reclamat la SRI şi la Ministerul Sănătăţii calitatea unor ace spirale pe care le foloseam pentru anesteziile în măduva spinării. Ştiţi ce a spus atunci Ministerul Sănătăţii? Că a făcut probe şi că unele au ieşit bune. Ştiţi de câte ori aruncăm mănuşile înainte să le folosim? În România eşti puşcăriabil dacă iei produse de calitate, de aceea luăm numai gunoaie", a declarat doctorul Narcis Copcă.

UPDATE Biserica Ortodoxă Română a lansat, vineri, un apel la redresarea sistemului medical românesc, amintind că se roagă permanent pentru sănătatea sufletească şi trupească a oamenilor şi că este implicată în programe de sănătate.

"Patriarhia Română ia act cu profundă îngrijorare de deteriorarea situaţiei din sistemul medical românesc. Rezultatele verificărilor efectuate recent de autorităţi cu privire la dezinfectanţii diluaţi folosiţi în spitalele din România indică pericole majore pentru sănătatea pacienţilor din spitale", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

În această situaţie este necesar ca toţi oamenii de bună-credinţă, împreună cu instituţiile abilitate ale statului, să identifice în regim de urgenţă măsurile necesare desfăşurării actului medical în condiţii de siguranţă, susţine Patriarhia.

UPDATE Potrivit digi24.ro, ANAF s-a autosesizat în acest caz şi a decis să investigheze atât compania Hexi Pharma cât şi cele două off-shore-uri din Cipru.

UPDATE „Am avut din nou o discuţie, am trecut în revistă deciziile pe care le-am luat luni, ştiţi deja rezultatele de la ICECHIM pentru HexiPharma, în baza lor s-a luat decizia a retragerii produselor Hexi Pharma, ştiu că ministerul a facilitat accesul spitalelor la lista cu ceilalţi dezinfectanţi. Am trimis să trimitem raportul Inspecţiei Sanitare de Stat şi la Parchet. Până la sfârşitul săptpmânii viitoare, se lucrează la nişte specificaţii tehnice standard pentru biocide pentru a nu mai fi acordate contracte pe dedicaţii”, a declarat premierul Dacian Cioloş la ieşirea din sediul Ministerului Sănătăţii.

„Vom stabili noi standarde pentru testele de sanitaţie”

„Am cerut pentru săptămâna viitoare modificarea Ordinului 261 din 2007 cu standardele pentru testele de sanitaţie, ele se fac dar nu există indicatori de referinţă, există nişte norme europene legat de aceste lucruri care pot sta la baza updatării acestui ordin. Vom cere firmelor să vină cu un al doilea certificat de analiză pentru a avea o dublă verificare şi pentru a evita situaţia în care producătorii aduc doar un certificat de la propriul laborator.. Totodată o să modificăm săptămâna viitoare contractele de management ale managerilor spitalelor, pentru ca aceştia să raporteze infecţiile”, a declarat premierul.

Acesta a mai declarat că a primit o sinteză a informărilor pe care Serviciul Român de Informaţii le-au trimis autorităţilor guvernamentale privind infecţiile nosocomiale şi acordarea cu dedicaţie a contractelor către firma Hexi Pharma.

Mai mult, Cioloş a arătat că va fi acordată mai multă independenţă medicilor epidemiologi din spitale.

UPDATE Corpul de control al premierului Dacian Cioloş desfăşoară, vineri, o acţiune de control inopinată la sediul Ministerului Sănătăţii şi la patru spitale din Bucureşti - Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri - cu preluarea documentelor legate de achiziţia de biocide.

„În data de 13.05.2016, Corpul de control al primului-ministru desfăşoară o acţiune de control inopinată la sediul Ministerului Sănătăţii şi la 4 spitale din Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi  Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), în temeiul Ordinului nr. 61/29.04.2016, cu preluarea documentelor aferente tuturor aspectelor legate de obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse biocide”, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

Mai mult, premierul Dacian Cioloş, care asigură şi interimatul la Ministerul Sănătăţii, s-a dus vineri la sediul ministerului pentru o vizită de lucru.

UPDATE Avocatul Poporului a emis un comunicat de presă în care precizează că va avea o întâlnire preliminară cu factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Medicamentului, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea Naţională de Management, Colegiul Medicilor şi celelalte asociaţii profesionale, sindicatul Sanitas, Camera Federativă a Medicilor, asociaţiile pacienţilor şi altele în perspectiva elaborării Raportului special privind sistemul sanitar naţional.

„Recentele incidente şi evenimente tragice legate de funcţionarea sistemului sanitar (tragedia de la clubul Colectiv, cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic, criza vaccinărilor, situaţia generată de dezinfectanţii diluaţi din spitale) se vor afla printre temele ce vor fi discutate în cadrul reuniunii şi vor fi incluse în viitorul Raport special”, potrivit documentului citat, arată Agerpres.

În cadrul întâlnirii vor fi supuse dezbaterii, între altele, starea infrastructurii sanitare (deficitul de spitale, suprapopularea, infecţiile nosocomiale, igiena deficitară, necesitatea unor spitale pentru copii etc.), problematica bolnavilor de cancer şi hepatita C, salarizarea personalului medical, cadrul legislativ existent, cu posibile propuneri de modificare a legislaţiei în domeniul sănătăţii, deficitul de medici în mediul rural şi fenomenul îngrijorător al migraţiei medicilor, precum şi alte probleme şi teme ce vor fi lansate de către invitaţi.

„Toate aceste aspecte vor fi incluse în Raportul special al Avocatului Poporului privind sistemul sanitar naţional, raport ce va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, preşedintelui României şi altor autorităţi publice", precizează sursa citată.

UPDATE Parchetul General a emis un comunicat de presă în care precizează că s-a dispus începerea urmăririi penale a companiei SC Hexi Pharma CO SRL pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Reprezentantului legal al societăţii a fost informat vineri despre această decizie.

Compania farmaceutică Hexi Pharma a fost pusă sub învinuire de procurorii de la Parchetul General, au declarat, vineri, surse judiciare pentru „Adevărul”. Potrivit surselor citate, administratorul societăţii, Dan Condrea, este citat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

În cererea de insolvenţă, Hexi Pharma susţine că are datorii de 23.426.229 de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii. Datoriile au termene scadente mai mari de 60 de zile, iar firma nu ar deţine fondurile necesare rambursării.

„Societatea noastră nu mai poate face faţă datoriilor comerciale şi fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile", se arată în cererea de insolvenţă depusă de Hexi Pharma.

Percheziţii informatice

Surse judiciare au precizat că vineri au loc percheziţii informatice în dosarul „Hexi Pharma”, la această acţiunie participând şi directorul general al Hexi Pharma, precum şi chimistul angajat al firmei, arată Agerpres.

Dezifectanţii diluaţi au oprit joi activitatea în mai multe spitale din ţară. Cadrele medicale nu mai au voie să folosescă produsele Hexi Pharma, iar acum managerii unităţilor sanitare caută alţi dezinfectanţi. Autorităţile însă verifică toate produsele care împiedică dezvoltarea microorganismelor aflate acum pe piaţă.

Haos în spitale

Haos în spitalele din ţară, nevoite să facă achiziţii de urgenţă şi să sisteze operaţii după ce Guvernul a decis să retragă toate produsele Hexi Pharma din unităţile sanitare. Totodată, Corpul de control al premierului Dacian Cioloş a decis să se concentreze în ancheta demarată în urmă cu o săptămână pe modul în care compania Hexi Pharma, care şi-a cerut intrarea în insolvenţă, a reuşit să acapareze jumătate din piaţa biocidelor. Asta în condiţiile în care există alţi 18 producători interni şi câteva zeci de producători externi.

Verificarea se va face în strânsă colaborare cu echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, instituţie la cârma căreia se află chiar premierul Dacian Cioloş. Acesta a cerut deja să fie sistată testarea dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma, deoarece s-a constatat că toate probele sunt neconforme. Însă autorităţile şi-au îndreptat de joi privirile către ceilalţi producători şi vor testa toate produsele biocide fabricate astfel încât unităţile sanitare care nu au demarat deja achiziţii să poată alege produse sigure pentru spitale. De altfel, chirurgii au preferat să nu mai opereze în cursul zilei de joi.

„Cele cinci spitale în care nu s-au desfăşurat decât intervenţii în regim de urgenţă au fost Spitalul Judeţean Craiova, Spitalul de Pediatrie Galaţi, Spitalul Judeţean Alexandria, Spitalul Judeţean Slatina, dar şi Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Capitală. Au fost luate măsuri pentru schimbarea produselor biocide, ca să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale”, a anunţat, joi, doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
 
Contractele dintre spitale şi Hexi, verificate

Acesta a avut o videoconferinţă, joi, cu toţi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, pentru a-i anunţa că utilizarea biocidelor Hexi Pharma a fost blocată. În cazul Institutului Marius Nasta din Capitală, una din cele nouă unităţi sanitare aflată pe lista cu teste de sanitaţie neconfome, au fost oprite temporar spirometriile şi bronhoscopiile, pe motiv că în laboratoare se spăla pe jos cu soluţie de la Hexi Pharma.

Joi, au avut loc inclusiv audieri ale unor angajaţi ai companiei, 15 persoane fiind audiate de Poliţia Română, după ce anchetatorii i-au luat la întrebări pe patronul Dan Condrea dar şi pe directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu.

„Cei de la Parchet investighează latura penală, însă există numeroase aspecte de natură administrativă pe care un Corp de Control le poate verifica. Vom verifica inclusiv caietele de sarcini şi vom merge în unităţi sanitare care sunt reprezentantive. Controlul este general şi nu se limitează doar la produsele Hexi Pharma”, a declarat Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului Dacian Cioloş, adăugând că are la dispoziţie nu doar rapoarte făcute de Ministerul Sănătăţii, ci inclusiv informări ale Serviciului Român de Informaţii.
 
„Problema e la cei care au ştiut şi n-au luat măsuri”


„Dacă cineva a ştiut de toate aceste nereguli, iar aceşti oameni au fost lăsaţi în continuare să pună pe piaţă aceste medicamente, problema este la cei care au ştiut şi nu au luat măsuri. Nu e problema directorilor de spitale şi a spitalelor să verifice. Dacă noi la licitaţii suntem obligaţi să luăm produse la preţul cel mai mic şi luăm aşa ceva, a cui e vina? Nu se degustă ca mâncarea. Am observat că în ultimii ani crescând aproape la dublu cheltuielile cu dezinfectanţi, nu scade încărcătura microbiană pe suprafeţele obişnuite. Acum am văzut de ce. Nu-ţi vine să crezi că se poate întâmpla aşa ceva”, a răbufnit profesorul Doina Dimulescu, directorul Spitalului Elias.

Reamintim că analizele făcute de ICECHIM arată că la clorură de amoniu, valoarea declarată de companie era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%.

Compania a cerut deja intrarea în insolvenţă, pe motiv că a sistat producţia iar angajaţii au fost anunţaţi că vor fi concediaţi. Avocaţii au arătat, însă, că solicitarea trebuie analizată cu mare atenţie, pe motiv că o firmă poate scăpa de răspunderea penală o dată cu intrarea în insolvenţă.

Cum pot fi achiziţionaţi rapid dezinfectanţii

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice îi sfătuieşte pe managerii de spitale care sunt nevoiţi să achiziţioneze dezinfectanţi să iniţieze, concomitent cu licitaţia deschisă, care durează trei luni, o procedură de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Acest lucru se face în regim de urgenţă şi durează între trei şi cinci zile de la iniţierea procedurii de negociere. Aceasta este soluţia pentru a face faţă situaţiei create, până la finalizarea licitaţiei directe, atrage atenţia instituţia.

Citeşte şi:

Antibiotice S.A. îl dă în judecată pe dr. Cîrstoveanu după declaraţiile acestuia privind lipsa de efect a medicamentelor generice din România

În România, prioritatea numărul unu este ca infectatul să lase patul gol, cât mai repede posibil, oricum!

Adio, HexiPharma! Apa chioară, retrasă din spitale. Toate produsele HexiPharma s-au dovedit a fi diluate

Guvern: „În 10 zile Hexi Pharma trebuie să dispară din toate spitalele. Analizele, neconforme”. Reacţia firmei la rezultatele prezentate miercuri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite