Falşii proroci ai cutremurului: cum s-a iniţiat şi răspândit panica după cutremurul de sâmbătă noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seismologii susţină că nu se pot face predicţii ale cutremurelor
Seismologii susţină că nu se pot face predicţii ale cutremurelor

Deşi nu s-a soldat cu victime omeneşti sau pagube materiale, cutremurul de de 5.8 Richter produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea a stârnit panică printre români. Isteria s-a amplificat după ce ce anumiţi indivizi, ca nişte adevăraţi profeţi, au susţinut că au prezis acest cutremur încă de acum două luni, dar că autorităţile nu ar fi făcut nimic pentru a pune în gardă populaţia.

Alţi români au fost nemulţumiţi că autorităţile că nu au făcut nicio avertizare pe Ro-Alert. Numai că sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur. 

Acesta este cel mai puternic cutremur din România din 2014 până în prezent. Seismul produs la 22 noiembrie 2014, care a avut magnitudinea de 5.7, a afectat judeţele Galaţi şi Tulcea, unde s-au semnalat căderi de electricitate, ziduri şi şosele crăpate. Totodată, un om a fost rănit în Tulcea şi alţi opt la Galaţi.

Previziuni neverosimile

Deşi specialiştii în seismologie spun că nu se pot face predicţii ale cutremurelor,  pe pagina de Facebook a Seismic Center a fost postat un mesaj în care se arată că seismul de 5.8 Richter a fost prezis încă din 15 august.

„Că şi opinie personală un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil să apară în jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineînţeles mai este mult timp până atunci şi abia înaintea intervalului vom ştii ce procentaj este, dar este bine că lumea să fie pregătită tot timpul inclusiv cei de la situaţii de urgenţe în jurul datei de 28 octombrie şi să comunice cu instituţiile de cercetare ale statului în caz că apar semnale că ar fi posibil acest lucru“, este mesajul care ar fi fost publicat pe 15 august 2018.

Explicaţie e simplă: pe Facebook pot fi făcute postări private şi antedatate, iar cele care se „adeveresc“ sunt făcute publice. Astfel, poţi antedata o postare nouă în aşa fel încât să apară în trecut în cronologia unei pagini.

Mărmureanu: Românii au imaginaţie bogată

În 12 octombrie, tot pe pagina respectivă a mai fost publicat un mesaj, care are un puternic iz de şarlatanie. În postarea care face trimitere la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), utilizatorii au fost îndemnaţi să-şi instaleze o anumită aplicaţie pe telefoanele mobile, pentru a fi avertizaţi din timp asupra unor seisme iminente „Recomandăm până pe 27 octombrie 2018 să aveţi instalată aplicaţia Telegram şi să va abonaţi gratuit la alertă cutremur INFP pe canalele 6 şi 7 în special cei care locuiţi la casă. Vom reveni cu detalii după 24/11“, este mesajul Seismic Center.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu afirmă însă că institutul nu face predicţii. Mai mult decât atât, arată specialistul, nicio ţară din lume nu poate anticipa producerea seismelor.

Românii au imaginaţie bogată. Nu poţi spune că poţi face astfel de predicţii pentru că acestea sunt imposibil de realizat. Mai ales în cazul seismelor foarte puternice.   Gheorghe Mărmureanu seismolog

Directorul onorific  al INFP a explicat, pentru „Adevărul“, că astfel de cutremure sunt imposibil de prevăzut. „Românii au imaginaţie bogată. Nu poţi spune că poţi face astfel de predicţii pentru că acestea sunt imposibil de realizat. Mai ales în cazul seismelor foarte puternice şi de mare adâncime“, spune specialistul. 

Când va fi lovită România de un mare cutremur

Gheorghe Mărmureanu a studiat periodicitatea producerii marilor seisme din Vrancea şi susţine că a ajuns la concluzia că aceste cutremure se repetă într-un mod ciclic.

Specialistul susţine că în baza acestor date se poate estima perioada în care un mare cutremur va lovi România. „Cutremurele majore au avut loc cu o ritmicitate de 37 sau 100 de ani. De exemplu ultimele astfel de seisme, cu o magnitudine de aproximativ 7, au avut loc în 1738, 1802, 1838, 1940 şi 1977. Dacă avem în vedere acest tipar pot spune că un astfel de seism major va avea loc în Vrancea în 2040, plus sau minius un an.  Este vorba de cutremure de mare adâncime cu acumulări masive de energie. Partea bună este că în cazul unui seism produs la adâncime foarte mare, energia este disipată pe suprafeţe foarte mari, iar distrugerile efective sunt mai mici“, spune Gheorghe Mărmureanu. 

Specialistul susţine că Vrancea face parte din zonele seismice atipice. „Astfele de cuiburi se mai întâlnesc numai în Himalaya şi Columbia“, aprecizat Mărmureanu pentru „Adevărul“.

Replici seismice

Cutremurul cu magnitudine 5,8 Richter, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut două replici, după aproximativ trei ore. Aceastea s-a produs în aceeaşi zonă, având o magnitudine de 3.3, respectiv 3.1 pe scara Richter.

Seismul principal s-a resimţit şi la Bucureşti. Acesta s-a produs la adâncimea de 151 de km, în apropierea oraşelor Covasna (24km), Nehoiu (28km), Întorsura Buzăului (34km), Târgu Secuiesc (38km) şi Slănic-Moldova (54km).

Autorităţile nu au anunţat pagube materiale sau răniţi. Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost oprită pentru scurt timp, însă situaţia s-a remediat. 

Zeci de şcoli şi grădiniţe prezintă risc seismic

Peste 170 de şcoli, grădiniţe, licee şi facultăţi funcţionează în clădiri cu risc seismic, potrivit listei publicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care a făcut inventarul clădirilor cu risc seismic din Capitală.

Raportul atenţionează asupra faptului că această situaţie nu reflectă realitatea, numărul clădirilor cu risc seismic fiind mai mare, deoarece sunt multe instituţii care nu au răspuns solicitărilor de a centraliza imobilele expertizate tehnic.

La un calcul simplu al numărului de persoane care desfăşoară activităţi în aceste clădiri - grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi - rezultă că cel puţin 38.383 de preşcolari, elevi, studenţi şi cadre didactice ar putea fi afectate de seism.

Mai grav este că nici această cifră nu reflectă realitatea, iar asta pentru că multe dintre unităţile de învăţământ nu au raportat populaţia ocupantă.

De ce nu a transmis sistemul RO-ALERT mesaje de avertizare

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost criticat pe pagina de Facebook pentru „nefuncţionarea“ sistemului RO-ALERT în timpul cutremurului de duminică, deşi nu a fost conceput în acest scop.

Utilizatorii Facebook şi-au exprimat nemulţumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi în caz de cutremur. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a subliniat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi a imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale.

 Sistemul  este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

  

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite