EXCLUSIV Consilierul 50%. Cum dijmuia contractele fictive cu Primăria Sectorului 1 omul lui Chiliman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanoil Bocean, în mmentul în care a fost adus la DNA
Emanoil Bocean, în mmentul în care a fost adus la DNA

Fostul consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, truca licitaţiile publice, introducând în caietele de sarcini clauze restrictive. Firmele care câştigau contractele cotizau la Bocean comisioane între 20 şi 50%.

Zicala „lupul paznic la oi“ se potriveşte perfect în cazul lui Emanoil Bocean, fost consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1. Potrivit procurorilor, acesta dădea dovadă de imaginaţie atunci când punea la cale şpăgi de sute de mii de euro pe spatele instituţiei pe care o coordona. 

Pentru ca licitaţiile să fie câştigate de firmele pe care le proteja, consilierul lui Chiliman ar fi introdus în caietele de sarcini clauze restrictive, care n-aveau nicio legătură cu obiectul contractului, precum obligaţia furnizorului de servicii de a avea angajate persoane cu handicap.

În acest mod, zeci de contracte ajungeau la anumite firme, ai căror administratori cotizau, ulterior, la Emanoil Bocean comisioane între 20 şi 50%. Informaţiile apar în documentele DNA Ploieşti, care-l vizează pe Bocean. Fostul consilier al lui Andrei Chiliman a fost arestat, săptămâna trecută, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Criza, oportunitate de îmbogăţire

Astfel, potrivit anchetei, în perioada 2009 – 2014, Emanoil Bocean  a avut ca atribuţii, printre altele, urmărirea modului în care s-au îndeplinit prevederile Hotărârilor Consiliului Local şi dispoziţiile primarului Sectorului 1 Bucureşti. În realitate, susţin anchetatorii, Bocean şi-a coordonat doar afacerile necurate din biroul Poliţiei Locale.   

Criza economică a fost ocazia perfectă pentru Bocean de a se îmbogăţi. În toamna anului 2010, au fost adoptate mai multe acte normative menite să reducă cheltuielile bugetare. De aceea, Poliţia Locală Sector 1 şi-a externalizat serviciile de curăţenie în sediile sale. Consilierul primarului a tras sforile ca aceste servicii să fie încredinţate firmei Euro Grup SRL.

Pentru ca această societate să câştige licitaţia, în documentaţia de atribuire întocmită de autoritatea contractantă – Poliţia Locală Sector 1, Bocean a dispus introducerea unor clauze limitative, printre care şi cea referitoare la unitatea protejată –, ofertantul trebuia să facă dovada că este autorizat ca unitate protejată, având în acest sens angajate persoane cu handicap. Pentru activităţile de curăţenie, în perioada 2011-2013, „comisionul“ lui Emanoil Bocean a fost între 12.000 lei şi 15.000 lei lunar.

Jonglerii cu clauze restrictive

Înainte de publicarea pe SEAP a anunţurilor de licitaţie publică, Bocean şi administratorii firmelor pe care le proteja stabileau clauzele menite să elimine concurenţa pentru servicii precum lucrări de demolare a garajelor amplasate ilegal, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafeţele multiple, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal sau lucrări suplimentare de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sector 1, inclusiv livrarea de produse de curăţenie.

Ulterior, erau încărcate în SEAP cataloagele cu lucrări, contractele ajungând la firmele Euro Grup SRL, Logicity Solution Agency SRL, Transauto Servicii Ridicare SRL şi Ferrovia complex Logistic SRL.

50% era comisionul pentru a nu face nimic

În realitate, au arătat martorii audiaţi de procurori, cele mai multe dintre aceste lucrări nu s-au executat niciodată. Pentru acestea, Emanoil Bocean percepea un comision de 50%.

Şefa Biroului Licitaţii Contracte, din Poliţia Locală a Sectorului 1, a confirmat implicarea lui Bocean în trucarea achiziţiilor publice. „Bocean Emanoil se implica în atribuirea contractelor care se încheiau între Poliţia Locală şi respectivele societăţi comerciale agreate, administrate de persoanele pe care le vedeam venind în biroul acestuia, lucru care nu era legal. Bocean Emanoil obişnuia să aducă personal pe acei administratori de firme în biroul meu şi să-mi spună că urmează să vorbesc cu ei pentru atribuirea contractelor de prestări servicii. (...) Aceste persoane veneau deja cu ofertele făcute, astfel încât «să pice» pe caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea fiecăruia dintre contracte. Aceste oferte erau discutate anterior de Bocean Emanoil cu administratorii firmelor agreate“, a arătat funcţionara cum lucra şeful său direct.

Crin Antonescu va fi chemat la audieri

Cercetările i-au condus pe procurorii DNA şi spre nume grele din politică. Crin Antonescu este unul dintre cei care ar putea să dea cu subsemnatul în această anchetă. Antonescu ar fi cumpărat de la fiul fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, un apartament de lux la un preţ foarte mic. Procurorii au dispus extinderea urmăririi penale, disjungând cauza.

Potrivit surselor judiciare, în perioada  2010 – 2011, în schimbul vânzării la un preţ subevaluat a unui apartament de lux, situat în imobilul edificat de soţii Maria şi Virgil Măgureanu, reprezentaţi de fiul acestora, Marian Măgureanu, pe str. Zăgazului, sector 1, oamenii de afaceri Dragoş Dobrescu şi Florian Walter i-au solicitat lui Crin Antonescu să intervină, iniţial, prin Vlad Moisescu şi, ulterior, personal, la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, pentru obţinerea unor contracte din fonduri publice.

Şpaga de vineri, ora 12.00

Emanoil Bocean este acuzat că a primit mită 500.000 de euro de la mai mulţi afacerişti. Mare parte din această sumă ar fi fost primită de către Bocean de la firma care a avut contract pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Sectorul 1. Fostul consilier ar fi încasat timp de trei ani, în fiecare vineri, după ora 12.00, comisioane de 20% din amenzile date şoferilor care parcau neregulamentar. Astfel, cu cât erau date mai multe amenzi, cu atât Bocean primea mai mulţi bani.

„Bocean Emanoil obişnuia să  aducă personal pe acei administratori de firme în biroul meu şi să-mi spună că urmează să vorbesc cu ei pentru atribuirea contractelor de prestări servicii”, martor anchetă DNA
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite