Dosarul „Retrocedărilor”. Andrei Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Hrebenciuc va rămâne în continuare în arest preventiv, asta după ce Curtea Supremă a respins definitiv, miercuri, recursul formulat de fiul fostului vicepreşedinte al Camerei Viorel Hrebenciuc. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gheorghe-Paltin Sturdza.

Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri ca Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Paltin Sturdza să rămână în arest preventiv. 

Decizia instanţei este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

De asemenea, magistraţii au decis definitiv, tot miercuri, ca Dan Constantin Bengescu şi Iosif Kadas să fie în continuare cercetaţi în arest preventiv, în timp ce Sorin Ion Iacob şi Jenică Poenaru să fie sub arest la domiciliu.

Dan Costin Bengescu este suspectat de trafic de influenţă, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Iosif Kadas este cercetat pentu constituirea unui unui grup infracţional organizat şi pentru trei infracţiuni de cumparare de influenţă.

Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, pe 24 octombrie,  în dosarul „Retrocedărilor”. Primul este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

La rândul lui Sturdza este acuzat că ar fi obţinut ilegal retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure pe Valea Trotuşului (Bacău). Aceasta este cea mai mare retrocedare de teren forestier din România. Prejudiciul creat Romsilva se ridică la 304 milioane de euro.

Procurorii spun că ajutorul dat de Viorel şi Andrei Hrebenciuc era pentru a primi o mare parte din suprafaţa solicitată de Paltin Sturdza. Mai exact, 12.000 de hectare de pădure. În acest sens, Paltin Sturdza a încheiat un precontract de vânzare-cumpărare cu firma REŞEDINŢA VÂRSTNICILOR SRL care, au stabilit procurorii. aparţine, de fapt, lui Andrei Hrebenciuc.

Procurorii explică: „Faptul că Andrei Hrebenciuc controlează MAJURA LIMITED, persoană juridică cipriotă, acţionar unic al SC REŞEDINŢA VÂRSTNICILOR SRL rezultă atât din declaraţiile suspecţilor Drăgoi Carmen Elisabeta (administrator, n.a.), Mergeani Nicolae (avocat prin intermediul căruia a fost deschis off-shore-ul din Cipru, n.a.) şi Prodan Victor Adrian cât şi din TRUST DEED ul încheiat în data de 30 decembrie 2011 prin care MERGEANI NICOLAE îi predă lui Andrei Hrebenciuc întregul control asupra societăţii MAJURA LTD, act ridicat cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la sediul Societăţii Civile de Avocaţi Mergeani, Prodan şi Asociaţii“, arată procurorii anticorupţie.

Judecători: „Inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor statului“

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au redactat motivarea arestării lui Andrei Hrebenciuc. Magistraţii fac referire la pericolul social şi la faptul că lăsarea în libertate a acestuia ar încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni. 

Astfel, cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie şi a altor infracţiuni grave, iar privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. În plus, prin faptele lor inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor statului, contribuind la disoluţia autorităţii şi la generarea unei imagini negative din partea publicului. Lăsarea în libertate a inculpaţilor, având în vedere modalitatea concretă în care rezultă că s-au comis faptele,  prezintă aşadar un pericol concret pentru ordinea publică, întrucât s-ar generează un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, s-ar produce temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm şi ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare“, arată judecătorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

Motivarea arestării lui Hrebenciuc Jr.: „Lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”

Magistraţii Curţii Supreme vor lua miercuri în discuţie contestaţia lui Andrei Hrebenciuc la decizia de arestare preventivă a acestuia dispusă pe 24 octombrie. Fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul privind retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de teren.

Viorel Hrebenciuc a fost reţinut: „Nu mi-e frică“. Procurorii vor cere astăzi arestarea liderului PSD

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA Braşov unde era aşteptat după ce, ieri, după ce a rămas fără imunitate, a fost citat pentru audieri. „DNA-ul nu este o sperietoare pentru cei care nu au greşit prea mult”, a spus Viorel Hrebenciuc la intrarea în sediul Parchetului. Fostul deputat PSD este acuzat în două dosare penale pe care anchetatorii au decis să le comaseze.

Demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, publicată în Monitorul Oficial. Liderul PSD este aşteptat marţi dimineaţă la DNA Braşov

Luni seara a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea privind alegerea unui nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi faptul că Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament. Asta după ce deputaţii au aprobat luni demisia liderului PSD. Acesta este aşteptat marţi dimineaţă la sediul DNA Braşov. Hrebenciuc nu mai are imunitate parlamentară, aşadar ar putea fi reţinut oricând.

Deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar l-au salvat, din nou, pe Ioan Diniţă

Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia înaintată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deşi deputaţii trebuiau să voteze astăzi şi ridicarea imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, cei mai mulţi au plecat după ce au votat pentru numirea deputatului PSD, Marian Neacşu, în funcţia de vicepreşedinte al Camerei şi, implicit, nu a mai existat cvorum pentru continuarea şedinţei.

Dosarul „Retrocedărilor”. Andrei Hrebenciuc, fiul sforarului PSD, Viorel Hrebenciuc, va sta după gratii 30 de zile pentru spălare de bani

Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii Supreme care tot în această dimineaţă au mai hotărât şi arestarea lui Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal 43.000 de hectare de pământ.

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite