Dosarul „Diplome de licenţă fără studii“. Cât au câştigat profesorii din promovarea frauduloasă la examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât au câştigat 
profesorii din promovarea frauduloasă la examene. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Cât au câştigat profesorii din promovarea frauduloasă la examene. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Poliţia Română anunţă că în dosarul „Diplome de licenţă fără studii", în perioada 6-10 noiembrie, au ridicat 64.200 euro, 31.000 dolari, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 grame de aur, 110 grame de perle, 200 grame de rubine şi 2 inele cu diamant, de la 120 persoane vizate în dosar.

Mai mulţi profesori sunt suspectaţi de promovări frauduloase la examene. „120 de persoane, cadre didactice şi studenţi din cadrul unei universităţi din Arad, au fost audiate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de corupţie. Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de percheziţie asupra a 3 casete de valori deţinute de către doi dintre cei cercetaţi în cauză, la unităţi bancare de pe raza judeţelor Arad şi Timiş, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate'", fiind ridicate bunurile menţionate anterior, precizează Poliţia Română, potrivit Mediafax.

Ancheta este continuare a unui dosar în care pe 26 iulie s-au făcut 106 percheziţii domiciliare. La acel moment, în urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei.

Potrivit poliţiştilor, „în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor."

„De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice. În fapt, cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba", mai precizează anchetatorii.

Poliţiştii spun că informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite