De ce nu a dat ISU toate dovezile de la clubul Colectiv procurorilor: Nu le-a cerut nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Libertatea
FOTO: Libertatea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov dă explicaţii despre filmările făcute la Colectiv de pompieri şi care ar fi fost ascunse până azi publicului. Conducerea IGSU susţine că nu a dat imaginile procurorilor deoarece nu i-au fost cerute.

UPDATE Colonelul Radu nu consideră că s-ar impune o anchetă internă privind modul în care a fost folosit filmul. ”Nu am furnizat imagini de la Centrul operaţional nici în cazul altor incendii. Le-am furnizat doar când au fost solicitate”, a declarat acesta.

UPDATE Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Orlando Schiopu, a explicat că în momentul în care au ajuns la clubul Colectiv, pompierii au găsit o situaţie „greu de imaginat” pentru că echipajele nu fuseseră anunţate că acolo ar fi 100 de oameni care nu pot ieşi dintr-o incintă sau că sunt mari arşi. 

Acesta susţine că prioritatea era salvarea răniţilor, iar până s-au organizat cu cei câţiva pompieri ajunşi primii la faţa locului au trecut câteva minute.

Acesta a spus că înregistrarea nu arată tot ce s-a întâmplat, mai ales faptul că în incinta clubului erau pompieri care scoteau oamenii.

UPDATE Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a declarat că nu crede că ar trebui să răspundă penal pentru că nu a furnizat imaginile foto-video Parchetului. Acesta a susţinut că doar dacă trebuia să furnizeze imaginile şi nu a făcut-o înseamnă că a greşit. 

 

Inspectorul şef al ISU Orlando Şchiopu spune că din informaţiile pe care le are, nimeni nu a văzut filmul, nici măcar el. Acesta a precizat că a luat parte la intervenţia de la Colectiv, dar doar astăzi a văzut filmul. Şchiopu era prim-adjunct la momentul incediului, a fost înlocuit după catastrofa de la Colectiv, dar a atacat măsura în instanţă, a câştigat, iar din 15 martie 2019 a devenit inspector-şef la ISU. 

Orlando Şchipu a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul ”Colectiv” şi este cel care poate fi auzit înjurând morţii: „Lasă-i în p**a mea”!

Adjunctul şefului IGSU spune că nu şi-a pus niciodată problema că filmul ar fi ajutat la efectuarea anchetei şi de aceea nu a dispus ca acesta să fie înaintat procurorilor.

Prim-adjunctul IGSU, colonelul Radu, a declarat că imaginile nu au fost solicitate în mod punctual, afirmând că a pus la dispoziţie toate aspectele care au privit intervenţia, pe momente, a tuturor resurselor angrenate în misiune.

 „Imaginile care au fost difuzate pe posturile de televiziune sunt înregistrate de colegii noştri şi nu sunt un film continuu din momentul în care intervenţia a debutat până la momentul finalizării ei. Intervenţia avut o durată de aproximativ cinci ore, iar imaginile respective au o durată de aproximativ 20 de minute. (...) A fost vehiculată informaţia că, la nivelul Centrului operaţional naţional al IGSU, s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Eu sunt şeful acestei structuri şi afirm cu toată responsabilitatea că nu am comunicat nimănui, nu am ordonat nimănui, ba dimpotrivă imaginile există în format original la nivelul ISU Bucureşti Ilfov şi vor fi puse la dispoziţia oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru", a declarat Cristian Radu. şeful IGSU

Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact major. Nu ne-a cerut nimeni imaginile în mod punctual, a adăugat el. 

Colonelul Radu a declarat că a văzut imaginile respective şi le-a analizat la nivelul echipei. Acesta a precizat că nu a existat o decizie privind filmările, dacă să fie difuzate sau nu, explicând că nu a ordonat nimănui în mod direct să nu difuzeze imaginile către public.

Imaginile publicate de presă în legătură cu tragedia de la Clubul Colectiv nu acoperă întreaga intervenţie din acea noapte, care a durat aproximativ cinci ore, şi vor fi puse la dispoziţia oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru, a mai spus colonelul Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului general al IGSU. 

Între timp Parchetul General a solicitat imaginile. 

La patru ani de la incendiul de la Colectiv în urma căruia 64 de persoane au murit, un pompier a decis să facă publice imaginile care nu ar fi ajuns nici la procurorii care investighează cauzele incendiului. 

Imaginile nu au fost făcute publice niciodată pentru că surprindeau o altă variantă decât cea comunicată publicului, anume că intervenţia de salvare s-a desfăşurat în „parametri corespunzători“, susţine cel care a filmat

Urmăreşte mai jos imaginile filmate de pompieri:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite