Blocarea tranzitului este periculoasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocarea tranzitului  este periculoasă!
Blocarea tranzitului este periculoasă!

Voma, durerile abdominale şi constipaţia pot semnala un blocaj al tranzitului intestinal, cunoscut sub numele de ocluzie intestinală. În formele severe, afecţiunea devine o urgenţă medicală.

Ocluzia intestinală apare şi la tineri, dar este mult mai întâlnită la vârstnici. Ea este cauzată de cele mai multe ori de diverse obstacole la nivelul intestinului subţire sau colonului, precum tumorile, polipii şi chiar paraziţii intestinali.

Ocluzia intestinală poate apărea şi ca urmare a strangulării intestinului (prin răsucire) sau ca o consecinţă a operaţiilor anterioare, mai exact a ţesutului cicatricial.

Bolile inflamatorii intestinale, herniile problemele care implică musculatura pereţilor intestinali pot, de asemenea, să stea la baza apariţiei ocluziei. Medicamente precum unele antidepresive, codeina sau chiar şi diureticele pot afecta motilitatea intestinelor, ceea ce duce la imposibilitatea evacuării conţinutului lor.

De reţinut!

Durerea abdominală este semnul unei ocluzii intestinale.

Simptomele diferă în funcţie de localizare

Simptomele ocluziei intestinale variază în funcţie de localizarea ei. Astfel, când ocluzia se produce în zona superioară a intestinului subţire, primele simptome sunt voma şi crampele abdominale. Constipaţia apare abia după eliminarea conţinutului colonului.

Dacă blocajul s-a produs în zona inferioară a intestinului subţire sau în colon, conţinutul intestinal nu mai poate fi eliminat, iar abdomenul se balonează. Voma apare abia după câteva zile sau poate să nu existe deloc, mai ales în cazul în care obstrucţia s-a produs la nivelul colonului.

Durerea este un reper

Disconfortul abdominal este cel mai important simptom al ocluziei intestinale. El apare indiferent de zona în care s-a produs ocluzia. Uneori, ea se instalează lent, alteori brutal, iar intensitatea este variabilă.

Pot să existe dureri puternice în primele stadii ale ocluziei, pentru ca ulterior să se amelioreze, amăgind bolnavul că se vindecă. În realitate, starea lui se agravează. Când crampele sunt severe, îşi fac apariţia şi paloarea, transpiraţia, anxietatea.

Pericol de cangrenă sau de perforaţie

Dacă ai simptomele unei ocluzii intestinale, trebuie să consulţi cât mai rapid un medic. Dacă nu se intervine, obstrucţia poate întrerupe alimentarea cu sânge a intestinului, ceea ce duce la apariţia cangrenei sau a perforaţiei. Ambele situaţii pun în pericol viaţa şi sunt o urgenţă medicală.

Specialiştii au observat că frecvenţa ocluziei intestinale este ceva mai mare la femei decât la bărbaţi.

Şi nou-născuţii pot face ocluzie

image

Lipsa apariţiei primului scaun la nou-născut (care este denumit medical meconiu), asociată cu voma, semnalează existenţa unei ocluzii intestinale.

Ea este cauzată de cutarea intestinului asemeni unui telescop (fenomenul poartă numele de telescopare).

Se tratează chirurgical

Când ocluzia intestinală este doar parţială, medicii încearcă mai întâi tratamentul nechirurgical, apelând la clismă sau la stenturi care se introduc în intestin pentru a produce tranzitul. Bolnavul primeşte fluide intravenos, pentru a  i se menţine nivelul tensiunii arteriale la un nivel normal şi pentru a preveni deshidratarea, precum şi medicamente care să amelioreze durerile sau vărsăturile.

Însă, de cele mai multe ori, obstrucţia nu se rezolvă în acest mod şi singura soluţie este tratamentul chirurgical, pentru a îndepărta obstacolul sau a corecta poziţia intestinelor.

image

Specialistul nostru


Prof. Dr. Carol Stanciu
medic primar gastroenterolog Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie

Ocluzia intestinală este întotdeauna o urgenţă chirurgicală. Jumătate dintre ocluziile intestinului subţire sunt consecinţa herniilor și eventraţiilor strangulate (ieşirea intestinului sub piele printr-o breşă a peretelui abdominal, apărută în urma unei intervenţii chirurgicale sau în urma unui traumatism).

Peste jumătate din ocluziile colonului sunt consecinţa obstrucţiilor cauzate de tumori. Ocluziile intestinale pot să apară şi prin compresie externă: tumori de pancreas, tumori genitale, chisturi voluminoase. Aproape întotdeauna, singura soluţie este tratamentul chirurgical, în funcţie de cauze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite