Baronul de Mehedinţi Adrian Duicu ar putea afla vineri sentinţa din dosarul în care este acuzat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar putea anunţa vineri sentinţa în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu este judecat pentru că ar fi intervenit la Guvern şi la şeful Poliţiei Române pentru a-l ajuta pe fostul inspector-şef al IPJ Mehedinţi să fie promovat. În schimb, poliţistul trebuia să-l scape pe baron de mai multe probleme cu legea.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu va fi însă defintivă, putând fi atacată la Curtea Supremă atât de Adrian Duicu, cât şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La ultimul termen, care a avut loc pe 22 aprilie, ministrul de Interne, Petre Tobă, fostul şef al Poliţiei Române, a fost audiat de magistraţi.

Ministrul a răspuns întrebărilor magistraţilor, după ce numele său a apărut în referatul DNA în cazul Duicu. 

Procurorii au arătat că Petre Tobă, la acea vreme şeful Poliţiei Române, s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie 2013, la solicitarea premierului de atunci Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.

Petre Tobă a spus în faţa instanţei că îşi susţine declaraţia dată la urmărirea penală.

„Mutarea, transferarea, promovarea în instituţiile ce ţin de Ministerul Afacerilor Interne nu sunt de competenţa inspectorului general, ci a ministrului de Interne", a declarat Tobă. 

„La un moment dat, la începutul lui 2013, am discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu, care, la rândul său, discutase cu secretarul de stat Anghel Andreescu referitor la domnul Ponea, fost inspector şef, care şi-ar fi exprimat doleanţa pentru a veni să lucreze în aparatul central. Această discuţie nu a fost urmată de vreun demers. De altfel, domnul Ponea nici nu a manifestat dorinţa de a veni să lucreze la Bucureşti", a mai spus Tobă.

Ministrul de Interne a precizat că nu l-a cunoscut de Adrian Duicu până la întâlnirea din 2013.

Petre Tobă a declarat după audierea sa ca martor că, în 2013, nu s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi în biroul premierului de atunci Victor Ponta, ci pe scări, în clădirea Guvernului. El mai spune că Duicu nu i-ar fi cerut să intervină pentru mutarea la Bucureşti a fostului şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea.

Trimis în judecată pentru corupţie

Pe 28 iulie 2014, Adrian Duicu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţei care îl acuză de mai multe infracţiuni de corupţie, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Alături de Duicu au mai fost trimişi în judecată şi Ştefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Constantin Popescu, om de afaceri şi fost preşedintele al PSD Orşova, dar şi Valentina Drăghia, administrator al unei societăţi comerciale. 

De asemenea, vor mai fi judecaţi şi Elisabeta-Zenovia Rolea, preşedinte al casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi, Grigoriţa Feraru, fost consilier principal în cadrul casei judeţene de asigurări de Sănătate Mehedinţi, Doina Borugă, manager al Spitalului judeţean de urgenţă Mehedinţi, Daniela-Delia Popescu, fost director executiv în cadrul consiliului judeţean Mehedinţi şi preşedinte al consiliului de administraţie al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a lui Cristian-Damian Stănoiu, fost avocat în cadrul baroului Mehedinţi şi a lui Andrei-Dan Bădin, realizator al unei emisiuni de la postul B1TV.

Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte).

De asemenea, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe funcţionarii publici să facă acte care intră în atribuţiilor lor de serviciu şi anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică. 

Totodată, acesta ar fi vrut şi să o numească pe soţia lui Ştefan Ponea într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

DNA mai arată în documentul citat că Duicu i-ar fi putut convinge pe membrii Consiliului local al municipiului Orşova să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea, la un preţ „convenabil”, a două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de aproximativ 200 de me tri pătraţi. Aceste terenuri ar fi fost chiar din centrul Orşovei. 

„Obţinerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin Ştefan a şi fost realizată prin exercitarea influenţei de către Duicu Ioan-Adrian asupra unui număr de 11 membri ai Consiliului local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul lui Popescu Constantin. Ca urmare a exercitării influenţei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor două suprafeţe de teren. Cele două suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localităţii Orşova (şi apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obţinut prin dobândirea acestor două suprafeţe de teren în condiţiile arătate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietăţii publice”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Duicu a cerut o soluţie favorabilă în dosarul său de la Agenţia de Integritate

În schimbul exercitării influenţei avute faţă de funcţionarii publici amintiţi, Duicu i-ar fi cerut lui Ştefan Ponea să intervină pe lângă magistratul care judeca procesul preşedintelui CJ Mehedinţi cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi să îl determine să dea o soluţie favorabilă pentru el. 

„Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei care avea de soluţionat cauza respectivă, Ponea Constantin Ştefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obţine acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, au mai arătat procurorii.

DNA a arătat că, în cursul anului 2013, Duicu ar fi acţionat, cu scopul de a crea premisele decontării de către o societate comercială ce avea ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigaţii medicale cu rezonanţă magnetică nucleară administrată în fapt de acesta.

„Este vorba despre decontarea unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa judeţeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), sens în care inculpatul Duicu Ioan-Adrian şi-a folosit influenţa conferită de calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcţionari publici, atât din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cât şi din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi, să-şi exercite atribuţiile de serviciu în sensul obţinerii folosului urmărit de acesta”, au mai arătat anchetatorii.

Pentru ajutorul acordat, în sensul realizării intereselor patrimoniale ale firmei administrată în fapt de Duicu, cele două Grigporiţa Feraru şi Elisabeta-Zenovia Rolea i-ar fi cerut acestuia să ca soţii lor să fie numiţi în funcţii din cadrul administraţiei publice.

În perioada ianuarie – septembrie 2013, Adrian Duicu, Daniela-Delia Popescu şi Doina Borugă le-ar fi permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii ai unor societăţi comerciale) accesul la informaţii care nu erau destinate publicităţii (informaţii constând în preconizarea de către reprezentanţii consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin demarării unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea de echipamente medicale şi de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, precum şi date tehnice şi financiare necesare întocmirii documentaţiei de atribuire a achiziţie publice), acţionând cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici menţionaţi un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici şi în asigurarea unei marje de profit maximale).

De asemenea, în intervalul 30 iulie – 8 august 2013, Cristian-Damian Stănoiu, în calitate de avocat, ar fi datat eronat un act juridic pe care l-a pus la dispoziţia Doine Borugă pentru a-l folosi în vederea producerii de consecinţe juridice.

Locuinţa lui Duicu, renovată cu peste 28.000 de lei, sumă achitată abia după ce a fost arestat

În rechizitoriul DNA se mai arată că, în august 2013, Adrian Duicu i-ar fi cerut unui administrator de firmă să facă lucrări de dulgherie la un imobil în care locuia familia sa. Dând curs acestei solicitări, administratorul firmei ar fi cumpărat materiale în valoare de 28.039,51 de lei.

Preşedintele CJ nu ar fi plătit contravaloarea acestor materiale şi nici a manoperei, omul de afaceri nefăcând nici un demers în vederea solicitării acestei sume tocmai din cauza calităţii deţinute de Duicu.

Oamenii legii au precizat că aceste lucrări ar fi fost achitate de Duicu abia în aprilie 2014, după ce acesta a fost arestat preventiv.

Procurorii au mai precizat că în octombrie 2013, pentru a nu plăti lucrările efectuate şi contravaloarea materialelor folosite la această lucrare, Duicu i-ar fi cerut Doinei Borugă, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, să întreprindă demersurile necesare pentru a contracta cu firma omului de afaceri, prin achiziţie directă, lucrările de renovare a secţiei de ortopedie a spitalului.

În acelaşi scop, Duicu ar fi asigurat alocarea către Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, din fondurile Consiliului Judeţean Mehedinţi, a sumelor necesare efectuării plăţilor către societatea comercială respectivă.

Valoarea celor două contracte acordate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin a fost de 180.794,47 de lei, respectiv de 303.018,26 de lei, ambele valori fiind fără TVA.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul de Interne, Petre Tobă, susţine că baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, nu i-a cerut favoruri

Începe procesul baronului de Mehedinţi, Adrian Duicu. Judecătorul de cameră preliminară a admis contestaţia DNA

Probleme în rechizitoriul lui Adrian Duicu. Judecata baronului de Mehedinţi se amână

Adrian Duicu şi Ştefan Ponea, din arest preventiv în arest la domiciliu. Decizia magistraţilor nu este definitivă

Baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, rămâne în arest. Avocaţii Mateuţ şi Abraham n-au reuşit să-l scoată de după gratii

Un nou mandat de arestare pentru Duicu, Ponea şi Popescu

Victor Ponta spune că a avut o „relaţie foarte bună” cu Adrian Duicu

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Adrian Duicu, baronul închis de la Mehedinţi, nu a plecat din casa părintească

Pe cine trage Duicu după el. Nume importante în dosar, legături periculoase

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite