Zece accidente pe A1 şi A2, miercuri dimineaţă - 31 de autoturisme implicate, mai multe persoane rănite FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece accidente în care au fost implicate, în total, 31 de autoturisme au avut loc miercuri dimineaţă, pe A1 şi A2. La unul dintre accidente, în care au fost implicate două autoturisme, a intervenit şi un elicopter SMURD. Cel mai mare carambol a avut loc la intersecţia A2 cu Şoseaua de Centură, pe sensul către Constanţa, unde au fost implicate zece autoturisme. Mai multe victime au fost duse la spitalele din Capitală,

UPDATE 11.00 Centrul INFOTRAFIC  anunţă că, circulaţia rutieră a fost reluată, în condiţii normale pe Bulevardul Theodor Pallady .

„Reamintim că, din cauza mai multor accidente produse pe A2 Bucureşti - Constanţa, circulaţia rutieră a fost deviată de către poliţiştii Brigăzii Rutiere a Capitalei din sensul giratoriu de pe Bulevardul Theodor Pallady, pe şoseaua Libertăţii (Zona Căţelu), către DN Centura Bucureşti, cu intrare pe A2 pe breteaua autostrăzii (kilometrul 11+800)”, arată Poliţia.

Concret, în această dimineaţă, s-au produs mai multe accidente cu victime pe autostrăzile A1 şi A2 şi pe Centura Capitalei pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul alunecos.

Potrivit Poliţiei, pe Autostrada A1, la km 11, a avut loc o tamponare în care au fost implicate două autovehicule şi au fost înregistrate alte trei derapaje, iar la km 36 au fost două derapaje, în care a fost lovită glisiera metalică.

În judeţul Ilfov, pe DNCB, în zona Otopeni, au avut loc trei tamponări fără victime. 

La intersecţia A2 cu Şoseaua de Centură, pe sensul către Constanţa, a avut loc o tamponare între zece autoturisme, soldată cu două victime, iar pe sensul către Bucureşti, km 11+800, a avut loc o altă tamponare, între patru autoturisme, fără victime, se arată în comunicat.

Pe Autostrada A2, la km 20, un autoturism a derapat în glisieră (fără victime) la km 21, sensul către Constanţa, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme (două victime), la km 22 un autoturism a derapat în glisieră (fără victime), la km 51 două autoturisme s-au tamponat (fără victime), la km 58 trei autoturisme s-au tamponat, din accident rezultând o victimă, iar la km 60, două autovehicule au fost implicate într-o tamponare (fără victime).

Administratorii drumurilor, sancţionaţi

Administratorii de sectoare de drum de pe A1, A2 şi DNCB au fost sancţionaţi contravenţional de către poliţiştii rutieri, conform art. 105 pct. 28 din OUG 195/2002.

"Reamintim că Poliţia Română, prin structurile abilitate, a demarat încă de la sfârşitul lunii august activităţi de verificare a viabilităţii autostrăzilor şi drumurilor naţionale, de informare a administratorilor de drumuri în vederea respectării prevederilor legale şi pregătirea stocurilor necesare asigurării unei intervenţii optime", se arată în comunicat.

Poliţiştii le mai recomandă conducătorilor auto să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autoturismul pentru călătorie.

UPDATE 11.40 O comisie de ancheta infiinţată la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale analizează modul în care s-a intervenit după accidentul în lant. De asemenea, CNADNR acuză faptul că meteorologii nu au emis nicio informare de polei pentru miercuri dimineaţă. 

„Menţionăm că nu a fost emisă nicio atenţionare de polei de către Administraţia Naţională de Meteorologie. În urma apelului lansat de Poliţia Rutieră, conform conducerii DRDP Bucureşti, s-a acţionat cu material antiderapant”, se arată într-un comunicat.

„Comisia va cerceta modul în care s-a intervenit, dacă au fost respectate procedurile prevăzute în normativele în vigoare. În cazul în care Comisia va constata deficienţe, vor fi aplicate sancţiuni în consecinţă”, notează comunicatul.

Până în prezent, poliţiştii au aplicat şi opt sancţiuni pentru administratorii de drumuri.

ANM: Gheţuşul nu era polei

Însă oficialii Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţin că fenomenul produs miercuri dimineaţă, pe Autostrada A2, nu este polei ci un îngheţ la nivelul solului, iar Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o prognoză specializată în care erau anunţate condiţiile pentru acest îngheţ. 

„În această dimineaţă, ceea ce s-a întâmplat pe Autostrada Soarelui nu este polei. Este un îngheţ la nivelul solului, un gheţuş sau orice cuvânt doriţi să folosiţi pentru a caracteriza ceea ce s-a întâmplat. Este doar un proces de condensare a umezelii la nivelul şoselei. Poleiul înseamnă o precipitaţie lichidă care cade pe un sol îngheţat”, a declarat pentru News.ro meteorologul Florinela Georgescu, directorul executiv al Aminisraţiei Naţionale de Meteorologie.

Meteorologul spune că, un astfel de fenomen, nu poate fi prognozat însă sunt anunţate condiţiile care ar favoriza apariţia gheţii, lucru care de altfel a fost sesizat către CNAIR într-o prognoză specializată transmisă marţi.

„Nu a fost o ceaţă densă din care să fie o depunere lichidă. Poleiul, prin definiţie, presupune o depunere lichidă. Or, azi de dimineaţă, cerul era senin. A fost o depunere la nivelul asfaltului pe care ANM nu are cum să o monitorizeze. A făcut-o Infotrafic care, de altfel, a şi transmis, în această dimineaţă”, mai spune Georgescu,

De altfel, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a transmis, miercuri, la ora 6.32, cu mai bine de o oră înaintea de primul accident că, pe A2, drumul este alunecos.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române îi sfătuieşte pe conducătorii auto care se deplasează pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa să manifeste prudenţă sporită la volan şi să reducă viteza, întrucât pe această arteră se semnalează porţiuni acoperite cu polei între kilometrii 12 şi 65”, era mesajul transmis de poliţiştii de la Infotrafic la ora 6.32.

UPDATE 10.50 Medicul Fiorella Mitoiu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Pantelimon din Capitală, a precizat, pentru Adevărul, că la unitatea sanitară au ajuns doi pacienţi, ambii de sex masculin, însă a precizat că starea celor doi este stabilă.

„Unul dintre pacienţi are 39 de ani şi este în continuare internat pe secţia de Ortopedie, după ce i s-au făcut investigaţii, în timp ce celălalt pacient a fost deja externat. Rămâne de văzut dacă pacientul de pe ortopedie, care a avut o fractură, va fi sau nu operat. Nu ne aşteptăm să mai fie aduşi şi alţi pacienţi”, a explicat medicul.

UPDATE 9.40 Laurenţiu Beluşică, directorul Spitalului Judeţean Călăraşi, a fost martor la unul dintre accidentele de pe Autostrada Soarelui. Cinci accidente s-au petrecut miercuri dimineaţă, pe A2, pe porţiunea Bucureşti-Lehliu. Patru dintre ele erau pe sensul spre Bucureşti, unul era pe sensul spre Constanţa. „Maşinile au derapat pe poduri, unde carosabilul era alunecos. Restul autostrăzii era uscat. Dar maşinile au venit cu viteză pe poduri şi au derapat ciocnindu-se sau intrând în parapeţi. Am acordat primul ajutor la un accident între două maşini, în care o persoană avea nevoie de descarcerare“, a declarat Beluşică pentru Digi24.

UPDATE 8.25 Potrivit ISU, patru victime au fost transportate la spital: două persoane, la Spitalul Pantelimon şi două persoane, la Spitalul „Bagdasar Arseni“. Victimele sunt conştiente, în stare stabilă. Cele patru victime sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 62 de ani.

Circulaţia în zona producerii accidentului este blocată.

UPDATE 8.10 În jurul orei 8.00, 

un al doilea accident s-a petrecut pe A2, la KM 21, sensul de mers către Constanţa. Au fost implicate două autoturisme. Din accident au rezultat două victime, una transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca, a doua victimă fiind transportată cu ambulanţa la Pantelimon. Ambele persoane erau conştiente.

UPDATE 8.05 „Este vorba despre un accident care a avut loc pe ambele sensuri de mers, 10 maşini pe sensul de mers spre Constanţa, şapte pe sensul de mers spre Bucureşti. 22 de persoane au fost evaluate de personalul medical, patru sunt transportate la spital. Dintre cele patru, o singură persoană are o fractură la unul dintre membrele superioare, nu sunt cazuri critice“, e declarat Raed Arafat.

La locul accidentului acţionează cinci echipaje SMURD, unul de descarcerare şi unul de stingere. Potrivit primelor informaţii, accidentul a avut loc din cauza ceţii şi a poleiului. 

image

Conform ISU, zece persoane sunt evaluate medical, două urmând să fie transportate la spital. De asemenea, echipajele SMURD au intervenit pentru descarcerare.

Pe A2 au avut loc trei accidente: unul la ieşirea spre centura Capitalei, unul la km 10 şi un altul la km 54 al autostrăzii.

Conform Centrului Infotrafic, accidentele s-au produs "din cauza neadaptării vitezei la condiţiile unui carosabil acoperit cu polei".

În urmă cu 10 zile pe A2 a avut loc un accident în lanţ, în care au fost implicate 30 de vehicule, peste 50 de persoane ajungând la spital.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite