Şeful psihologilor a inventat ziua de „muncă” de 30 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expertiză realizată în dosarul preşedintelui Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a dezvăluit că acesta a raportat în fals că a lucrat sute de ore la un proiect finanţat pe bani europeni, deşi nu avea, din punct de vedere fizic, atâta timp la dispoziţie. Profesorul a fost trimis în judecată pentru prezentare de date false şi conflict de interese.

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniţei, trimis recent în judecată pentru fraudă cu fonduri europene, ajungea să muncească 20 de ore, 24 de ore sau chiar 30 de ore pe zi, dacă ar fi să analizăm datele raportate de acesta într-un proiect finanţat din fonduri europene. Procurorii DNA spun că este vorba de un caz clar de prezentare de acte false pentru a justifica cheltuirea banilor.  Informaţiile apar în dosarul în care Mihai Aniţei a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit datelor de la Tribunalul Bucureşti, în timpul anchetei, şeful CPR s-a prevalat de dreptul de tăcere.

Totul începe în august 2014, atunci când Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA după ce au ieşit la iveală ai multe probleme privind proiectul „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) în parteneriat cu CPR, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013.

A semnat un contract cu sine însuşi

Inspectorii au avut surpriza să constate că preşedintele CRP Mihai Aniţei a semnat cu psihologul Mihai Aniţei, două contracte de prestări de servicii în cadrul proiectului SCOP. În baza contractelor, psihologul a prestat un număr de 1.596 ore ca şi coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor. Suma încasată: 307.475 de lei. Mihai Aniţei a mai semnat un contract şi cu soţia sa, tot psiholog, având ca obiect prestare de activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 de ore. Suma primită de soţia sa: 28.672 de lei. În total, familia Aniţei a încasat 336.147 de lei.

Potrivit anchetatorilor DNA, valoarea contractelor era stabilită în funcţie de numărul de ore, iar preţul convenit era un tarif orar brut. Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care şi le-a atribuit, Aniţei ar fi prezentat la ANOFM, în perioada 2011-2012,  un număr de 28 de rapoarte ce conţineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate.

„Era imposibil ca Aniţei Mihai, ca şi orice altă fiinţă umană de altfel, să poată lucra într-un ritm susţinut atâtea ore pe zi”, specialist DNA

Funcţii, catedre, proiecte

Pentru a dovedi că datele prezentate de Aniţei ar fi sunt nereale, procurorii DNA au analizat activitatea acestuia în perioada noiembrie noiembrie 2010 – ianuarie 2012. Aşa a ieşit la iveală că în timp ce presta servicii pentru SCOP, şeful CPR era salarizat, cu o normă de bază – 40 de ore pe săptămână, ca profesor universitar la Universitatea Bucureşti (UB). Concomitent cu această activitate de bază, Aniţei era implicat în mai multe activităţi profesionale, unele salarizate, şi pentru care desfăşura activităţi zilnice.   

Astfel, ca profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPŞE), din cadrul Universităţii Bucureşti, Aniţei exercita şi alte funcţii specifice - şef al Catedrei de Psihologie, director al Şcolii Doctorale din cadrul FPŞE, sau vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al UB.

De asemenea, mai avea funcţii în cadrul a cinci proiecte finanţate din fonduri europene (pentru care era plătit), preşedinte al CPR (în cadrul căreia desfăşura şi activităţi diverse cum ar fi – atribuţii de administrare, dar şi activităţi în legătură cu elaborarea legislaţiei, normelor, reglementărilor profesiei de psiholog şi implementării acestora), cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu”, director ştiinţific (salarizat), referent în comisii de doctorat la Universitatea Babeş Bolyai, formator la Conferinţa Naţională SMART PSI, preşedinte al Societăţii Române de Psihologie Experimentală Aplicată, redactor şi membru la mai multe publicaţii de specialitate, sau participant la editarea unor lucrări de specialitate şi la diverse manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Expertiza DNA

Un specialist DNA a realizat o expertiză a orelor lucrate efectiv de Aniţei, fără a lua în calcul cele 160 de ore pe lună ca profesor universitar şi orele prestate ca preşedinte al CPR. De exemplu, pentru luna ianuare 2011, chiar dacă ar fi lucrat fără zile de repaos, inclusiv sâmbăta şi duminica, rezultă că psihologul a lucrat 22,6 ore pe zi. Aceasta fără a mai pune la socoteală alte deplasări în teritoriu, care au fost imposibil de cuantificat prin probatoriu,  sau activităţile prestate ca preşedinte al CPR.  Concluzia expertizei: „Era imposibil ca Aniţei Mihai, ca şi orice altă fiinţă umană de altfel, să poată lucra într-un ritm susţinut atâtea ore pe zi”.

CRP este o entitate juridică de interes public înfiinţată prin lege de către Parlamentul României, cu atribuţii stabilite prin lege (în vederea administrării profesiei de psiholog, de reglementare în acest domeniu, de verificare a criteriilor de promovare şi respectare a deontologiei profesionale, atât a psihologilor ce activează în domeniul privat – ca profesie liberală, cât şi a celor ce activează în domeniul public, în cadrul diferitelor instituţii publice.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite