Şeful DIICOT, despre tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă: „Voia să achiziţioneze arme de asalt şi două grenade”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT, a declarat că Luigi Constantin Boicea, elevul de 17 ani din Craiova suspectat de propagandă jihadistă, ar fi contactat anumite persoane cărora le cerea achiziţionarea unor arme de asalt şi două grenade. Procurorul este de părere că ar trebui pedepsită şi consultarea site-urilor islamiste radicale.

“În ultima perioadă contactase anumite persoane cărora le cerea achiziţionarea unor arme de asalt şi două grenade. Medicul legist care l-a examinat prima dată a spus că e un tânăr de 17 ani, teribilist, însă după anamneza de două ore nu a mai avut aceeaşi părere”, a declarat Daniel Horodniceanu, pentru postul Digi 24.

Horodniceanu a arătat că Luigi Constantin Boicea „are interdicţiile prevăzute de lege, sperăm că îşi respectă obligaţia de a nnu accesa site-urile de internet”.„Autoradicalizarea este prezentă în mod special la tineri, tânărul la care ne referim a traversat toate stagiile convertindu-se iniţial la islam şi radicalizându-se după consultarea site-urilor de islam găsite în calculatorul său. Cred că ar trebui pedepsită şi consultarea acestor tipuri de site-uri, la fel ca la pornografia infantilă. Trebuie găsite alternative de pedepsire”, a declarat procurorul - şef DIICOT.

Despre demisia procurorului general

Daniel Horodniceanu nu a comentat demisia procurorului general Tiberiu Niţu: „Este un dosar în lucru la DNA. Nu am datele concrete. Prefer să aşteptăm să vedem cum merg lucrurile. Nu aş vrea să fac speculaţii în momentul ăsta. Nu văd ce ar fi fost de natură să ducă la decredibilizarea Ministerului Public”.

Întrebat despre o posibilă ameninţare teroristă, Daniel Horodniceanu a arătat că  DIICOT are un serviciu specializat de combatere a terorismului. „Mereu am acordat atenţie acestui sector. E adevărat în acest an există o ameninţare mai mare ca oricând. Din fericire România nu a traversat o perioadă mai grea ca în alţi ani, cu toate aceastea ne-am concentrat mai mult asupra acestui sector pentru a preveni. DIICOT lucrează cu SRI în acest domeniu, suntem întotdeauna prezenţi acolo unde e nevoie. Nu este o ameninţare reală în acest moment. Trebuie să vedem cum decurg lucrurile în continuare: dacă primim refugiaţi, dacă se păstrează cazul Schengen.”.

Cazul “64 de comitate”

Şeful DIICOT a dat detalii despre ancheta în care sunt implicaţi liderii organizaţiei „64 de comitate”. „Dosarul este în lucru. Cu siguranţă, în momentul în care urmărirea penală se va finaliza va urma trimiterea în judecată. Suspectul nu colaborează cu organele de anchetă în acest moment. Noi ne bazăm pe alte aspecte acum, care nu sunt publice. În ceea ce priveşte conflictul interetnic, poate că sunt tensiuni”, a declarat Horodniceanu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, să rămână în arest preventiv în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite