UPDATE FOTO A zecea duminică de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Manifestanţii au mers din nou la „casa“ preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii faţă de proiectul minier Roşia Montană manifestează din nou, în a zecea duminică consecutiv, pe străzile Capitalei. FOTO Eduard Enea
Protestatarii faţă de proiectul minier Roşia Montană manifestează din nou, în a zecea duminică consecutiv, pe străzile Capitalei. FOTO Eduard Enea

La peste două luni (1 septembrie) de când câteva mii de oameni au spart cordonul jandarmilor aliniaţi în jurul trotuarului de la fântâna din Piaţa Universităţii şi au blocat bulevardul Magheru mărşăluind până în Piaţa Victoriei, bucureştenii au ieşit încă o dată în stradă pentru a se opune proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Manifestanţii au mers pentru a doua oară la Palatul Cotroceni.

UPDATE, ora 22.30 Manifestanţii au început să se împrăştie. Protestul s-a stins.

UPDATE, ora 22.18 Jandarmii au întreprins o desfăşurare serioasă de forţe la intrarea în Piaţa Universităţii, unde le-au blocat accesul manifestanţilor formând un cordon uman. Nemaiputând să înainteze, protestatarii au intrat prin stânga, prin faţa cinematografului Pro Cinema, reuşind să ajungă, totuşi, în Piaţă, la statui. 

duminica 10 rosia montana

UPDATE, ora 21.57 Mulţimea a ajuns în Piaţa Unirii. Unul dintre protestatari a aprins o torţă colorată şi a pus-o în mijlocul intersecţiei. În câteva momente, un grup de jandarmi l-au ridicat şi l-au dus într-o dubă cu care a fost transportat la secţie. Reprezentanţii Jandarmeriei au motivat acţiunea prin faptul că protestatarul a comis o infracţiune aprinzând torţa. Se strigă „Securiştii“ şi „Avem gabori civili printre noi“. Manifestanţii pornesc spre Universitate.

UPDATE, ora 21.39 După ce s-au oprit câteva minute în faţa Parlamentului şi au strigat „Demisia!“, protestatarii se apropie acum de Piaţa Unirii. 

duminica 10 rosia montana

UPDATE, ora 21.27 Mulţimea se îndreaptă spre Palatul Parlamentului.

UPDATE, ora 21.20 În acest moment, peste 2.000 de oameni se îndreaptă spre Parcul Izvor. Protestul este paşnic. Reporterii „Adevărul“ au surprins cum  jandarmi în civil îi filmează pe protestatari, iar aceştia, în replică, îi filmează şi ei. De asemenea, manifestanţii nu vor să cedeze şi încearcă să lungească marşul la fiecare intersecţie, pentru a amâna momentul în care vor ajunge înapoi la Universitate. De aceea, aleg mereu să meargă pe rutele cele mai lungi. 

UPDATE, ora 20.32 Grupul a pornit pe Splaiul Independenţei, îndreptându-se înapoi spre Universitate. Studenţii din Regie nu au îngroşat rândurile protestatarilor. Numărul lor rămâne constant, la aproximativ 1.500-2.000 de oameni. 

UPDATE, ora 20.22 Manifestanţii continuă marşul pe străzile dintre blocurile şi căminele din Regie. Reacţiile studenţilor sunt împărţite: unii îi privesc cu admiraţie, ies la balcoane şi strigă împreună cu protestatarii, dar o mare parte dintre ei se arată deranjaţi de manifestaţie. 

UPDATE, ora 20.10 Protestatarii au ajuns în Regie şi s-au aşezat pe jos, pe şosea, în faţa clubului Max.Se scandează „Trădarea de ţară în aur se măsoară“, „Vrem cultură, nu cianură“ şi „Uniţi, salvăm toată România“. 

UPDATE 19.30 Protestatarii se îndreaptă, de-a lungul Dâmboviţei, spre Grozăveşti, şi vor să ajungă în Regie. Circulaţia pe Splaiul Independenţei, în această direcţie, este blocată. 

UPDATE, ora 19.20 Manifestanţii au pornit din nou în marş.

UPDATE, ora 19.05 Protestatarii au ajuns la Cotroceni, în număr de 1.500-2.000, şi strigă mesaje precum „S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană“ sau „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu“.

UPDATE, ora 18.46 Peste 2.000 de oameni au ajuns în faţa Facultăţii de Drept şi se întreaptă spre Eroilor şi, apoi, spre Cotroceni. Mulţimea este gălăgioasă, scandează bine-cunoscutele lozinci, dar pare liniştită, neexistând conflicte. Printre protestatari se numără şi copii, iar în fruntea marşului se află bicicliştii. Numărul jandarmilor este mic comparativ cel din alte duminici. Pe întreaga lungime a marşului, circulaţia este blocată. 

UPDATE, ora 18.28 În urmă cu aproximativ 10 minute mulţimea a pornit în marş pe Bulevardul Regina Elisabeta, numărul manifestanţilor crescând semnificativ. În acest moment, protestatarii se află în dreptul Parcului Cişmigiu, iar circulaţia pe bulevard este blocată.

UPDATE, ora 18.00 Până în 1.000 de oameni s-au strâns la statuile de la Universitate. Sunt aşteptaţi mai mulţi participanţi şi încă nu a fost pornit marşul.

duminica 10 rosia montana

UPDATE, ora 17.30 Aproximativ 500 de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii. Se scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană!“

Oamenii se vor aduna în Piaţa Universităţii, la statui, începând cu ora 16.00, şi vor începe marşul, în jurul orei 17.00, spre Palatul Cotroceni.

Reporterii „Adevărul“ au fost prezenţi la toate marşurile şi la majoritatea manifestaţiilor care se opun proiectului minier, din Bucureşti, dar şi din alte oraşe din ţară. Aceştia au relatat de la faţa locului încă din prima zi, atunci când peste 4.000 de persoane au fost prezente la un protest de amploare, manifestaţie ce a început de la Piaţa Universităţii la ora 17.00 şi s-a întins în noapte. Atunci, mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.

Reporterii „Adevărul“ vor transmite live de la faţa locului, începând cu ora 16.30

O parte dintre cei care se opun proiectului miner au încercat să participe şi la manifestaţia cadrelor medicale de sâmbătă, 2 noiembrie, dar sindicaliştii din sănătate au preferat să nu amestece lucrurile.

Manifestanţii au vrut să se solidarizeze cu medicii, asistenţii şi celelalte cadre medicale care au cerut mărirea bugetului pentru sistemul sanitar la 6% din PIB-ul României, dar nu au fost lăsaţi. Câteva zeci de persoane au vrut să se alăture manifestanţilor din Piaţa Victoriei, dar au fost rugaţi de jandarmi să plece.

O comisie parlamentară specială a fost formată, în urmă cu circa o lună şi jumătate, pentru a analiza proiectul de lege făcut de actualul Guvern şi trimis în Parlament şi care, dacă va fi votat, dă undă verde mineritului pe bază de cianură de la Roşia Montană.

Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, a anunţat că raportul proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi finalizat cel mai probabil săptămâna viitoare. El a arătat că discuţiile se vor relua marţi, la ora 15.00, pe prima parte a raportului, care cuprinde sinteza audierilor.

Cu toate acestea, cei care se opun proiectului minier acuză politicienii că nu încearcă decât să amâne o decizie şi că trag de timp pentru ca manifestanţii să renunţe la acţiunile lor. „S-au împlinit două luni de când protestăm în masă, în stradă pentru respectarea statului de drept. Legea dată de Guvern cu dedicaţie pentru Roşia Montană este grăitoare pentru corupţia sistemică din ţară. Politicienii trag de timp cum ştiu, sperând că ne vom pierde energia, dar ce nu ştiu e că nu vom ceda“, este descris evenimentul pe pagina de Facebook. Potrivit paginii evenimentului, protestele sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară.

Românii ies în stradă şi pentru Comisarul Cattani

În paralel cu protestele faţă de proiectul minier, au fost anunţate şi manifestaţii de susţinere a comisarului-şef de la BCCO Alba, Traian Berbeceanu, supranumit şi „Comisarul Cattani“.  

În cinci oraşe din ţară sunt anunţate mitinguri ale susţinătorilor poliţistului, arestat preventiv pentru că ar fi sprijinit un grup infracţional din Hunedoara. Oraşele în care au fost anunţate proteste prin intermediul paginii La Alba Iulia şi Timişoara, protestele sunt programate la ora 16.00, în timp ce la Deva, Sibiu şi Bucureşti ora de începere este 17.00.

Pe aceeaşi temă:

Controversializarea lui Claudiu Crăciun

„Asociaţia viitorilor deţinuţi politici“. Bucureştenii care se opun proiectului Roşia Montană s-au solidarizat cu protestatarii puşi sub învinuire

Preţul aurului şi ne(dis)preţuita Românie

Respect, România!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite