Prima scumpire de utilităţi. Pastila de administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organele de conducere împreună cu administratorul din cadrul asociaţiilor de proprietari vor avea în 2014 o misiune grea. Pe de o parte vor fi nevoiţi să păstreze nivelul cheltuielilor din cadrul asociaţiei la cote de avarie (ne referim la cheltuieli cu intervenţiile la părţile comune, investiţiile, consumabilele, cheltuieli administrative etc.) pentru ca proprietarii să-şi poată achita la timp şi în integralitate cotele lunare.

Pe de altă parte vor trebui să aibă abilitatea de a explica în viitoarele adunari generale că majorările ivite în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 au la bază majorările aplicate de furnizorii de utilitaţi şi prestatorii de servicii.

Astfel, începând cu luna ianuarie 2014 furnizorul Apa Nova a anunţat că tariful pentru serviciile de apă şi canalizare va fi ajustat cu 0,28 lei/m3. Preţul ce urmează a fi plătit de bucureşteni este de 5,61 lei/m3.   Precizez ca valoarea este fără TVA. 

Cei de la Apa Nova au arătat că din anul 2008 consumul a scăzut până în anul 2013 cu 27.000.000 m3 şi că s-a înregistrat o scădere de la 180l/zi/persoană în anul 2008 la 150l/zi/persoană în anul 2013.

Cea mai sensibilă “rubrică” din lista lunară de plată este reprezentată de cea care vizează costul aferent consumului de apă. Nu este de mirare că cei de la Apa Nova au anunţat o constantă scădere a consumului aferent unei persoane, în condiţiile în care, în asociaţiile de proprietari, există mai multe persoane decât vă puteţi imagina care dau un consum lunar de 0,5 m3.

Din punctul meu de vedere astfel de consumuri nu sunt reale şi poate într-un material viitor vă voi “delecta” cu moduri în care se sustrage apa sau cu moduri prin care se face economie la consum, unele dintre acestea fiind de domeniul fantasticului iar altele care vă vor bloca activitatea cerebrală preţ de câteva ….. secunde.    

Dacă până acum au existat proprietari care nu reuşeau să-şi achite cotele lunare, adică ce au consumat, în situaţia în care vor urma alte majorări ale furnizorilor, ale prestatorilor de servicii la care se adaugă şi cheltuielile lunare colaterale, eu cred că numărul celor care nu vor reuşi să-şi acopere cotele lunare va creşte exponenţial, efectul fiind acela al intrării asociaţiilor în incapacitate de plată. Aceiaşi furnizori de utilitaţi în situaţia în care asociaţia nu-şi achită costul consumului înregistrat, nu vor ezita să sisteze furnizarea respectivei utilitaţi.

Doresc să scot în evidenţă faptul că la adunările generale care urmează a fi ţinute în toate asociaţiile, în primul trimestru al anului, aşa cum prevede Legea 230/2007, trebuie în mod obligatoriu să se pună în discuţie cel puţin trei probleme: aprobarea majorării cuantumului fondului de rulment, aprobarea colectării unui fond de reparaţii, găsirea unor soluţii rapide în vederea recuperării restanţelor de la rău-platnici. Toate cele precizate trebuie atent analizate de către administrator, administrator care în mod obligatoriu trebuie să aibă capacitatea de a explica proprietarilor raţiunea fiecărei propuneri.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite