Nicuşor Dan: Taxa diferenţiată pe maşini încalcă Constituţia
0Măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica CJUE, susţine deputatul independent Nicuşor Dan, care precizează că Primăria Capitalei a lansat un proiect în acest sens în spaţiul public fără această minimă verificare.
„Printr-o decizie din 2019, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a contatat că intenţia Germaniei de a introduce o taxă de utilizare a autostrăzilor doar pentru cetăţenii străini încalcă dreptul european”, afirmă deputatul.
De asemenea, potrivit lui Nicuşor Dan, printr-o decizie din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis că taxa instituită de primarul Mazăre pentru intrarea în staţiunea Mamaia încalcă Constituţia României.
„În decizia din 2019, CJUE a reţinut că taxarea doar a cetăţenilor străini încalcă dreptul la libera circulaţie, principiul nediscriminării şi libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor (căci mărfurile şi serviciile străine ar deveni mai scumpe). În decizia din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că decizia autorităţilor din Constanţa încalcă principiul nediscriminării prevăzut în Constituţie. În plus, conform art 53 din Constituţie, orice limitare a dreptului la libera circulaţie se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autorităţii locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavodă este prevăzută de OG 15/2002, cu valoare de lege”, afirmă Nicuşor Dan.
Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.
Potrivit iniţiativei, taxa pentru a intra în Bucureşti cu un autoturism înmatriculat în alt judeţ va fi de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an. De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.
Cum vrea Firea să verifice maşinile care plătesc vinieta de Bucureşti