Filme româneşti şi experimentale în festivaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Film DaKINO împlineşte, anul acesta, 20 de ani, iar Festivalul de Film Experimental se desfăşoară pentru prima dată în România. Cele două evenimente au loc la sfârşit de săptămână în cinematografele din Capitală.

Până la 27 noiembrie, filmele de la DaKINO  rulează pe ecranele cinematografelor Patria, la Sala „Elvira Popescu“ de la Institutul Francez şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

În cadrul evenimentului va avea loc un concert susţinut de Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra, diseară, la Sala Palatului, începând cu ora 20.00.
 
Trofeu pentru 20 de ani de festival

Publicul va vota cel mai bun film din cele premiate în cei 19 ani de festival, acordând astfel trofeul DaKINO 20. De-a lungul timpului, cinci regizori români au obţinut trofeul DaKINO: Florin Iepan, pentru „Hotel Cişmigiu“ (1992), Alexandru Maftei, pentru „În fiecare zi e noapte“ (1995), Titus Muntean, pentru „O să fie bine“ (1996), Hanno Höfer, pentru „Ajutoare umanitare“ (2001), şi Radu Jude, pentru „Lampa cu căciulă“ (2006).

Premiere experimentale

EXPIFF este primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi, ale căror lucrări sunt prezentate mai ales în muzee şi galerii de artă şi rar în săli de cinema.

Competiţia Internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea premiere în România, până duminică.

EXPIFF propune publicului cinefil filme unicat, adevărate „lecţii” de cinema experimental, producţii emblematice.

La Scala se văd filmele din competiţie, iar la Sala Dalles se proiectează scurtmetraje germane şi americane.

Program DaKINO Patria

Astăzi


17.30 Brilliant Docs/ „How to start”
19.00 Brilliant Docs/ Videocracy
21.00 „Never Let me Go”

MÂINE

20.00 Gala de Închidere DaKINO 20 – „The Town”

Program EXPIFF Scala

Astăzi

18.30 Competiţie internaţională

Plot Point (Belgia)
Metalosis Maligna (Olanda)
Speechless  (Georgia)                            
The Spell (India)
Centipede (Franţa

20.30 Viziuni experimentale

Taxidermia (Ungaria, Austria, Franţa)


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite