Numărul moldovenilor predispuşi la boli cardiovasculare este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.400 de moldoveni prezintă un risc cardiovascular mărit, conform ultimelor cercetări Foto: Adevărul
Peste 10.400 de moldoveni prezintă un risc cardiovascular mărit, conform ultimelor cercetări Foto: Adevărul

Aproape fiecare al doilea moldovean supus unor examene medicale are tensiunea arterială ridicată. Aşa arată rezultatele programului „Screening–ul pentru identificarea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare”, implementat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în perioada septembrie 2012 - iunie 2014, în raioanele Căuşeni, Nisporeni şi Făleşti.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, peste 63.000 de persoane, atât asigurate, cât şi neasigurate, cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, au fost examinate pentru prima dată în cadrul programului de screening. Astfel, din numărul total, mai mult de 32.000 de persoane au tensiunea arterială în limite normale, iar aproape 31.000 peste valorile normale, relevă IPN.

În procesul investigaţiilor a fost aplicat un model unic de evaluare a riscului cardiovascular SCORE (Sistematic Coronary Risk Evaluation – evaluarea sistematică a riscului coronarian), recunoscut la nivel european. Acest model are la bază mai multe studii europene, axate pe analiza factorilor de risc, precum sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială, indicele masei corporale, nivelul de colesterol şi glucoza din sânge. Indicele calculat permite efectuarea pronosticului privind incidentele aterosclerotice fatale pe o perioadă de 10 ani.

Rezultatele examinărilor medicale arată că peste 10.400 de persoane prezintă un risc cardiovascular sporit. Acestea au fost luate la evidenţă şi vor fi monitorizate şi pe viitor, în cadrul screening-ului pentru anii 2014-2015. În acelaşi timp, mai mult de 46.000 de participanţi la investigaţii au primit recomandări privind schimbarea stilului de viaţă.

Pentru implementarea programului „Screening–ul pentru identificarea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare”, din Fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost alocaţi 6,8 milioane de lei.

Maladiile cardiovasculare se clasează pe locul întâi printre cauzele de deces în Republica Moldova. Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în anul 2013, bolile aparatului circulator au provocat moartea a 22.130 de moldoveni, ceea ce constituie circa 58% din numărul total al celor decedaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite