Cresc singuri şi trişti, la mii de kilometri de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
90% din părinţi ţin legătura cu odraslele lor la telefon FOTO andreadiefenbach.com
90% din părinţi ţin legătura cu odraslele lor la telefon FOTO andreadiefenbach.com

Fiecare al optulea copil din Republica Moldova are unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Aceştia sunt lăsaţi fie cu buneii, fie cu persoane străine sau, în unele cazuri, sunt nevoiţi să-şi poarte singuri de grijă

Aceste date se conţin în Studiul naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, lansat ieri la Chişinău. În cadrul cercetării a fost evaluată starea a circa 170.000 de copii. Din aceştia, 105.000 au cel puţin un părinte plecat de acasă. Din totalul de 38.000 de copii care nu locuiesc cu părinţii, doar 15% au instituită tutelă sau curatelă ca formă de protecţie şi reprezentare legală.

Evaluatorii au depistat şi 175 copii care stau singuri. De multe ori asistenţii sociali află târziu despre minorii în astfel de situaţii. Anişoara, de doi anişori, din Soroca, a fost lăsată de mama ei cu o prietenă. Femeii însă i s-au părut cei 100 de dolari primiţi lunar prea puţini şi a dat-o altei persoane. Copila a trecut prin cinci familii până a ajuns pe drumuri. Direcţia Asistenţă Socială a aflat despre ea doar după ce toţi au renunţat la fetiţă.
Tudor Frunză, şeful Direcţiei Asistenţă Socială Soroca, recunoaşte că lăsarea copiilor în grija străinilor este cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent. „Lucrăm cu primăriile să găsim o modalitate de a-i obliga pe părinţi să declare faptul plecării şi să anunţe cu cine i-au rămas odraslele", susţine specialistul de la Soroca. În acest raion în prezent sunt 5.800 de minori care au un părinte sau pe ambii plecaţi peste hotare.

DAU VINA PE POLIŢIŞTI, PROFESORI ŞI MEDICI

Colegul său de la Orhei, Ion Racu, consideră că de situaţia creată nu sunt vinovaţi doar asistenţii sociali, ci şi pedagogii, medicii de familie şi poliţiştii de sector. „Zilele trecute am descoperit un copil ce se hrănea la ghena de gunoi. Poliţiştii ştiau de mult timp că a rămas fără părinţi, dar nu ne-au comunicat", a spus şeful Direcţiei Asistenţă Socială de la Orhei. El a ţinut să concretizeze că la 8.000 de persoane activează doar doi asistenţi sociali. „Astăzi, conform legii, părinţii care îşi lasă singuri copiii nu pot fi traşi la răspundere. În noua Lege privind protecţia specială a copilului, care sperăm să fie adoptată până la sfârşitul anului, sunt incluse însă responsabilităţi atât pentru părinţi, cât şi pentru autorităţi", a menţionat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

GLODENIUL, CU CEI MAI MULŢI PĂRINŢI MIGRANŢI

Datele studiului arată că 81,8% din copiii din raionul Glodeni aflaţi în dificultate au părinţii plecaţi la muncă peste hotare. Svetlana Sandu, şefa Direcţiei Asistenţă Socială Glodeni, explică marea migrare a oamenilor prin faptul că aceştia nu aveau nici bani de pâine. Funcţionara ne-a dat asigurări că va ţine cont de toate recomandările studiului pentru a contribui la menţinerea echilibrului psihologic al minorilor. Evaluarea situaţiei emoţionale şi psihologice a copiilor arată că mulţi nu se înţeleg cu îngrijitorii. 38% din minori s-au plâns că în familiile unde sunt găzduiţi sunt agresaţi verbal, iar 11% sunt chiar bătuţi.

MARCAŢI PE VIAŢĂ

Psihologul Daniela Terzi-Barbăroşie susţine că lipsa părinţilor îi marchează pe toată viaţa. „Anumite trăiri ale copiilor se încadrează în simptomatica depresiei: sunt trişti, preferă să se izoloze; sunt agresivi cu colegii şi adulţii; sunt foarte rezervaţi în plan emoţional, le este greu să-şi exprime anumite emoţii, necesităţi şi, respectiv, ajungând adulţi, le va fi greu să relaţioneze", susţine psihologul.

Îşi educă odraslele la telefon

Pentru 89,3% dintre mamele plecate peste hotare singura modalitate de a ţine legătura cu copiii rămaşi acasă este telefonul mobil. Jumătate au posibilitatea să vorbească cu aceştia pe internet, chiar şi de două ori pe săptămână. Acest tip de comunicare provoacă cea mai mare plăcere, fiindcă cei dragi au posibilitatea să se vadă la faţă prin intermediul webcamerei. Taţilor, în schimb, le place mai mult să vorbească la telefon cu copiii, 90% din bărbaţi alegând această metodă de comunicare şi doar 35% recurg la internet. Familiile care nu au internet şi nici telefon îşi scriu scrisori. 1.080 din copiii intervievaţi primesc scrisori de la părinţi de două ori pe săptămână, alţi 411 - de două ori pe lună. S-a constatat, că cei mai mulţi capi de familie lucrează în Rusia, iar femeile, cel mai des, se angajează îngrijitoare de bătrâni sau bone în ţările din Europa de Vest.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite