CEDO a comunicat un nou caz de răpire a persoanelor în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbatul a fost răpit de la domiciuliul său din Chişinău FOTO SIMBOL Adevărul
Barbatul a fost răpit de la domiciuliul său din Chişinău FOTO SIMBOL Adevărul

Oleg Filin, cetăţean al Republicii Moldova a fost răpit la 25 martie 2009 de la domiciliu său din Chişinău şi transportat în oraşul Dubăsari.

Bărbatul a fost condamnat la 21 octombrie 2012 la opt ani de închisoare de către „presupusa“ judecătorie din Dubăsari, cu încălcările tuturor drepturilor precesuale, susţin juriştii de la Asociaţia Promo-Lex.
La 15 Iulie 2010, reclamantul a depus o plângere către Procuratura Generală a Republicii Moldova prin care a solicitat intentarea cauzei penale şi sanţionarea tuturor persoanelor implicate în răpirea şi detenţia sa ilegală.

La 31 decembrie 2010, Procuratura din sectorul Ciocana, Chişinău, prin ordonanţă, a dispus încetarea cauzei penale din considerentul că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii. Ordonanţa procurorului a fost anulată de către procurorul ierarhic superior în data de 21 ianuarie 2011 şi a dispus reluarea urmăririi penale. La 7 iunie 2011 urmărirea penală a fost suspendată pe motivul că nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea.

La data de 9 iulie 2010, reclamantul a înaintat o acţiune civilă împotriva Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova în legătură cu detenţia sa ilegală în regiunea de est a Republicii Moldova. Reclamantul a adresat o petiţie către Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova în care acesta descrie condiţiile sale de detenţie, pe care le consideră a fi contrare articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Promo-Lex susţine că într-adevăr celula în care acesta este deţinut nu este asigurată cu apă potabilă, lumină şi ventilare. În perioada aprilie – septembrie 2010 acesta nu a avut acces la apă caldă. Reclamantul a mai invocat că în perioada expedierii plângerii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acesta a fost deţinut împreună cu persoane bolnave de tuberculoză.

În faţa CtEDO reclamantul pretinde încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în legătură cu detenţia sa în condiţii inumane, articolul 5 în legătură cu detenţia sa ilegală în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, articolul 6 în legătură cu refuzul instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova de a examina acţiunea reclamantului, articolul 13 în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel naţional în legătură cu violările articolelor 3, 5 şi 6 al CEDO.

În faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului cazul este reprezentat de avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite