Atenţie la legumele din comerţ. Unele au conţinut mare de nitraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridichea, morcovul, dovleceii pot prezenta pericol pentru sănătate, dat fiind nivelul ridicat de nitraţi pe care îl pot avea. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au preluat mai multe probe pentru verificări şi au constatat un conţinut mărit de nitraţi în produse autohtone şi într-o probă de produs de import, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, produsul cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichea probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare. Şi dovleceii au demonstrat un conţinut de nitraţi, proba din produsul autohton indicând o valoare mai mare decât cea din produsul importat. Şi pepenii galbeni s-au dovedit a fi cu un conţinut înalt de nitraţi.

Specialiştii atenţionează că fructele şi legumele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate. Efectele negative ale nitraţilor asupra sănătăţii sunt că modifică şi/sau sufocă încet, dar sigur, celulele hepatice şi stomacale, cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.

În cazul în care a fost consumat un aliment despre care se cunoaşte că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi este indicat imediat consumul de citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C, pentru că anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată. Conţinutul de nitraţi al unui aliment poate fi redus prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţând-l de coajă sau ţinând-l în apă timp de o oră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite