Totul despre alegerile locale din 14 iunie. Care sunt noutăţile scrutinului şi până când pot fi înregistraţi candidaţii
0Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat programul calendaristic cu privire la toate acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din 14 iunie. Devizul de cheltuieli pentru aceste alegeri este de 98 de milioane de lei, dar Guvernul Republicii Moldova a prevăzut 73 de milioane de lei.
Dacă va fi depăşită suma prevăzută, CEC va cere Guvernului să suplimenteze bugetul electoral cu mijloace din fondul de rezervă, a precizat pentru Adevărul Moldova Andrei Volentir, secretarul CEC.
Programul aprobat de CEC are 81 de acţiuni şi prevede ca, până pe 14 mai, ora 17:00, va avea loc înregistrarea candidaţilor electorali. În cazul în care în aceeaşi zi doi sau mai mulţi candidaţi depun actele pentru înregistrare la aceeaşi funcţie, are loc tragerea la sorţi în vederea determinării ordinii de înscriere în buletinul de vot.
Până când se vor constitui birourile electorale
Perioada electorală a început pe data de 3 aprilie, odată cu adoptarea hotărârii Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor. Specific pentru alegerile locale este că nu există o singură dată pentru începerea înscrierii tuturor concurenţilor electorali. După constituirea circumscripţiilor electorale partidele vor începe să-şi desemneze candidaţii pentru funcţia de consilier raional sau municipal. Conform programului calendaristic, adoptat de CEC, până la data de 17 aprilie vor fi constituite circumscripţiile de nivelul doi, până la 22 aprilie vor fi constituite consiliile de nivelul doi şi imediat după aceasta pot fi desemnaţi candidaţii pentru funcţia de consilieri raionali (municipali). Apoi, până la data de 8 mai urmează să fie constituite secţiile de votare, iar până pe 19 mai urmează să fie constituite birourile electorale ale secţiilor de votare.
Câţi primari şi câţi consilieri urmează să fie aleşi pe 14 iunie
În Republica Moldova există 896 de primării de nivelul unu (săteşti/orăşeneşti) în care trebuie aleşi primarii. De asemenea, vor fi aleşi doi primari de nivelul doi - pentru municipiul Bălţi şi municipiul Chişinău. În ceea ce priveşte numărul consilierilor care urmează să fie aleşi, acesta este de 1.120 de nivelul doi şi 10.630 de consilieri locali de nivelul unu.
Câţi bani pot cheltui partidele în campania electorală
Deocamdată nu este clar câţi bani pot cheltui partidele în această campanie electorală, deoarece Comisia Electorală Centrală încă nu a stabilit acest lucru. „Urmează în una din şedinţe să stabilim plafonul mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite în această campanie. Vom stabili două plafoane: unul pentru candidaţii independenţi, formula de calcul fiind numărul de alegători în circumscripţii înmulţit la un anumit coeficient, iar pentru partidele politice va fi un plafon la nivel de ţară şi se va stabili reieşind din numărul de alegători total pe ţară înmulţit la acelaşi coeficient”, a precizat secretarul CEC.
Când vor fi întocmite listele electorale
Listele electorale se întocmesc şi se difuzează în cadrul primăriilor cu cel târziu 22 de zile înainte de ziua scrutinului. „Noi avem o procedură nouă de întocmire a listelor electorale. Ele deja nu se mai întocmesc de către primării, cum era anterior, ci se generează de către registrul de stat al alegătorilor care este în posesia Comisiei. Acces la acest registru pentru actualizarea datelor îl au registratorii care sunt persoane responsabile din cadrul fiecarei primării”, menţionează Volentir. Tot atunci se va stabili care va fi tirajul buletinelor de vot, dar acesta va depinde de numărul tuturor alegătorilor incluşi în listele electorale de bază.
Registrul electronic
Andrei Volentir a precizat că registrul electronic, dat în exploatare anul trecut, va funcţiona pe parcursul zilei de 14 iunie. „A nu se confunda Registrul de Stat al Alegătorilor cu aplicaţia, care este doar unul din module. Conform legii nr. 101 din anul 2008, a fost creat Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri”. Acest sistem cuprinde mai multe module. Registrul de stat al alegătorilor este doar un modul. Un alt modul este participarea votanţilor. Acest modul nu a funcţionat în mod corespunzător în ziua de 30 noiembrie. Această aplicaţie doar a făcut conexiunea dintre calculatoarele din secţia de votare şi baza de date a registrului de stat al alegătorilor. Aici a fost problema de conexiune”, spune Andrei Volentir.
În ce caz vor fi validate alegerile
Pentru ca alegerile generale locale să fie declarate valabile, la urnele de vot trebuie să se prezinte cel puţin o pătrime din numărul alegătorilor incluşi în listă, adică 25%. Alegerile sunt validate de către judecătoriile raionale, iar în municipiul Chişinău - de către Judecătoria Centru.
Care sunt noutăţile scrutinului din acest an
În acest an vor fi aplicate prevederile Legii cu privire la finanţarea partidelor, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. Secretarul CEC spune că astfel „finanţarea partidelor va fi mai strictă”. De asemenea, Andrei Volentir precizează că după alegeri şi, în funcţie de rezultatele fiecărui partid, acestea vor beneficia de anumite subvenţii de la stat, un element nou care va stimula partidele să participle la scrutinele viitoare. Recent, Parlamentul a interzis participarea cetăţenilor străini în cadrul campaniei electorale, iar mass-media străină va avea resticţii în ceea ce priveşte reflectarea campaniei electorale în ţara noastră.
Până pe 30 aprilie CEC va adopta hotărârea cu privire la modelul buletinelor de vot, iar până pe 24 mai va fi aprobat textul pentru fiecare buletin de vot, care va fi diferit în fiecare localitate. Tipărirea acestora va avea loc în perioada 28 mai-10 iunie. Cu două zile înainte de ziua alegerilor, buletinele de vot se transmit la consiliile de nivelul doi care, la rândul lor, până pe 12 iunie trebuie să le transmit la cele de nivelul întâi.
Bătălia pentru Primăria Chişinău
Până în prezent, cel puţin cinci persoane şi-au exprimat deja intenţia de a candida la funcţia de primar al capitalei. Pe lângă Dorin Chirtoacă, actualul edil al Chişinăului şi reprezentant al Partidului Liberal, îşi va depune candidatura şi Zinaida Greceanîi. Candidatura acesteia a fost anunţată ieri, de către Partidul Socialiştilor. Şi Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, şi-a exprimat intenţia de a candida la funcţia de primar al capitalei. Oamenii de afacere Marcel Darie şi Nicolae Ciornîi intenţionează să se înscrie în cursă, primul promovându-se deja insistent în reviste locale. Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor încă nu au anunţat cine va lupta pentru cel mai important fotoliu de primar din ţară.