Sondaj PDM: 59% din moldoveni doresc schimbarea sistemului de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pdm

30% din respondenţii unui sondaj realizat la comanda Partidului Democrat cred că deputaţii ar trebui să acceadă în Parlament în baza votului uninominal, iar 24% au susţinut sistemul mixt de vot. Totodată, 59% din cei chestionaţi sunt de părere că actualul sistem de vot ar trebui schimbat, transmite IPN.

72% din respondenţi au menţionat că au auzit despre intenţia de a schimba sistemul de vot.  Întrebaţi despre cum ar trebui să acţioneze Parlamentul, 53% din respondent au spus că Parlamentul trebuie să se folosească de dreptul suveran de a decide schimbarea sistemului electoral dacă majoritatea cetăţenilor cer acest lucru. Totodată, 38% din cetăţeni consideră că Parlamentul trebuie să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi să nu schimbe acum sistemul electoral.

La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă actualul Parlament în condiţiile în care, pe de o parte, majoritatea cetăţenilor doresc schimbarea sistemului electoral, iar pe de altă parte Uniunea Europeană anunţă că va sancţiona Republica Moldova dacă se va schimba sistemul electoral?”, 60% au declarat că Parlamentul ar trebui să asculte voinţa cetăţenilor şi să facă schimbarea sistemului electoral, iar 33% susţin că Parlamentul ar trebui să ţină cont de avertismentele Uniunii Europene şi să renunţe la schimbarea sistemului electoral. În acelaşi context, 61% din respondenţi au spus că în varianta în care Uniunea Europeană va sancţiona Republica Moldova pentru introducerea sistemului mixt de vot aceasta va fi o decizie incorectă.

49% din respondenţi au spus că au o părere negativă despre faptul că Partidul Democrat a renunţat la iniţiativa privind votul uninominal şi acum susţine trecerea la sistemul mixt de vot, iar 43% din cetăţeni au spus că ar fi nemulţumiţi dacă PDM ar renunţa la implementarea sistemului mixt de vot după ce a refuzat la sistemul uninominal.

Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eşantion de 1111 persoane în 76 de localităţi.

Întrebat de jurnalişti cât a cheltuit PDM pentru promovarea implementării sistemului de vot uninominal, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gamurari, nu a dat cifre, spunând că informaţia despre cheltuielile partidului este raportată la Comisia Electorală Centrală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite