Poziţia BNM referitor la intenţia lui Ilan Şor de a recupera banii din frauda bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul fugar Ilan Şor FOTO EPA/EFE Doru Dumitriu
Deputatul fugar Ilan Şor FOTO EPA/EFE Doru Dumitriu

Banca Naţională a Moldovei constată că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare – un subiect atât de sensibil pentru întreaga societate – se transformă într-un instrument de scoatere în evidenţă a imaginii unor politicieni şi reflectă o acţiune de dezorientare a publicului, transmite IPN.

BNM precizează că încurajează faptele şi contribuţiile reale, dar nu declarative, şi care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei şi recuperarea mijloacelor financiare sustrase.

Instituţia menţionează că demersul avocaţilor cetăţeanului Ilan Şor, adresat inclusiv BNM, poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja pornite. Aceasta deoarece prin sentinţa Judecătoriei Chişinău din 21 iunie 2017 Ilan Şor a fost recunoscut vinovat de cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere şi de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari. Corespunzător, instanţa de judecată a stabilit că „prin infracţiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” şi că „se admite în principiu acţiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanţa în ordinea procedurii civile”.

Cât priveşte solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, potrivit BNM, acţionarii cunosc foarte bine – conform legii, creanţele faţă de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorităţii claselor de creanţe stabilite. Şi creanţele acţionarilor se onorează după onorarea tuturor creanţelor creditorilor faţă de bancă, din activele rămase.

În prezent, BC Banca de Economii SA achită creanţele Ministerului Finanţelor. Totodată, BNM precizează că acţionarii BEM nu au contestat actele emise de Banca Naţională şi nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deţinute.

La sfârşitul lunii aprilie, liderul Partidului politic Şor şi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, Ilan Şor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută în dosarul furtului miliardului, iar apoi să o revendice de la adevăraţii beneficiari ai fraudei din sistemul bancar. Acesta a mai declarat atunci că foştii acţionari ai celor trei bănci: Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, vor cere în instanţa de judecată repararea prejudiciului cauzat, iar el este gata să ajute la deconspirarea „adevăraţilor vinovaţi ai furtului miliardului şi să contribuie la recuperarea banilor furaţi”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite