Permisele de export în Federaţia Rusă pentru agricultorii moldoveni costau până la 5 mii de euro. Brînzan, despre o presupusă schemă a guvernării PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, susţine că acele cote pentru permisele de export în Federaţia Rusă pe care le oferea statul rus producătorilor moldoveni au fost introduse la insistenţele părţii moldoveneşti, transmite IPN.

Potrivit lui, cotele au fost introduse în anul 2015, pe timpul guvernării Partidului Democrat. Ministrul a explicat că atunci s-a creat o piaţă neagră pe care permisele s-au vândut până nu demult agricultorilor cu până la 5 mii de euro bucata. 

Până în 2015 a existat regim liberalizat de export şi atât partea moldovenească, cât şi cea rusească nu aveau limite în ceea ce priveşte permisele de exportare a mărfurilor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Vadim Brînzan spune că este vorba despre o schemă bine pusă la punct din care s-au stors bani enormi. „Pentru ca să iei marfa de pe deal de la noi, de exemplu, merele, şi să le exporţi în Federaţia Rusă, trebuie să angajezi o companie de transport. Pentru ca această companie să meargă în Rusia mai înainte era liber, nu trebuia niciun fel de permis. Din 2015, s-au introdus aceste limite, cote de permise, care sunt practic nişte hârtii ştampilate pe care le primim de la Federaţia Rusă. Anul acesta, ei ne-au dat nouă 15 mii de permise, noi lor – 10 mii”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, când au fost introduse aceste permise de exportare a mărfurilor în Federaţia Rusă au început să fie vândute agricultorilor şi banii mergeau în buzunare concrete ale oamenilor din fosta guvernare. „Asociaţia Naţională Transport Auto le dădea aceste permise, cineva lua mai multe decât trebuie, după aceasta se crea o piaţă neagră şi le vindeau. Preţul ajungea uneori la cinci mii de euro bucata, o foaie de hârtie, practic, artificial creată”, a declarat Vadim Brînzan.

Ministrul spune că a aflat despre această chestiune în cadrul unei întrevederi recente cu oficiali din Rusia, care i-au comunicat că această cotă de permise a fost introdusă la insistenţa părţii moldoveneşti. El menţionează că a găsit documentul din decembrie 2015 care confirmă că funcţionari moldoveni au cerut acest lucru. Vadim Brînzan spune că documentul respectiv a fost semnat de un viceministru al transporturilor de pe atunci.

Vadim Brînzan anunţă că actualmente această piaţă neagră de comercializare a permiselor a fost închisă.

Recent, o parte dintre transportatorii moldoveni au desfăşurat acţiuni de protest împotriva faptului că permisele de export s-au terminat în plin sezon de exportare a produselor agricole,

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite