Igor Dodon a creat un consiliu de experţi menit să contribuie la reforma justiţiei: „Nu mai putem tolera printre judecători şi procurori oameni corupţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Igor Dodon a semnat un decret miercuri, 30 octombrie, prin care va fi creat „un Consiliu de experţi notorii în domeniu, de talie naţională şi internaţională”, printre aceştia Stanislav Pavlovschi şi Victor Puşcaş, care vor activa independent pe lângă preşedinte, şi care va avea sarcina de a expertiza iniţiativele legislative cu privire la reformarea sistemului justiţiei, precum şi a legilor din acest domeniu care vor fi trimis spre promulgare.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a dat de înţeles că în aşa fel dânsul vrea să contribuie la un proces mai bun de reformare a justiţiei, mai ales în contextul scandalului din jurul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-a pomenit că are două conduceri, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a ales o nouă conducere, nerecunoscută de actuala guvernare şi nici de fosta componenţă a CSM.

„Nu mai putem tolera printre judecători şi procurori oameni corupţi, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecţi ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului şi averii cetăţenilor. Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpa a actualului CSM, care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat. În acelaşi timp greşesc amarnic cei care consideră că, atrăgînd de partea lor judecători suspectaţi de corupţie sau aşa numitii “baroni ai sistemului judecatoresc”, vor progresa în reformarea justiţiei. Toţi trebuie sa plece, iar sistemul trebuie purificat din talpă”, a afirmat Igor Dodon.

Potrivit lui, cei care vor să facă o reformă reală si profundă a justiţiei nu pot să-şi facă aliaţi printre elementele corupte din justiţie, pentru că riscă să devină complicii lor. 

„Trebuie să le oferim tinerilor judecători, oneşti şi devotaţi profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiţie în serviciul ţării şi al poporului”, a spus preşedintele.

Şeful statului a salutat decizia mai multor judecători de a lua act de apelul său de a aştepta perfecţionarea cadrului normativ ce ţine de alegerea noilor membri ai CSM. 

„Acest lucru ar putea contribui la detensionarea situaţiei din sistemul de justiţie şi la crearea condiţiilor optime pentru o reformă profundă. Or, sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist şi calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a adăugat Igor Dodon.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite