Igor Boţan: "Vlad Filat şi-ar putea asuma rolul de Lancelot care în luptă va răpune dragonul sau păpuşarul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vlad filat

Fostul premier Vlad Filat îşi doreşte acum, în situaţia foarte precară în care a ajuns şi Republica Moldova, şi el personal, şi partidul său o revenire în forţă, susţine analistul Igor Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Desemnarea lui Iurie Leancă drept candidat la funcţia de premier  semnifică că urmează a fi constituită o majoritate parlamentară, consideră Igor Boţan, directorul centrului ADEPT.

Analistul precizează în interviul pentru Europa Liberă că "pentru ca acest candidat desemnat să poată avea negocieri cu eventualii membri ai cabinetului de miniştri pentru început trebuie să ştie că are spatele acoperit şi suportul parlamentar”.

În opinia lui Boţan, PCRM nu-şi poate permite la modul oficial să participe la o anumită majoritate. "Aceasta contravine scopului pe care ei şi l-au determinat – provocarea alegerilor anticipate. Dar aceasta nu înseamnă că PCRM nu poate recurge la tactici de ajutorare a unui concurent şi de curând  partener în jocurile politice.”

„Există o versiune că PLDM munceşte, asudă pentru a încropi o majoritate în jurul fracţiunii PLDM. Şi să fie compusă din fragmente precum cel din PL, eventual un fragment din PD şi poate chiar un fragment din fracţiunea PCRM care va fi dat în „arendă” pentru ca Vlad Filat să poată să pregătească terenul pentru alegerile viitoare. În această situaţie de câştigat ar avea şi PCRM, dar şi PLDM, şi personal domnul Vlad Filat. Vlad Filat îşi doreşte acum, în situaţia foarte precară în care  a ajuns şi Republica Moldova, şi el personal, şi partidul său, îşi doreşte o acţiune pe care o putem desprinde din basme, din poveşti. De exemplu, Vlad Filat îşi poate asuma rolul de un Lancelot din povestea „Dragonul” a lui Evghenii Şvarţ. El să fie învingătorul unui dragon, iar toate nereuşitele de până acum să le pună în cârcă acestui dragon pe care urmează să-l strivească într-o luptă politică care abia urmează să aibă loc", constată analistul

Întrebat dacă astfel şi Plahotniuc ar putea fi învins, Igor Boţan menţionează că altă variantă "de revenire în forţă a domnului Vlad Filat pur şi simplu nu există, ca acest dragon sau păpuşar să fie răpus şi aceasta poate fi o scuză pentru toate nereuşitele de până acum”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite