Dorin Chirtoacă rămâne suspendat. CC a respins examinarea excepţiei de neconstituţionalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate asupra art.33 din Legea cu privire la administraţia publică locală, prin care urma să fie examinată legalitatea suspendării din funcţie a primarului general al municipiului Dorin Chirtoacă.

Sesizarea la CC a fost depusă de către magistraţii Curţii de Apel, care au admis în cadrul unui proces de judecată o cerere depusă de Tatiana Iovu, avocatul primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, transmite IPN.

În decizie CC reţine că prin prisma prevederilor art. 5 din Legea privind statutul alesului local, mandatul primarului începe din momentul validării şi durează până la data expirării acestuia ori înainte de aceasta, dacă intervin anumite condiţii legale pentru încetarea mandatului înainte de termen. Totodată CC observă că, potrivit dispoziţiilor legale contestate, în cazul săvârşirii unei infracţiuni primarul poate fi suspendat din funcţie până la soluţionarea definitivă a cauzei de către instanţa de judecată.

La fel CC observă că prerogativa de a suspenda primarul din funcţie, aşa cum reiese din dispoziţiile Codului de procedură penală şi a Legii privind administraţia publică locală, aparţine în exclusivitate instanţei de judecată.

Art. 33 din Legea privind administraţia publică locală, sesizat la CC, potrivit avocatului Tatiana Iovu, nu prevede expres cine poate sesiza instanţa de judecată şi nici cum poate fi contestată o eventuală suspendare din funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite