Dodon îndeamnă cetăţenii să se opună votului uninominal: Lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta iniţiativei lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon este nemulţumit de decizia PDM şi a liderului formaţiunii, Vlad Plahotniuc, de a insista în continuare pe trecerea la sistemul uninominal de vot, în pofida celui propus de şeful statului, sistemul mixt. În acest context, preşedintele ţării susţine că va cere tuturor partidelor să boicoteze alegerile parlamentare din 2018, îndemnând şi cetăţenii să protesteze până la „capitularea definitivă a guvernării”.

„Vedem că Plahotniuc şi PD insistă pe votul uninominal. Se pare că înţelegerile cu privire la votare şi punerea în aplicare a noilor prevederi propuse de majoritatea parlamentară sunt deja făcute integral. Înţeleg că aceste aranjamenente sunt făcute nu doar la Chişinău. Vreau să reconfirm poziţia mea şi a Preşedinţiei. În calitate de preşedinte al Republicii Moldova categoric nu voi accepta votul uninominal, voi bloca prin toate instrumentele de care dispun votarea şi eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislaţiei electorale a democraţilor”, a notat Dodon într-o postare pe Facebook.

Preşedintele avertizează că, în cazul în care „se vor găsi aşi în mâneca majorităţii parlamentare” va cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova. 

„Totodată, consider că dacă acest lucru se va întâmpla, aşa cum şi-a planificat PD şi Plahotniuc în timpul cel mai aproiat, toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta iniţiativei, să protesteze până la capitularea definitivă a guvernării şi anunţarii alegerilor parlamentare anticipate”, a adăugat şeful statului.

Igor Dodon mai solicită şi sprijinul cetăţenilor, a societăţii, a partenerilor străini pentru a face presiuni de renunţare la ideea votului uninominal.

„În caz că se va întîmpla altfel, aşa cum am menţionat, ne vom rezerva toate drepturile constituţionale pentru a opri acest proces”, a conchis Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite