Chişinăuienii vor fi chestionaţi pe subiectul unirii cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Centrul Social-Politic European anunţă declanşarea unor studii sociologice pentru a măsura proporţia cetăţenilor cu drept de vot care se poziţionează favorabil, respectiv nefavorabil, faţă de subiectul unirii Republicii Moldova cu România. Întrebarea va fi una închisă, cu două variante posibile de răspuns: ,,DA” sau „NU”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, a invitat să se implice în acest proiect şi partidele politice, prin informarea corectă a susţinătorilor lor. Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în municipiul Chişinău, şi va cuprinde întreaga populaţie a municipiului. 

O reţea de operatori va chestiona cetăţenii, mergând din uşă în uşă. În paralel, începând cu 1 aprilie, doritorii, persoane cu reşedinţa în municipiul Chişinău, vor putea să-şi exprime opţiunea, pe baza buletinului de identitate, la corturile amplasate în toate sectoarele capitalei, dar şi online, prin intermediul platformei www.decid.md. Datele preliminare vor putea fi văzute în timp real.

Pentru informarea cetăţenilor despre aceste iniţiative, vor fi distribuite pliante, vor fi amplasate bannere şi panouri publicitare în intersecţiile din oraş, la staţiile de aşteptate a transportului public şi alte locuri aglomerate, vor fi difuzate spoturi la TV şi radio.

Pentru a evita polarizarea celor două tabere, toţi actorii implicaţi în discuţii unilaterale pe tema unirii sunt invitaţi pe o platformă neutră, unde atât tabără Pro, cât şi cea Contra pot să-şi exprime democratic opiniile şi argumentele. Din a doua jumătate a lunii aprilie, cercetarea va continua cu o serie de studii cantitative şi calitative de tip sondaj. De data aceasta, bazate pe eşantioane reprezentative şi focus-grupuri.

Expertul independent şi doctorul în sociologie Andrei Dumbrăveanu a menţionat că prin apelul adresat partidelor politice, de implicare în respectivul exerciţiu, se vrea să se vadă maturitatea şi evoluţia culturii politice. „Dorim să vedem argumente de forţă şi nu forţă de argumente. Dorim să vedem felul cum oamenii au înţeles şi unele partide au înţeles evoluţia vieţii sociale, economice în Republica Moldova timp de mai bine de 25 de ani de independenţă şi suveranitate”, a adăugat Andrei Dumbrăveanu.

Centrul Social-Politic European se declară o organizaţie necomercială, apolitică, care susţine şi promovează iniţiativele de dezvoltare şi îmbunătăţire a situaţiei social-economice şi politice pe teritoriul tării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite