Anatol Ţăranu: Cel de-al 27-lea an de independenţă a consolidat caracterul falit al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele celui de-al 27-lea an de independenţă au consolidat supoziţiile despre caracterul falit al statului Republica Moldova. Opinia a fost exprimată de către analistul politic Anatol Ţăranu, solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente şi acţiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democraţiei, independenţei şi statului de drept, de la precedenta aniversare a independenţei Republicii Moldova.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, în lipsa integrităţii teritoriale a statului, în condiţiile depopulării lui masive, cu o societate fără tradiţii democratice şi cu instituţii statale slabe, cu partide politice constituite în jurul unor lideri şi nu a unor doctrine – clasa politică moldovenească are ca obiectiv major nu înfăptuirea interesului naţional, ci doar funcţionarea pe post de instrument al luptei pentru resurse. Pe acest fundal, în Republica Moldova s-a creat un sistem de guvernare fără legitimitate electorală reală şi fără constrângeri legale, care este lesne dirijat de la distanţă de grupuri minoritare cu o identitate ştearsă şi nelegate de vreo agendă naţională coerentă şi neidentificate prin ea.

În opinia lui Anatol Ţăranu, deficitul cronic de cultură politică şi tradiţie democratică face ca şi opoziţia să acţioneze fără un program suficient de coerent şi atractiv în plan electoral, fără nicio listă de revendicări pe care să le poţi negocia, dar şi fără nici un lider-negociator, cerând numai, într-un limbaj trivial, „capul lui Moţoc”, fără o înţelegere clară privind anihilarea sistemului, care se poate reconstitui imediat sub un alt nume.

Situaţia se agravează prin faptul că toată tevatura nu este doar rezultatul lipsei de cultură politică. Este starea unei societăţi grav fragmentate pe criterii etno-culturale într-un stat-problemă fără identitate naţional-statală, menţionează comentatorul. Situaţie perfect exploatată de „pescuitori în ape tulburi” care îşi pot promova uşor interesele într-un mediu instabil politic, negociind cu un stat slab. Căci în spatele unor idealuri înalte se ascund interese din cele mai josnice. Nedumerirea acestei situaţii este pe înţelesul tuturor dar problema nu este tactică, ci strategică.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, la o distanţă de 27 de ani de la proclamarea independenţei în Republica Moldova, suntem nevoiţi să constatăm că în societatea moldovenească confruntarea existenţială între identitatea naţională românească şi non-identitatea sovietică colonială, îmbrăcată în straiele moldovenismului vulgar cu pretenţii false stataliste, nici pe departe nu s-a definitivat. Lupta acerbă se dă între democraţia naţională şi plutocraţia antinaţională. Nu doar despre combaterea corupţiei locale este vorba, ci despre afirmarea identităţii naţionale autentice  româneşti şi construcţia pe această bază a statului naţional european cu standardele de viaţă respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite