Alexandru Slusari: Procuratura trebuie să explice sabotajul în investigarea fraudei bancare
0Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, deputatul PPDA, blocul ACUM, Alexandru Slusari, spune că după publicarea raportului Comisiei aşteaptă că în termen de 30 de zile Procuratura să vină cu un raport despre acţiunile şi inacţiunile de până acum ale instituţiei în privinţa fraudei bancare, transmite IPN.
În plus, deputatul aşteaptă că Procuratura va răspunde de ce timp de patru ani a existat un sabotaj din partea instituţiei în raport cu investigarea fraudei bancare şi să intenteze un dosar penal pe faptul acestui sabotaj.
În opinia lui, procurorii care s-au ocupat de această cauză ar putea fi traşi la răspundere pentru acţiuni insuficiente sau pentru inacţiuni. „Tot ce s-a făcut, s-a făcut în scopuri politice şi a existat un sabotaj absolut”, a adăugat Slusari în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.
Deputatul consideră raportul Comisiei drept o piatră solidă în fundamentul procesului privind înţelegerea împotriva intereselor economice ale Republicii Moldova. „Sper foarte mult că în viitorul apropiat acest raport va fi dezvoltat şi infractorii vor primi pedeapsa meritată şi măcar o parte din bani va fi întoarsă”, a declarat Alexandru Slusari.
Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, membru al aceleiaşi comisii, susţine că în operaţiunea care se numeşte „furtul miliardului” au fost implicate zeci de persoane şi toate sunt vinovate într-o anumită măsură, începând de la un simplu angajat până la conducătorii băncilor, preşedinţi de partide, premieri şi cei care conduceau diferite structuri. Potrivit lui, Ilan Şor este beneficiar al fraudei bancare, dar el a fost executor, el a condus de facto grupul financiar format din cele trei bănci – BEM, Unibank şi Banca Socială. „El este executor, a îndeplinit voinţa cuiva. În anii 2012, 2013 a îndeplinit voinţa lui Vlad Filat, apoi, prin scheme şi acţiuni a îndeplinit voia lui Vladimir Plahotniuc”, a menţionat Vladimir Golovatiuc.
Deputatul democrat Andrian Candu spune că, din câte cunoaşte, fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc nu a beneficiat de furtul miliardului, „dar asta numai instanţa de judecată şi procurorii o să decidă dacă are dumnealui vreo implicare şi dacă a beneficiat sau nu de bani”. Totodată, democratul spune că investigaţiile, acuzaţiile şi condamnarea trebuie să fie făcute nu de politicieni, dar de organele de drept. Andrian Candu spune că preşedintele Comisiei parlamentare, Alexandru Slusari, a făcut acuzaţii care nu mai sunt aprecieri politice. „Cei care sunt implicaţi în frauda bancară, cei care au săvârşit frauda bancară, care au beneficiat de aceasta trebuie să răspundă în faţa legii şi statul trebuie să depună toate eforturile pentru recuperarea activelor”, a adăugat Andrian Candu.
Ieri, Comisia parlamentară pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare a publicat raportul de activitate şi a constatat că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operaţiune bine pregătită din timp şi coordonată cu politicieni şi demnitari de stat. De asemenea, Comisia a constatat că suma devalizată din sistemul bancar care apare în raportul Kroll este cuprinsă între 900 de milioane şi un miliard de dolari. Drept beneficiari finali principali ai furtului bancar au fost numite „grupările Plahotniuc, Şor şi Filat”.