Încă un interviu amânat pentru Igor Dodon. Jurnalistei RTVi i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Istoria jurnaliştilor ruşi întorşi de pe Aeroportul Internaţional Chişinău nu mai are sfârşit. Deşi unii dintre ei afirmă că deţin documente ce confirmă că scopul vizitei în Republica Moldova este de a lua un interviu de la Igor Dodon, aceştia sunt întorşi din drum. De data asta este vorba de o jurnalistă a postului de televiziune internaţional de limbă rusă RTVi.

Marianna Minsker, jurnalista postului de televiziune RTVi, a sosit la Chişinău în seara de luni, 22 ianuarie, împreună cu operatorul.

Potrivit ei, poliţiştii de frontieră le-au verificat paşapoartele timp de zece minute, după care i-ai informat că nu li se permite intrarea în Republica Moldova, pe motiv că nu au putut să-şi justifice scopul vizitei.

Deşi jurnalista RTVi susţine că interviul cu Igor Dodon era coordonat cu administraţia Preşedinţiei şi că avea toate confirmările necesare, autorităţile moldoveneşti ar fi refuzat să le ia în calcul.

Marianna Minsker a precizat că în documentul ei era indicată data şi ora exactă a interviului cu şeful statului. În plus, ar fi avut şi un act din partea RTVi New York ce la fel confirma faptul că are planificat un interviu cu preşedintele ţării.

După cum menţionează jurnalista pe pagina sa de Facebook, poliţistul de frontieră i-ar fi spus: „Această hârtie nu este o confirmare, iar preşedintele nu-mi poate da odine”.

„Cum se explică asta? Mai ales că nici nu suntem jurnalişti ruşi, dar internaţionali. Unde e libertatea de exprimare?”, a declarat Marianna Minsker pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, a confirmat într-o postare pe Facebook că jurnaliştii ruşi aveau invitaţie oficială de la Igor Dodon pentru a vizita Republica Moldova.

Amintim că, recent, poliţiştii de frontieră nu i-au permis jurnalistei postului de televiziune rus NTV Irada Zainalova accesul în Republica Moldova. În seara de marţi, 16 ianuarie, ea a fost întoarsă de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, deoarece nu ar fi putut motiva scopul vizitei sale în Republica Moldova, deşi ea avea planificat un interviu cu Igor Dodon. 

Jurnalistul televiziunii ruse „Zvezda” Alexei Samoletov şi producătorul companiei de stat de televiziune şi radiodifuziune a Federaţiei Ruse, Marina Safronova, au fost reţinuţi marţi, 28 noiembrie 2017, pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi după care deportaţi.

Jurnalistul, economistul şi politologul rus Mihail Deleaghin nu a avut acces pe teritoriul Republicii Moldova în seara de joi, 26 octombrie 2017, când a vrut să ajungă la Chişinău pentru a participa la un eveniment în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din octombrie, organizat de Partidul Comuniştilor.

Pe 26 septembrie 2017, Daria Aslamova, jurnalista publicaţiei de la Moscova „Komsomoliskaya pravda”, a fost reţinută pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Daria Aslamova a fost ucată în avionul Chişinău-Bucureşti, urmând să plece spre Moscova. Aceasta se îndrepta spre Preşedinţie, unde urma să ia un interviu de la Igor Dodon.

De asemenea, pe 1 septembrie 2017, poliţiştii de frontieră de la Chişinău nu ar fi permis intrarea în Republica Moldova a redactorului ziarului „Argumentî i faktî” din Federaţia Rusă (publicaţie apropiată Kremlinului). Şi atunci refuzul autorităţilor moldovene a fost legat de faptul că jurnalistul rus Igor Cerneak nu ar fi indicat scopul vizitei sale la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite