PIB a înregistrat o creştere cu 3,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut

PIB a înregistrat o
creştere cu 3,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut

În primul trimestru al anului în curs, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 3,1 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut. La creşterea PIB-ului a contribuit creşterea înregistrată în agricultură, industrie, construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, cea mai mare contribuţie la creşterea PIB – ului, de 1,4 puncte procentuale (p.p), a avut-o activitatea comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, care a crescut cu 11,8% faţă de primul trimestru al anului trecut. Un factor pozitiv care şi-a adus contribuţia la creşterea PIB-ului a fost majorarea cu 1,8% a valorii adăugate brute create în agricultură. Majorarea volumului producţiei în agricultură a fost determinată de creşterea producţiei animale.
 
Restabilirea cererii externe la unele mărfuri ale sectorului industrial, cum ar fi produsele industriei alimentare, mobilă, a dus la majorarea valorii adăugate brute (VAB) cu 1,2% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar aportul acesteia la creşterea PIB a fost de 0,2 p.p.
 
Potrivit Ministerului Economiei, se menţin riscurile legate de situaţia dificilă din Ucraina şi recesiunea economiei Federaţiei Ruse, care influenţează negativ economia Moldovei prin exportul produselor moldoveneşti, remitenţe şi investiţii. Restabilirea finanţării externe a condiţionat creşterea investiţiilor, iar majorarea remitenţelor a influenţat pozitiv consumul. Ca rezultat, a crescut cererea internă, care a depăşit cu 34,3% valoarea Produsului Intern Brut. Acest fapt relevă că necesităţile economiei sunt mult mai mari decât capacitatea ei de producere, diferenţa fiind acoperită din sursele externe.
 
citeste totul despre: