Favorurile fiscale şi vamale provoacă găuri de miliarde în bugetul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scutirile de plata TVA la importul de automobile au dus la ratarea unor venituri de 670 de milioane de lei FOTO Adevărul
Scutirile de plata TVA la importul de automobile au dus la ratarea unor venituri de 670 de milioane de lei FOTO Adevărul

Bugetul de stat ratează anual venituri de miliarde de lei din cauza scutirilor de la plata taxei pe valoarea adăugată, acordate cu generozitate de Guvern şi Parlament

Fluxul încasărilor la bugetul de stat în anul 2013 a fost influenţat semnificativ de numeroasele facilităţi fiscale şi vamale acordate de autorităţi la plata drepturilor de import, valoarea cărora a constituit 5,35 miliarde de lei sau 36,6% din volumul total al veniturilor administrate de către Serviciul Vamal, arată un raport de audit efectuat de Curtea de Conturi.

„Cota cea mai mare din totalul facilităţilor o deţine taxa pe valoare adăugată (TVA) la importul de mărfuri, care în anul 2013 a constituit circa 3,4 miliarde de lei. S-a mai constatat că în perioada anilor 2009-2013 valoarea facilităţilor a crescut de 2,3 ori, mult mai rapid decât veniturile acumulate de Vamă“, a declarat Victor Munteanu, şef de direcţie în cadrul Curţii de Conturi.

Scutiri pentru maşini şi magazinele duty-free

Înlesnirile la plata TVA sunt acordate pentru o serie de tipuri de mărfuri, unele fiind de importanţă socială. Astfel, la importul gazelor naturale şi celor lichefiate se aplică o cotă redusă de TVA, în mărime de 8%. Potrivit estimărilor controlorilor, dacă ar fi fost aplicată cota obişnuită, de 20%, în buget ar mai fi ajuns încă 710 milioane de lei. Alte 295 de milioane de lei au fost scutiri la importul de medicamente şi 235 de milioane de lei - de energie electrică.

Şi importul de automobile şi alte tipuri de transport este scutit de TVA, veniturile ratate în anul 2013 fiind de  peste 670 milioane de lei pentru magazinele duty-free facilităţile au fost de 173 milioane de lei, iar 153 milioane de lei n-au fost încasate din importul de produse petroliere prin intermediul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.

În limita legii

De plata TVA este absolvit şi importul de materie primă în zonele economice libere, precum şi mărfurile destinate proiectelor de asistenţă tehnice şi investiţională. Concluzia autorilor raportului este, însă, că aceste scutiri sunt oferit în baza legii şi, respectiv, „administrarea taxei pe valoarea adăugată de către Serviciul Vamal a fost conformă cadrului legal, dar unele activităţi necesită îmbunătăţiri, în vederea eliminării deficienţelor identificate de audit“.

„Este primul audit al activităţii Serviciului Vamal din ultimii cinci ani efectuat de Curtea de Conturi şi era de aşteptat să fie depistate anumite deficienţe în activitatea instituţiei“, a declarat şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi. Potrivit datelor prezentate de Curtea de Conturi, anul trecut Vama a asigurat încasarea a 10,1 miliarde de lei TVA la importul de mărfuri în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite