VIDEO Deputaţii moldoveni au amânat audierile privind „furtul miliardului”. Fracţiunile PLDM şi PSRM au părăsit sala de şedinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii s-au întrunit într-o nouă şedinţă parlamentară, începând cu ora 10:00, pe ordinea de zi fiind mai multe proiecte legislative ce vizează liberalizarea pieţei petroliere pentru fermieri şi Aeroportul Internaţional Chişinău. După mai multe învinuiri reciproce şi declaraţii politice, parlamentarii nu au adoptat nicio decizie.

UPDATE 12:20 Şi liderul PSRM a declarat că fracţiunea sa părăseşte plenul pe motiv că audierile conducerii PG, CNA, BNM, şi MF, care au fost susţinute de majoritatea parlamentară, nu sunt organizate astăzi, 26 noiembrie, dar au fost amânate pentru o şedinţă specială pentru săptămâna viitoare. Potrivit lui, astfel cei care au susţinut amânarea audierilor pentru o şedinţă specială, îşi doresc tergiversarea acestui dosar. De aceeaşi părere sunt şi deputaţii din PLDM, care au părăsit şi ei sala de şedinţe.

UPDATE: 12:05 Deputatul PD Marian Lupu a declarat, după ce liberal-democraţii au părăsit sala, că nu există dubii în privinţa faptului cine poartă vina în privinţa miliardului furat după ce PLDM a condus timp de şase ani Ministerul Finanţelor. „Părăsirea sălii face parte dintr-un joc politic. Ieri după-masă am avut o video-conferinţă cu reprezentanţii partidelor din familia europeană. Mesajele lor se referă la faptul că este unica şansă pentru Republica Moldova de a evita alegeri anticipate. Negocierile trebuie să aibă loc pentru a da dovadă de maturitate şi responsabilitate politică. Conform standardelor,  în politica civilizată nu este loc de mofturi, rânze, orgolii şi frustrări. Aceste discuţii trebuie să fie fără condiţii, precondiţii. Un alt mesaj al partidelor europene este că mingea este pe terenul PLDM-ului. A mai sunat o idee că cei de la PLDM şi-au format deja strategia să aducă ţara la alegeri anticipate. Acest gest face parte din acest scenariu. Îmi pare rău să constat o poziţie iresponsabilă a liberal-democraţilor”, a afirmat Lupu.

Mihai Ghimpu s-a întrebat de ce liberal-democraţii nu au părist sala când spunea timp de şase ani cine a furat Banca de Economii. „Miercuri. Procurorul general poate să vină să mai ceară ridicarea imunităţii unor deputaţi, de aceea au ieşti din sală”, a mai spus Ghimpu.

Iurie Leancă a declarat că are impresia că este o competiţie privind cine este mai mare patriot şi cine vrea mai mult să afle cine a furat miliardul. „Este o poziţie foarte neaoşă. Trei bănci au fost furate şi trebuie să ştim ce se întâmplă cu activele acestor bănci şi ce se va întâmjpla cu datoria publică. Tot ce îmi doresc este că dacă am stabilit ca miercuri să fie audieri, să fie discuţii foarte serioase, foarte punctuale ca să facem nişte concluzii”, a precizat Leancă.

Andrian Candu a anunţat ca până luni fracţiunile să prezinte întrebările şi subiectele privind aceste audieri pentru ca informaţii în acest sens să fie transmise instituţiilor. 

În sală sunt prezenţi 51 de deputaţi, care au demarat examinarea subiectelor de pe ordinea de zi.  

UPDATE 11:45 Deputaţii au revenit în sală. Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi a propus ca ziua specială de audieri în cazul miliardului furat să fie astăzi, iar ordinea de zi să fie anulată. Andrian Candu i-a răspuns că este derutat de această propunere şi că a anunţat ca şefii instituţiile statului au fost anunţate să prezinte informaţiile astăzi. Marian Lupu a declarat că audierea ar fi un show politic, deoarece este un volum mare de informaţii şi că este necesar timp pentru a fi pregătit. Propunerea nu a fost acceptată. Deputaţii au iniţiat examinarea propunerilor privind subiectele de pe ordinea de zi. 

În replică, Lucinschi a anunţat că fracţiunea PLDM părăseşte sala de şedinţe.

UPDATE 10:55 Deputaţii socialişti au propus audierea mai multor miniştri şi şefi ai instituţiilor de stat. Propunerile au fost respinse. În acelaşi timp, fracţiunea socialiştilor şi a deputaţilor liberal-democraţilor au anunţat că îşi doresc audierea conducerii CNA, Procuraturii Generale, Băncii Naţionale a Moldovei a SIS-ului pentru a oferi explicaţii privind investigarea furtului miliardului din bănci. 

Comuniştii şi democraţii au propus ca şefii instituţiilor respective să fie audiaţi săptămâna viitoare într-o şedinţă specială. Liderul comuniştilor a propus ca aceste audieri să aibă loc marţi, 1 decembrie. Liberalii nu au fost de acord şi au propus ca audierile să aibă loc miercuri, 2 decembrie. Socialiştii au insistat ca să fie audiaţi astăzi, începând cu ora 12:00. Deşi propunerea a fost votată de majoritatea deputaţilor, preşedintele Legislativului a propus ca în mod excepţional să fie suspusă la vot iniţiativa privind organizarea audierilor miercuri, 2 decembrie. Propunerea a fost votată de 50 de deputaţi. Igor Dodon a declarat că se vede care sunt partidele care se opun acestor audieri şi a solicitat o pauză de 30 de minute. Propunerea a fost acceptată. 

UPDATE 10:05 Socialiştii propun audieri ale ministrului Sănătăţii, ministrului Finanţelor şi ministrului Municii în plenul Parlamentului despre situaţia din sistemul de sănătate. Propunerea nu a fost acceptată.

Din totalul celor 101 de deputaţi, sunt prezenţi 88 de deputaţi. Preşedintele Andrian Candu a anunţat că astăzi este ziua de naştere a vicepreşedintelui Parlamentului, Liliana Palihovici. Comuniştii au propus ca să fie întroduse pe ordinea de zi două proiecte legislative. Unul din acestea se referă la faptul ca primele persoane în stat care au fost demise pentru încălcarea Constituţiei să fie lipsite de paşapoarte diplomatice, iar celălalt - la acordarea indemnizaţiilor după expirarea mandatului persoanelor cu demnitate publică. Iniţiativele vor fi examinate săptămâna viitoare. Deputatul comunist, Anatolie Zagorodnîi, a mai propus introducerea pe ordinea de zi a demisiei preşedinetel Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Plenul Parlamentului nu a susţinut această propunere. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite