Modernizarea blocului de radiologie de la Institutul Oncologic bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii Institutului Oncologic nu vor putea beneficia prea curând de serviciile unei secţii de radiologie modernizate Foto: Dumitru Goncear
Pacienţii Institutului Oncologic nu vor putea beneficia prea curând de serviciile unei secţii de radiologie modernizate Foto: Dumitru Goncear

Secţia nouă de radiologie din cadrul Institutului Oncologic va fi amenajată cu întârziere, după ce două încercări ale Ministerului Sănătăţii de a alege un partener privat pentru acest proiect au eşuat.

Bolnavii de cancer mai au de aşteptat mult şi bine până când se vor putea trata în secţia modernă de radiologie de la Institutul Oncologic promisă de ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi la începutul acestui an, după ce concursul de selectare a partenerului privat a fost anulat.

Lipsuri în caietul de sarcini

Chiar dacă noua secţie va fi pusă în funcţiune, nu este exclus ca, într-o primă fază, pacienţii să plătească pentru serviciile de radioterapie. Acelaşi lucru s-a întâmplat, în primăvară, la noua secţie de diagnosticare a Spitalului Clinic Republican, amenajată şi dotată în urma unui alt parteneriat public-privat. Investitorul contractat, Euromed SRL, a semnat contractul cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină abia după trei luni de la deschidere.

„Acum plătesc pentru serviciile de la Institutul Oncologic. Nu cred că la Radiologie vor fi gratuite“, ne-a spus pensionarul Vladimir Şveţ (71 de ani), unul dintre pacienţii de la Radiologie. „Ar fi mai bine ca Radiologia să nu fie înstrăinată. Statul e cel mai bun garant că serviciile sunt de calitate“, a adăugat o altă pacientă, Tatiana Valerievici (57 de ani).

Buncăr pentru radiaţii ionizante

Şeful Secţiei Planificare şi Dezvoltare Strategică a Ministerului Sănătăţii, Alexandru Cerbu, a declarat că licitaţia a fost anulată din cauza unor lipsuri în caietul de sarcini. „E a doua oară când am anulat concursul, dar îl vom relansa în toamnă. Nu vom repeta greşelile din parteneriatul de la Spitalul Republican. Vrem să ne asigurăm că aducem utilaje moderne şi că tarifele nu vor fi mai mari decât până acum“, a explicat funcţionarul, refuzând să precizeze despre ce nereguli a fost vorba.

„Plătesc şi acum pentru consultaţii la Institutul Oncologic. Nu cred că la Radiologie serviciile vor fi gratuite“ - Vladimir Şveţ, pensionar

Potrivit unor surse din spital, caietul de sarcini a fost retras, de fapt, pentru a introduce şi obligativitatea construirii unui centru de tratament cu radiaţii ionizante, destinat pentru vindecarea cancerului tiroidian. Astfel, partenerul privat va trebui să amenajeze o clădire cu trei boxe, cu câte două paturi fiecare, unde pacienţilor li se va administra iod radioactiv. Noua construcţie, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, se va afla în afara actualului bloc radiologic.

Aparate vechi de peste 20 de ani

La Institutul Oncologic, vestea suspendării concursului a fost întâmpinată cu bucurie. Administraţia speră să obţină cât mai multe beneficii din acest parteneriat. „Vrem aparatură performantă la Radiologie: un accelerator liniar nou, tratament cu iod radioactiv, un tomograf computerizat şi echipamente pentru brahiterapie. Avem aparate vechi chiar şi de peste 20 de ani în secţie“, a spus directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat.

„Sunt dispusă să plătesc în plus fiindcă, din câte ştiu, clinicile private au echipamente foarte bune“ - Loreta Baxan, arhitectă

El a adăugat că în concurs se înscriseseră deja o companie turcească şi una din România. Pe lângă modernizarea secţiei, investitorul privat urmează să-i angajeze şi pe cei aproximativ 30 de radiologi din departament. „Nu ne putem pronunţa până nu vedem caietul de sarcini. Nu cred că aceasta este cea mai mare problemă, în condiţiile în care ministerul nu are nici măcar un studiu de fezabilitate privind necesitatea acestui parteneriat public-privat“, a comentat expertul Andrei Mecineanu de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite