Cum se împacă zgârcitul cu un cheltuitor
0Deşi expresia „intimitate financiară” vă poate duce cu gândul la doi contabili care se impresionează reciproc prin formule din aplicaţia informatică Excel, ea este totuşi un ingredient al succesului într-o relaţie de cuplu.
Dacă întrebaţi cuplurile căsătorite de ce funcţionează relaţia lor, probabil nu vor răspunde că şi-au găsit „jumătatea financiară". Dar, dacă acesta este cazul, atunci sunt cu siguranţă norocoşi, pentru că, în ciuda credinţei populare, adevăraţii distrugători de relaţii nu sunt doar socrii, nici sexul, ci şi banii sau, mai exact, obiceiurile diferite de a-i cheltui.
Un studiu intitulat „Fatal (Fiscal) Attraction" („Atracţie fiscală fatală") al profesorilor de la Şcoala Economică Wharton şi de la Universitatea Northwestern din SUA, realizat în 2007, arată că zgârciţii şi cheltuitorii tind să ajungă la altar împreună. „Chestionare aplicate adulţilor căsătoriţi sugerează că opusurile se atrag în ce priveşte reacţiile emoţionale la cheltuit bani", scriu Scott Rick şi Deborah Small, de la Wharton, şi Eli Finkel, de la Northwestern, în lucrare. Cercetătorii au descoperit că persoanele care în general cheltuiesc mai puţin decât şi-ar dori în mod ideal şi cele care aruncă banii pe fereastră mai mult decât le-ar plăcea ajung să se căsătorească.
Partenerul idel şi cel real
George Loewenstein, profesor de economie şi psihologie la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, a publicat un alt studiu, potrivit căruia gradul de „durere" pe care o persoană îl resimte atunci când cheltuieşte bani indică dacă avem de-a face cu un avar sau cu un cheltuitor. Pornind de la studiul lui Loewenstein, Rick, Small şi Finkel sunt de părere că acesta poate fi motivul pentru care contrariile se atrag.
E posibil ca persoanele cărora li se pare dureros să scoată bani din buzunar, indiferent pentru ce, să nu le placă această caracteristică a lor şi, deci, să se simtă atraşi de persoane cu o abordare mai liberală în privinţa banilor. Iar acest lucru se întâmplă cu toate că majoritatea celibatarilor spun că ar fi foarte fericiţi dacă s-ar căsători cu persoane care au cam aceleaşi obiceiuri de a cheltui. „Diferenţa între ceea ce spun oamenii că vor să găsească la partenerul ideal şi partenerii reali pe care şi-i aleg este una cât se poate de nefericită", consideră Rick, Small şi Finkel, întrucât obiceiurile diferite de a cheltui au ca rezultat conflicte financiare între soţi.
Pe de altă parte, este puţin probabil ca un zgârcit să devină cheltuitor şi viceversa. „Am încercat să căutăm în trecutul oamenilor potenţiale motive pentru care sunt strângători sau cheltuitori, însă până acum nu am găsit nimic. Poate e ceva genetic", crede Loewenstein.
„Noi nu prea avem conflicte"
Teoria contrariilor care se atrag este confirmată şi de cuplurile pe care le-am interogat, însă în cazul lor nu există consecinţe nefaste, aşa cum prevăd profesorii americani. „La noi cheltuieşte cel mai mult soţul", spune Andra, o tânără în vârstă de 28 de ani. „Dar asta nu înseamnă că îşi cumpără pentru el cele mai multe lucruri, doar că el are timp să dea bani în stânga şi în dreapta: la întreţinere, la lumină, la cablu, la supermarket." Andra explică însă că nu doar disponibilitatea timpului îl face pe soţul ei să fie „omul cu plăţile", ci şi faptul că lui îi face plăcere. „Eu sunt zgârcită, el e cheltuitor.
Probabil că de-aia el face toate plăţile şi eu nu, pentru că mie nu-mi place, urăsc să cheltuiesc, urăsc banii, pe când el nu. Lui, de exemplu, îi place să umple coşul la supermarket", explică tânăra. „Eu mă chinuiesc să mai rămână ceva pe card de la un salariu la altul, dar nu prea-mi iese pentru că vine şi-mi spune că trebuie să plătim nu ştiu ce. Nu ne-ajung banii mai mult de plăţile obligatorii şi, poate un film, o ieşire săptămânală la restaurant şi, dacă e o lună bună, mai facem ceva prin casă." Cu toate că sunt strâmtoraţi, Andra spune că nu prea au conflicte pe tema banilor. „O să râdeţi, probabil, dar noi nu ne certăm. Discutăm aşa, în contradictoriu, dar ajungem la o înţelegere. La noi e destul de simplu. Avem un sistem, cam plictisitor, recunosc, dar care funcţionează: dacă avem cu ce, ne cumpărăm chestii drăguţe gen haine, dar cheltuim cam la fel de mult şi pe ale mele şi pe ale lui", îşi încheie Andra istorisirea.
„Renunţăm la capricii şi luăm doar «ce trebuie»"
Adriana, o tânără în vârstă de 25 de ani, spune că îi place să cheltuiască bani, în timp ce soţul ei, Cristi, se ocupă de calcule. Şi totuşi, crede ea, el este adevăratul cheltuitor. „El face depozite, plăteşte rate, impozite etc. şi îşi opreşte nişte bani pe card pentru plăţi online (cărţi şi alte chestii). În rest, el nu cumpără nimic, în afară de benzină. Dar are o noţiune mai libertină despre bani. Adică, dacă eu mă gândesc de cinci ori până iau o tigaie cu 100 de lei, el zice la telefon: «Ia-o, nu mai sta, că nu e mult!»
"Adriana mai spune că, atunci când au bani, încearcă să împace „şi capra, şi varza" şi astfel nu se ceartă. „Când banii sunt pentru ceva anume, de exemplu o maşină sau o mobilă, ceva ce ştii că iei luna viitoare, atunci renunţăm la capricii şi luăm doar «ce trebuie». Spunem: ăştia sunt banii, trebuie să ne încadrăm... Oricum, buget ne facem în fiecare lună, dar de obicei nu ne ajung banii."
Profesoara Betsey Stevenson, de la Facultatea Wharton, cercetează economia căsătoriei şi a divorţului şi spune că multe dintre lucrurile pe care ni le dorim de la viaţă se reduc la bani. „Majoritatea polemicilor pe care oamenii le au pe tema banilor sunt de fapt coduri pentru felul în care vrem să trăim", crede aceasta.
Din nefericire, nu toată lumea se află într-o relaţie de cuplu cu „jumătatea financiară", adică cu acea persoană care are exact acelaşi stil de a cheltui şi de a economisi ca şi noi. De multe ori, suntem atât de îndrăgostiţi încât trecem cu vederea că nu avem aceleaşi opinii în privinţa cheltuielilor şi a economiilor. E important să vă înţelegeţi reciproc asupra stilului în care cheltuiţi şi economiţi pentru a vă asigura că mariajul nu e sortit pieirii încă de la început. Înainte de a face un buget, ar fi bine să vă analizaţi obiceiurile de consum. Urmăriţi-vă cheltuielile timp de două luni şi apoi comparaţi-vă listele ca să vedeţi ce cheltuieli v-ar putea crea probleme. Şi puneţi-vă întrebările grele: ce fel de viaţă vreţi să trăiţi împreună? Vă doriţi copii? Când? Cine va avea grijă de ei? Vor merge la şcoli private sau de stat? Când vreţi să ieşiţi la pensie? Gândiţi-vă la aceste planuri, la cum vă vor afecta bugetul şi la cum vă veţi adapta strategia financiară.
În orice caz, cheia unei discuţii constructive despre bani este să purtaţi acea discuţie din timp. Nu aşteptaţi ca partenerul să ajungă pe lista biroului de credite ca să abordaţi subiectul. Găsiţi un moment când nu există o problemă specifică şi iniţiaţi o discuţie calmă.
Adevărul simplu este că problemele ce ţin de bani ne urmăresc zi de zi, iar dacă cuplurile nu reuşesc să se pună de acord, riscă să trăiască o viaţă plină de stres şi de certuri.