Iulia David, profesionista din administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul manager public din administraţia sălăjeană şi doreşte să contribuie la reformarea sistemului. A făcut un master de profil în Anglia între 2004 şi 2006.

Din 2006, Iulia David este manager public, însă are o experienţă în administraţie de aproximativ 10 ani. De doi ani este manager public în Prefectura Sălaj. În 2004 i s-a ivit ocazia de a intra într-un proiect european în care se căutau tineri pentru a-i forma ca profesionişti în administraţia publică locală. Fără să se gândescă prea mult, Iulia a mers la concurs. Au urmat doi ani de masterat în Anglia. „Fiind familie monoparentală, eu şi fiul meu, David, a fost un sacrificiu. Am riscat cu proiectul, fiind prima generaţie de masteranzi, nu aveam nici o certitudine legată de viitorul nostru. Era un val puternic de reformă. Aveam altă viziune şi curajul de a ne gândi la prosperitate şi reformă”, spune tânăra de 33 ani.

„Nu putem fi generaţia «Yes man!»”

„Am pornit optimişti şi am venit convinşi că vom putea schimba lucrurile în ideea de a trece de la «a asculta ordine» la «susţinerea punctului de vedere». Noi nu putem să fim generaţia «Yes man», ci trebuie să-i prezentăm şefului lucrurile aşa cum sunt, cu argumente, utilizând cunoştinţele pe care le-am dobândit. Eu mă strădui zi de zi. E o luptă continuă. Merg zilnic acasă cu senzaţia că am dat o bătălie”, susţine Iulia.

Spune că şi-ar dori să vadă tineri profesionişti care să lucreze în instituţiile publice, unde să fie lăsaţi să-şi utilizeze cunoştinţele şi avântul tineresc. „Mi-aş fi dorit să văd un concurs la resurse umane în urma căruia să primească postul un tânăr cu adevărat profesionist. Ar trebui să vedem resursa umană ca o valoare, pentru că totul se construieşte cu oameni. Acum, din păcate, se dau oameni afară”, afirmă ea.

Mizează pe educaţie

„Mama a insistat pe educaţie. A crescut singură trei copii, pe tata l-am pierdut când aveam 10 ani, şi toţi am terminat o facultate şi chiar mai mult. Am făcut opt ani de pian. Mama şi-a rupt de  la gură să ne cumpere o carte. Aş dori să văd asta şi la tânăra generaţie”, spune Iulia.

Pentru copilul ei are mari planuri de viitor: expoziţii de pictură internaţionale la Paris şi Bruxelles. „De când era mic ne jucam, îi organizam expoziţii acasă. Mi-ar plăcea să primească o educaţie multiculturală, să vadă valoarea umană în orice naţie”, mărturiseşte Iulia.

Ce-i place

„Îmi place să citesc, îmi place design-ul şi hainele. Iubesc florile. Am multe plăntuţe acasă pe care le-am crescut eu. La fiecare floare trebuie să-i cunoşti secretul. Îmi place să-mi trăiesc viaţa, să mă distrez şi să mă întâlnesc cu prietenii. Nu am fost niciodată o tocilară”, spune Iulia.

Ce nu-i place


„Invidia, de care m-am lovit de foarte multe ori. Oamenii ar trebui să investească mai mult în ei şi nu să se preocupe de alţii. Nu-mi plac oportuniştii, oamenii care se găsesc pe locuri nepotrivite. Nu-mi plac certurile ţigăneşti pentru că orice dispută se poate rezolva pe cale amiabilă”, crede tânărul manager public.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi succesul şi reuşita profesională?

I.D.: Succesul, reuşita le văd prin a se ridica cât mai mulţi lideri, oameni de bună credinţă. Să reuşim să trecem peste aceste războaie. Cred foarte mult în munca de echipă, dar mă uit cu îngrijorare la cât de preocupaţi suntem să tăiem craca de sub picioarele celuilalt.

Cum e să fii mamă singură şi să te ocupi şi de carieră?

I.D.: Este greu, dar eu nu ştiu cum e să fii mamă într-o familie în care există şi un tată alături. Omul care ar trebui să fie lângă noi mi-l doresc, dar nu din convenienţă, ci din iubire. David m-a echilibrat ca persoană. E mândria mea. L-am dus cu mine pe oriunde am lucrat.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite