Cum şi-au propus autorităţile dintr-o comună să atragă mai mulţi bani nerambursabili. „La orice proiect depus vom primi 5 puncte suplimentare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea este cunoscută pentru dealul numit de localnici "Golgota", unde există sute de pivniţe pentru vin, unele dintre ele vechi de peste două secole.

Localitatea Vîrşolţ din judeţul Sălaj a fost inclusă, zilele trecute, pe lista zonelor cu potenţial turistic ridicat, care vor avea prioritate la obţinerea finanţării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, conform unei Hotărâri de Guvern promovate de Ministerul Turismului, alături de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice.
Lista este completată de Breaza (judeţul Buzău), Siriu (judeţul Buzău), Onceşti (judeţul Maramureş), Mitreni (judeţul Călăraşi), Turcineşti (judeţul Gorj) şi Hoghilag (judeţul Sibiu).

Primarul comunei Vîrşolţ, Breda Lajos, susţine că în dosarul întocmit în vederea includerii localităţii în lista respectivă, au fost cuprinse ca obiective turistice Lacul de acumulare, viile, livezile şi cele aproximativ 400 de pivniţe, Biserica de Lemn din Recea, precum şi Festivalul de dansuri populare interetnice. Totuşi, principalul scop urmărit de autorităţi nu a fost neapărat atragerea turiştilor sau promovarea turistică a zonei, spune edilul. "La orice proiect depus, fie că este pe fonduri europene, fie pe fonduri de la Guvern, localităţile considerate cu potenţial turistic ridicat primesc 5 puncte suplimentare. Includerea noastră în această listă ne va ajuta cu proiectele viitoare, ne va spori şansele în atragerea finanţărilor nerambursabile", a declarat Breda Lajos.

Vîrşolţul este recunoscut la nivel judeţean şi chiar naţional prin dealul numit de localnici "Golgota", unde există peste 3 hectare cu viţă-de-vie şi circa 400 de pivniţe pentru vin, unele din ele vechi de peste două secole. Suprafaţa cu vie de pe dealul Golgota, din extravilanul satului Vîrşolţ, nu a fost niciodată cooperativizată şi figura şi pe hărţile care datează din perioada iosefină, fiind realizate în 1764-1785.

Despre introducerea celor şapte noi localităţi în lista zonelor cu potenţial turistic ridicat, ministrul Turismului, Bogdan Trif, susţine că "prin Hotărârea de Guvern adoptată, am crescut şansele ca zone cu adevărat minunate să devină mai uşor accesibile turiştilor. Cu banii pe care îi pot obţine graţie acestei noi clasificări, autorităţile pot dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură turistică. Suntem conştienţi că avem nevoie de investiţii în turism şi dovedim acest lucru prin aceste măsuri venite în sprijinul tuturor celor care cred în dezvoltarea României ca destinaţie turistică majoră".

Mai puteţi citi:

Botanistul Casei Regale Britanice, uluit de biodiversitatea Ţării Silvaniei. „Zona are un potenţial agroturistic uriaş“

Transilvania văzută prin ochii unei londoneze. „Când vine vorba de mâncare, România mai are multe de învăţat“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite