Aventurile unui militar român în Mali: „Este o ţară din lumea a treia: sărăcie, mizerie, boli, multe conflicte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarul a fost medaliat pentru activitatea în cadrul misiunii militare FOTO Arhivă personală
Militarul a fost medaliat pentru activitatea în cadrul misiunii militare FOTO Arhivă personală

Maiorul Cristian Danciu este singurul român din cei peste 500 de militari care compun misiunea de instruire a armatei maliene de către Uniunea Europeană.

În vârstă de 36 de ani, maiorul Cristian Danciu, ofiţer de stat major în cadrul Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu" Zalău din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", participă, pentru şase luni, la EUTM Mali, o misiune non-executivă, de instruire şi consiliere militară a armatei maliene de către Uniunea Europeană. Sălăjeanul este singurul reprezentant al Armatei Române la această misiune, pe funcţia de J5 analyst - ofiţer cu planificare exerciţiilor şi a instruirii - dobândindu-şi dreptul de a merge în Africa în urma unei selecţii riguroase organizate la Bucureşti. Danciu este, de altfel, primul militar din Sălaj care ia parte la o misiune UE în Africa.

Femeile, baza în gospodărie

El se află în Mali de o lună şi jumătate şi a fost impresionat de realitatea crudă din statul african, de sărăcia şi greutăţile cu care se confruntă localnicii. "Este o ţară din lumea a treia: sărăcie, mizerie, boli, multe conflicte. Viaţa oamenilor de aici este extrem de grea", spune Cristian Danciu.

Priveliştea este una amară: "Cei mai mulţi trăiesc în case de chirpici, fără geamuri. În gospodării, femeile sunt elementul de bază: ele au grijă de casă, ele îngrijesc de copii; ca să poată avea mâinile libere pentru treburile casei, îşi ţin pruncii înfăşuraţi la spate ori pe piept. Unele dintre ele gătesc pe marginea drumului şi fac un ban din vânzarea porţiilor de mâncare, altele realizează produse artizanale pe care le vând turiştilor sau militarilor din misiune. În acest sens, în fiecare duminică, în baza militară are loc un târg al micilor artizani locali, cu brăţări, coliere, obiecte sculptate în abanos, obiecte vestimentare tradiţionale, pânze brodate. Preţurile încep de la 2.000 de franci vest africani (echivalentul a 3,5 euro) şi pot ajunge la 35.000 de franci vest africani (aproape 60 de euro).

militar roman in mali

Puţini bărbaţii lucrează şi dacă o fac, o fac pentru sume foarte mici, în comerţ, industrie minieră ori în armată. Majoritatea trăiesc din agricultură - cultivă mei, orez şi porumb, şi din creşterea animalelor - vaci, oi şi capre", spune tânărul.

2 euro sticla de apă

În aceste condiţii, asigurarea hranei devine o problemă serioasă. Fiecare se descurcă după cum poate. Alimentele de bază sunt orezul, legumele şi fructele exotice: "Gătesc mult orez, legume şi pescuiesc din fluviile Niger şi Senegal şi nu duc lipsă de banane, mango, cocos ori ananas". Din cauza mizeriei, bolile reprezintă o ameninţare continuă, motiv pentru care speranţa de viaţă din statul african este destul de scăzută. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2015, speranţa de viaţă din Mali era de 58,2 ani, faţă de 75 de ani în România.

Militarul sălăjean precizează că doar localnicii îşi permit să mânânce din preparatele gătite şi vândute pe marginea drumului ori să bea altă apă în afară de cea îmbuteliată: "Organismul localnicilor este călit pentru mediul în care trăiesc, însă un străin poate foarte uşor să facă toxiinfecţii alimentare, dizenterie, diaree. Ca străin trebuie să ai foarte mare grijă unde şi ce mănânci ca să nu te îmbolnăveşti. La fel şi cu apa. Ei beau de unde apucă, deşi nu e potabilă, pentru că nu îşi permit să o cumpere din magazin, unde este foarte scumpă. O sticlă de doi litri costă doi euro". Restaurantele sunt un lux pe care extrem de puţini malieni şi-l permit. O porţie de orez cu peşte costă cel puţin 8.000 de franci vest africani, adică aproape 14 euro.

militar roman mali

Pentru localnici, pericolele sunt la tot pasul, iar atacurile teroriste sunt frecvente. Cele mai multe probleme sunt în regiunea nordică a ţării africane, care se află din primăvara lui 2012 sub controlul grupărilor jihadiste conectae reţelei al-Quida. Aceste grupări au lansat de multe ori atacuri împotriva forţelor ONU, a armatei şi a forţelor de securitate maliene, în încercarea de a-şi impune legea şi a pune stăpânire, în viitor, pe întreaga ţară. Au fost înregistrate şi atacuri ale jihadiştilor împotriva civililor din statele membre UE, cel mai recent în luna iunie a acestui an, când două persoane dintr-un complex turistic din apropiere de Bamako au murit în urma unui atac terorist.

Misiune de consiliere a armatei din Mali

Una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, Mali are o populaţie de aproximativ 15,8 milioane de oameni, dintre care 1,62 de milioane locuiesc în capitala Bamako. În medie, fiecare femeie are şase copii şi nu este neobişnuit pentru aceştia să-şi însoţească părinţii la muncă, încă de la vârste fragede sau să lucreze în industria minieră a ţării.

militar roman mali

Conform mandatului, EUTM Mali furnizează pregătire militară şi consiliere Forţelor Armate Maliene, cu scopul de a le reda acestora capacitatea de a apăra teritoriul ţării, de proteja populaţia şi a diminua pericolul reprezentat de grupările teroriste. EUTM Mali este constituită din  570 de militari din 27 de ţări, dislocaţi în trei zone şi nu întreprinde niciun fel de acţiune de luptă, doar de instruire, aria de responsabilitate fiind zona de sud a ţării. Acesta este cel de-al treilea mandat al misiunii, ce se va încheia în 18 mai 2018 şi care îşi propune să furnizeze pregătire militară şi consiliere Forţelor Armate Maliene, cu scopul de a le reda acestora capacitatea de a apăra teritoriul ţării, de proteja populaţia şi a diminua pericolul reprezentat de grupările teroriste. EUTM Mali nu întreprinde niciun fel de acţiune de luptă, doar de instruire, aria de responsabilitate constituind-o zona de sud a ţării.

Medaliat pentru participarea la misiune

Pentru participarea sa la misiunile UE, maiorul Cristian Danciu a fost medaliat în cadrul unei ceremonii organizate zilele trecute la baza din Mali.

militar roman in mali

În vârstă de 36 de ani, zălăuanul a absolvit în 2003 Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, şi de atunci lucrează ca ofiţer în Armata Română, carieră pe care a ales-o pentru a duce mai departe o tradiţie din familie, ambii părinţi activând în domeniu. La Batalionul din Zalău activează de doi ani, ca şef de compartiment, anterior ocupând funcţii precum comandand de pluton la Batalionul 265 Poliţie Militară din Bucureşti, comandant Pluton Cercetare la Regimentul 317 ISR din Cluj-Napoca şi comandant Companie Poliţie Militară la un Batalion de Sprijin Logistic al Comandamentului Diviziei 4 Infanterie "Gemina" din Cluj-Napoca. În 2009 a fost plecat într-o misiune NATO, ca ofiţer de legătură în cadrul comandamentului KFOR din Kosovo.

"Vreau să ajut UE cât mai bine din poziţia în care sunt numit pentru îndeplinirea obiectivelor propuse şi implicit să reprezint cu profesionalism Armata Română la nivelul misiunii UE", mărturiseşte el.

Vă mai recomandăm:

O româncă luptă pentru un viitor mai bun al copiilor din Kenya

VIDEO Cel mai frumos omagiu adus Imnului Naţional. Cine sunt militarii care au cântat „Deşteaptă-te, române!“ la 1.836 de metri altitudine

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite