Ambasadori ai cântecului şi dansului popular din şapte ţări fac spectacol în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 600 solişti şi dansatori vor urca pe scenă FOTO Andreea Vilcovschi
Aproape 600 solişti şi dansatori vor urca pe scenă FOTO Andreea Vilcovschi

Festivalurile internaţionale de folclor "Ecouri Meseşene" şi "Someş, cântecele tale" se unesc pentru al patrulea an consecutiv pentru a oferi iubitorilor de muzică şi dans popular trei zile de spectacole de calitate.

Oraşul Jibou şi municipiul Zalău găzduiesc, în perioada 26-28 august, două manifestări culturale cu tradiţie. Este vorba despre "Ecouri Meseşene", aflat la cea de-a 41-a ediţie, şi "Someş, cântecele tale", ediţia cu numărul 30, care vor reuni ansambluri folclorice din şapte ţări: Israel, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Letonia, Slovacia şi România, precum şi meşteri populari autohtoni. În total, aproape 600 de participanţi, susţin organizatorii.

Evenimentele debutează vineri, în Jibou, cu o parada pe străzile oraşului, în cadrul căreia, formaţiile participante îşi vor etala portul popular, pentru ca de la ora 16, să înceapă spectacolul la Casa de Cultură. Simultan, va avea loc şi expoziţia ci lucrări de artă populară, în cadrul secţiunii Meşteşuguri artistice tradiţionale.

Sâmbătă, la aceeaşi secţiune, vor fi organizate ateliere de lucru, urmată de evenimentul "Cântecul şi dansul popular ne unesc", în cadrul căruia fiecare formaţie participantă le învaţă pe celelalte un dans popular din zona din care provine, pentru ca la final să încingă cu toţii o periniţă. Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere.
Duminică, sărbătoarea cântecului, dansului, portului popular şi meşteşugurilor naţionale se mută la Zalău, unde va avea loc Festivalul "Ecouri Meseşene", cea mai veche manifestare de acest gen din judeţul Sălaj. Evenimentul urmăreşte promovarea dansurilor tradiţionale, a autenticităţii costumelor populare şi a cântecelor populare tradiţionale din ţară şi străinătate şi oferă publicului iubitor de folclor să admire şi să cunoască diversitatea tradiţiilor naţionale şi internaţionale.

Pe scenă vor evolua ansambluri din Gorj, Olr, Suceava, Maramureş, Alba, Cluj şi Sălaj, Ansamblul „Exal Dabka” din Israel, Ansamblul „Ru Maccature” – Carpinone din Italia, Ansamblul „Fono” din Ungaria, Ansamblul folcloric „Someşul” din Jibou, Ansamblul „Cocoara şi Şoimanii” din Republica Moldova, Ansamblul „Auda” din Letonia, Ansamblul „Cacina” din Slovacia, Ansamblul Profesionist „Porolissum” din Zalău, Ansamblul Folcloric „Meseşul” din Zalău, cu soliştii vocali Sava Negrean Brudaşcu şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Festivalurile sunt organizate de către Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj şi a Asociaţiei Naţionale de Folclor IGF România, cu sprijinul Primăriei municipiului Zalău şi al Primăriei oraşului Jibou, în parteneriat cu Clubul Copiilor Jibou şi Festivalul „Someş, cântecele tale”.

Vă mai recomandăm:

Nunta străbunicilor, recreată în detaliu după 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Proiect inedit pe Valea Barcăului: tabără de cusut ie pentru copiii din România şi Republica Moldova

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite