Sălaj: Sate unde nu calcă picior de medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe harta judeţului Sălaj există comune unde nu există minima asistenţă medicală primară, iar de farmacie sau stomatologie nici nu poate fi vorba. Oamenii din opt comune sălăjene sunt nevoiţi fie să aştepte vizita unor medici o dată-de două ori pe săptămână, fie să pornească la drum spre alte comune, Zalău sau Cluj. Autorităţile publice locale susţin că au încercat să atragă furnizorii de servicii medicale, dar în zad

Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj a încheiat pentru anul 2010 cu 112 medici de familie, 31 de stomatologi şi 54 de farmacii din judeţ. Cu toate acestea, există în continuare comune unde asistenţa medicală primară nu este asigurată: Lozna, Zalha, Treznea, Fildu de Jos, Mirşid, Coşeiu, Benesat şi Carastelec.


Emanoil Stanciu, primarul comunei Treznea – de care aparţin satele Bozna şi Treznea, afirmă că de două ori pe săptămână vin doi medici din Zalău, iar în restul zilelor la cabinetul „pus la punct” cu parchet şi apă curentă pacienţii se pot adresa unei asistente medicale. Treznea este situat la 12 kilometri de Zalău, fapt care facilitează asemenea „aranjament”.


Şi comuna Coşeiu e poziţionată relativ avantajos, la 15-20 de minute distanţă de municipiu, iar drumul e bun. Cu toate acestea, spune primarul Ioan Meseşan, din 2006 – când a decedat medicul de familie din comună – nu a mai venit niciun altul. Aşa că pacienţii sunt arondaţi unor cabinete din Zalău, iar pentru a-şi cumpăra medicamentele bat de asemenea drumul până în reşedinţa de judeţ sau în comuna Hereclean. Meseşan susţine că autorităţile au ce să le ofere: „Am cumpărat spaţiu pentru amenjarea unui punct sanitar de 70-80 de metri pătraţi, avem apartamente cu apă curentă şi sobe de teracote, îi mai ajutăm cu o căruţă de lemne”.


La Zalha, la 92 de kilometri de Zalău, autoritatea publică a rânduit un dispensar modern, cu mai multe cabinete. Însă, pentru că nu se găseşte un medic care să poată să contracteze servicii de asistenţă primară, pacienţii sunt nevoiţi să ia drumul Clujului, al Zalăului sau, în cel mai fericit caz, până la Rus. Cel puţin localnicii vor avea o farmacie, pentru că Primăria a concesionat un spaţiu unde să se deschidă un punct de lucru al unei unităţi din Rus.


Liste scurte şi venituri mici pentru medici, neşansa pacienţilor


Sanfira Grad, de 79 de ani din Preluci (comuna Lozna) , ne-a povestit că doctorul s-a dus în Letca, demult, şi n-a mai venit. Ea nu se mai poate duce la medic, dar alţii dacă au maşină sau căruţă îşi fac controalele la Letca sau la Jibou. Pentru medicamente la fel. Pentru a-şi procura doftoriile, ea apelează la o asistentă, femeie bună şi cumsecade, care îi scoate o dată pentru trei luni; alteori i le aduce fiica ei de la Zalău.


Inginerul Ioan Ciubăncan, cel mai vechi angajat al Primăriei Zalha, spune că tratamentele pentru bolnavi le asigură un medic rezident, aşa cum poate. Un medic de familie cu contract n-au mai avut în comună demult: „Unul era necăsătorit şi-l vizitau nişte ţigănci din Ileanda, i-a făcut cineva reclamaţie şi a trebuit să plece, s-a călugărit parcă. O doctoriţă venită din Turda s-a căsătorit şi a plecat, alta tot aşa s-a căsătorit în Cluj”. Alţi medici au manifestat interes dar, pentru că în comună doar 400 de persoane ar fi fost asigurate, n-au mai revenit, precizează Ciubăncan. 


Implicarea autorităţilor locale



Claudiu Bârsan, directorul CAS Sălaj spune că situaţia întâlnită în cele opt comune e nefericită. "Pentru rezolvarea situaţiei e nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor locale, în sensul că fiecare comunitate să aibă o strategie de acordare a unor facilităţi pentru atragerea lor.“

 Cifră: În cele opt comune locuiesc în jur de 10.000 de oameni.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite