Cum a ajuns Viorel Milaş din lider sindical, cavaler templier
0Om de afaceri, inventator şi cavaler templier, Viorel Milaş îşi împarte timpul şi energia între familie, firmă şi pasiuni.
Acum cinci ani a fost „uns” cavaler templier şi, la ora actuală, este comandantul Comanderiei numărul 9 Porolissum Zalău. Modestia l-a împiedicat să spună că în această organizaţie sunt invitaţi să intre numai oamenii foarte integri. Însă, ca apărător al creştinătăţii în acest mileniu, încearcă, împreună cu „fraţii” săi, să netezească asperităţile dintre confesiunile religioase. Cavalerii Templieri zălăuani realizează acest lucru prin metode pline de sensibilitate, introducând corul Templierilor în bisericile fiecăreia dintre confesiuni, în vremea marilor sărbători ale creştinătăţii, şi lăsând muzica înălţătoare corală să-şi facă efectul în sufletele oamenilor. „Am intrat de sărbători în bisericile greco-catolice, romano-catolice, reformate şi ortodoxe. Preoţii acestor confesiuni au răspuns foarte frumos la iniţiativele noastre, chiar şi numai prin faptul că au manifestat deschidere”, spune Viorel Milaş.
Cavalerii Templieri, călugări şi ostaşi, eroi ai cruciadelor, întemeietori de cetăţi, constructori de catedrale, diplomaţi, bancheri, au marcat istoria creştină şi spiritualitatea omenirii până în zilele noastre. Deşi au fost torturaţi, condamnaţi, arşi pe rug, excomunicaţi, membrii Ordinului au avut forţa să se retragă în locuri mai puţin ostile şi, sub diferite forme şi denumiri, să dăinuiască secolelor şi duşmanilor lor, păstrand vie misiunea ce le-a fost încredinţată.
A fost lider de sindicat şi patron
Viorel Milaş a lucrat timp de 30 de ani la Întreprinderea de Armături Industriale din Fontă şi Oţel, cunoscută mai bine ca Armătura. Acolo a fost multă vreme lider de sindicat, calitate în care a luptat pentru drepturile muncitorilor. Ulterior şi-a dezvoltat propria afacere, în acelaşi domeniu, de confecţii metalice, unde are aproape 100 de angajaţi. „Am fost în ambele tabere: cea care apără drepturile oamenilor împotriva patronilor, şi cea care angajează muncitori. Trebuie să spun că responsabilităţile sunt incomparabil mai mari în calitate de administrator de firmă decât în calitate de lider de sindicat”, povesteşte Milaş cu zâmbetul pe buze. A realizat şi o invenţie pe vremea când muncea la Armătura, referitoare la raţionalizări ale procesului de producţie.
Întrebări şi răspunsuri:
Faptul că aţi fost lider de sindicat influenţează în vreun fel atitudinea faţă de muncitorii din firma dumneavoastră?
V.M. Sigur că da. Contractul colectiv de muncă negociat de mine cu cei de la Armătura, pe vremea când eram lider de sindicat, îl aplic exact în aceeaşi formă şi în firma mea. Trecând prin experienţa de lider de sindicat, a devenit mult mai simplu să înţeleg oamenii cu problemele lor şi, de asemenea, le este şi lor mult mai uşor să negocieze cu mine, ca patron.
Ce amintire frumoasă aveţi de pe vremea când lucraţi Armătura?
V.M. Am făcut parte din echipajul care a câştigat de patru ori concursul de protecţia muncii, aducând Zalăului patru premii întâi.
Ce îi place:
Iubeşte istoria, pe care o comentează cu pasiune în discuţiile cu prietenii săi. Îi place să citească şi îşi iubeşte mult meseria. Apreciază oamenii oneşti şi de onoare. Îi place să aducă oamenii la un numitor comun, iubeşte să vadă, să simtă şi să aducă armonie între oameni, între confesiuni religioase, în familie şi în orice situaţie.
Ce nu îi place:
Detestă falsitatea şi minciuna. Nu-i place lipsa de principii şi nu-i place să deranjeze pe nimeni. Pacifist şi modest, urăşte cearta, dizarmonia, neînţelegerile.