Zece acţiuni obligatorii pentru proprietarii de autoturisme înainte de venirea iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva bulgari care au fost în weekend la Constanţa au rămas cu maşinile înzăpezite pe străzi

Sezonul rece este unul dificil în ce priveşte funcţionarea autovehiculelor, motiv pentru care toţi conducătorii auto trebuie să ia măsuri speciale de întreţinere, pentru a circula în siguranţă şi a avea o maşină perfect funcţională şi în zilele cu temperaturi foarte scăzute.

Mecanicii auto recomandă ca pregătirea autoturismului pentru sezonul rece să fie finalizată înainte de scăderea bruscă a temperaturilor, astfel încât prima zăpadă sau temperaturile sub zero grade să nu îi pună în dificultate. Specialiştii Auto-Ovarom a întocmit o listă a punctelor de control pentru verificarea de iarnă:

1. Anvelope de iarna

Când temperatura scade sub nivelul de 7 grade Celsius, anvelopele de vară îşi pierd rapid eficienţa, pe când anvelopele de iarnă îşi mentin flexibilitatea, ajutând astfel la păstrarea performanţelor automobilului. 

”Nu trebuie să asteptaţi caderea zăpezii pentru a monta anvelope de iarnă, recomandata fiind montarea odată cu scaderea temperaturilor sub nivelul de 7 grade, din motive de aderenţă precum şi de siguranţă la rulare şi frânare”, ne atenţionează mecanicii.Pentru a circula în condiţii de siguranţă, la alegerea anvelopelor trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

• montaţi acelaşi profil pe toate roţile
• asiguraţi-vă că adâncimea minimă a profilului este de 1.6 mm
• dotaţi masina cu anvelope de dimensiuni recomandate de producator
• folosiţi presiunea recomandată de cartea tehnica a maşinii
• schimbarea regulată a anvelopelor între punţi pentru o uzura uniformă

2. Stergătoarele de parbriz

Iarna, ştergătoarele de parbriz au de suferit din cauza gheţii. Când acţionaţi maneta de pornire a ştergătoarelor, motorul electric al mecanismului este activat şi stă sub tensiune, până când ştergătoarele realizează mişcarea lor obişnuită. În cazul în care această mişcare nu se realizează din cauza blocării ştergătoarelor pe parbrizul îngheţat, motorul va sta alimentat în permanenţă neputând însă să se învârtă! Acest lucru duce la posibilă distrugere a motorului electric. Pentru a evita situaţiile neplăcute,  verificaţi înainte de a intra în maşină dacă ştergătoarele sunt îngheţate sau sunt libere să se mişte pe parbriz. Verificaţi, de asemenea debitul şi direcţia jetului de stropire.

3. Iluminatul

Se recomandă verificarea funcţionalităţii farurilor, a stopurilor, a lămpilor, dar şi a iluminatului interior şi a marcatorilor de bord.  Mecanicii recomandă înlăturarea zăpezii şi a gheţii de pe farurile din policarbonat cu ajutorul unei perii moi şi a unui lichid pentru dezghetare. Trebuie evitată folosirea răzuitoarelor dure, deoarece dăunează învelişului protector al farului.

4. Broaşte, încuietori, chedere

Verificaţi funcţionalitatea tuturor încuietorilor şi a chederilor şi remediaţi  eventualele defecţiuni. Evitaţi spălarea maşinii, urmată de o staţionare sau parcare în frig. După spălare, maşina trebuie uscată cu curent de aer cald, apa din încuietori poate să îngheţe, uşile/capotele se pot lipi de chedere.Conducătorilor auto li se recomandă să folosească spray-urile speciale împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze seara încuietorile maşinii, precum şi soluţii speciale pentru chederele uşilor, astfel încât acestea să nu se lipească la ger.

5. Instalaţie climatizare

Verificaţi functionalitatea instalatiei de ventilare, dar şi încălzirea interioară.

6. Acumulator

Iarna bateria este de două -trei ori mai solicitată la pornire decât în sezonul cald, iar puterea ei scade chiar şi cu 50%. Pentru a evita să ajungi în situaţia de a nu-ţi porni maşina trebuie este recomandat să respectaţi următorii paşi: dacă bateria ta e mai veche de trei ani testeaz-o la un service, verifică contactele ca să nu fie uzate sau curăţaţi bornele acumulatorului pentru a asigura un contact corespunzator.

7. Motor

Chiar dacă nu sunteţi specialişti, efectuaţi o inspectie vizuală a motorului, verificaţi pornirea şi detectaţi orice zgomot, trepidaţii, mers neregulat, etanşeitate, verificaţi starea bujiilor. Dacă sesizaţi nereguli este obligatoriu să cereţi ajutorul unui specialist.

8. Fluide

Este foarte important ca înainte de sezonul rece să verificaşi consistenţa antigelului din lichidul de răcire. Dacă punctul de înghet nu este suficient de jos, frigul poate cauza daune foarte mari. De aceea trebuie să aveţi în vedere următoarele recomandări:

• verificare etanşeităţi (pierderi fluide)
• verificare nivel: ulei motor, frână, servodirectie, lichid răcire şi spălare parbriz
• verificare densităţi: lichid răcire, lichid spălare parbriz

9. Presiunea în roti

Presiunea este foarte importantă în sezonul rece deoarece asigură o aderenţă mai bună. Aderenta este de obicei scăzută din cauza drumului ud sau înghetat, iar temperatura face ca presiunea aerului din cauciucuri să scadă. Este foarte important ca atunci când îţi montezi anvelopele de iarnă, dar şi pe parcursul lunilor de iarnă, să verificaţi dacă aiveţi cauciucurile umflate corespunzător.

10. Sistem de franare

Verificaţi uzura, etanşeitate şi funcţionalitate la frâna de serviciu (etriere, plăcute şi discuri de frana) si frâna de mână. Urmăriţi eficienţa la frânare, direcţie, trepidaţii (volan, pedală de frână, demaraj). 

Mai puteţi citi:

Cum să-ţi protejezi maşina. Sfaturi şi trucuri utile pentru o viaţă mai lungă a automobilului

Cum se păstrează maşina „sănătoasă“ la temperaturi extreme. Cele mai bune 11 ponturi pentru ger ale mecanicilor auto

Mit sau realitate: trebuie să încălzeşti motorul maşinii iarna înainte să pleci la drum?

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite