Vaslui: PORTRET/ Marcel Rotaru, lansatorul de matematicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul bârlădean a pregătit de-a lungul anilor sute de elevi care s-au remarcat la olimpiadele judeţene sau naţionale.

Marcel Rotaru este unul dintre cei mai respectaţi profesori de matematică din judeţ şi, în cei 40 de ani petrecuţi la catedră, a învăţat sute de elevi tainele cifrelor.

O mare parte dintre ei s-au remarcat la competiţiile de prestigiu. Prima olimpiadă de matematică din ţara noastră a coincis cu anul în care s-a născut dascălul bârlădean. „Pregătirea unui elev pentru olimpiadă nu se poate face doar la clasă, e nevoie de multă muncă suplimentară“, spune profesorul.

Elevii de la ţară rezolvau probleme de olimpiadă

În toţi cei 40 de ani de profesorat a făcut pregătire cu elevii săi, benevol, pentru a-i face performanţi. „Am făcut asta pentru că aşa au făcut şi profesorii mei cu mine“, explică Rotaru. 

Încă din primii ani de activitate, dascălul bârlădean a colaborat cu prestigioasa revistă „Gazeta matematică“. „Printre primii elevi pe care i-am remarcat au fost cei pe care i-am avut în localitatea în care am predat prima dată, Brădeşti. Am avut elevi acolo care, deşi erau de la sat, apăreau în această revistă cu rezolvările unor probleme de matematică“, povesteşte dascălul. De-a lungul carierei şi-a lăsat semnătura pe cinci culegeri de matematică destinate pregătirii pentru examenele naţionale şi olimpiade.

Numai anul trecut, de exemplu, a avut 16 elevi care au participat la olimpiada judeţeană de matematică, iar în carieră 10 elevi de-ai săi au ajuns la faza naţională a acestui concurs. „Eu mă gandesc ca, până la pensie, să mai fie măcar unul, ca să ajung la 11, cât este şi numărul şcolii la care predau“, glumeşte profesorul.

Scriitor la „Gazeta Matematică“

Una din cele mai importante reuşite în matematică ale dascălului este obţinerea distincţiei de „profesor evidenţiat“, acordată de ministerul de resort în 1987, care s-a dat la doar trei cadre didactice din judeţ.

Opt ani mai târziu, cu ocazia centenarului revistei „Gazeta Matematică“, a fost medaliat pentru performanţele obţinute la această materie.

Chiar şi aşa, Marcel Rotaru spune că niciodată nu poţi spune că ai învăţat tot ce se poate în matematică. „Eu şi acum mă mai pregătesc. Cine spune că nu a văzut probleme pe care să nu le rezolve ori e mincinos, ori nu a făcut destule probleme“, încheie matematicianul.

Profil

Născut: 17 august 1949, Brădeşti, judeţul Vaslui.
Studii: Facultatea de Matematică de la Univ. „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie: Este căsătorit şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă propuneţi pe viitor?
Voi încerca, pe cât pot cu putinţă, să îmi păstrez ritmul activităţii pe care o fac acum. Nu mă simt obosit şi-mi place ceea ce fac la fel de mult ca-n prima zi de predat. De asemenea, mi-aş dori să mai fiu apt să particip la concursul „Stroe S. Belloescu“, organizat de şcoala noastră. Oricum, cred că şi după ce o să mă pensionez am să trec frecvent pe la şcoală.
Aveţi persoane care v-au înfluenţat cariera?
Da. Şi am să enumăr doar două pentru că ele sunt mai multe. În primul rând domnul profesor emerit Vasile Ţugulea, pe care toţi elevii săi îl consideră un model. Cel de-al doilea ar fi profesorul de fizică Gheorghe Mocanu. De la el am învăţat claritatea şi rigoarea explicaţiilor pe care trebuie să le dai unui elev.

Ce-i place
Profesorului bârlădean îi place să se ocupe de creşterea albinelor. De asemenea, studiază ore în şir şi repară  ceasuri mecanice.

Ce nu-i place
„Detest superficialitatea şi fuga de instrucţie şi educaţie. Nu-mi place că respectul faţă de omul care munceşte s-a diminuat îngrijorător. Pe vremuri exista un cult al muncii şi o apreciere deosebită pentru cei harnici“, spune profesorul Marcel Rotaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite